Jedným zo spôsobov grilovanie je ten, kedy grilujeme plátky mäsa samotné, v zmesi s ďalším mäsom, údeninou alebo so zeleninou či ovocím a to všetko zabalené v alobale.
Zmesi pritom môžeme rôzne obmieňať. Alobal na grilovanie musí byť silnejší, prípadne ho dávame dvojito až trojito a pevne zabalíme.
Výhodné sú alobalovej misky, ktoré dobre zadržiavajú vypečenú šťavu. Grilujeme na zníženom rošte a dobu grilovania predĺžime asi o tretinu.
Viac o tom v nasledujúcich receptoch na grilovanie nielen mäsa v alobale.
Grilované zemiaky so slaninou v alobale
K chutnému mäsu patrí skvelá príloha v podobe grilovaných zemiakov.
INGREDIENCIE
- 3 kusy alobalu
- 10 menších zemiakov (najlepšie nových)
- 6 plátkov slaniny
- 2 cibule
- soľ
- korenie
- ďalšie koreniny a bylinky podľa chuti
- kyslá smotana
POSTUP
- Zemiaky dôkladne umyjeme a prekrojíme na polovicu.
- Potom si nakrájame cibuľu na kolieska alebo väčšie kocky a slaninu na štvorčeky.
- Vložíme do alobalu, okoreníme a dôkladne zabalíme do viacerých vrstiev alobalu.
- Teraz položíme na gril.
- Necháme na grile najmenej 30 minút.
- Pred podávaním necháme 10 minút odstáť v alobale.
- Podávame preliate kyslou smotanou alebo s rôznymi dresingy.

Grilovaná zelenina v alobale
Recept pre milovníkov zeleniny a vegetariánov, ktorý ak doplníme nejakým vhodným dipom bude skutočnou lahôdkou aj pre mäsožravce.
INGREDIENCIE
- 1 mladá sladká kukurica
- 4 malé nové červené zemiaky
- 2 mladé mrkvy
- 1 mladá cuketa
- 1 cibuľa
- 2 lyžice masla
- soľ a korenie
- bylinky podľa chuti
- 1 lyžica dijonskej horčice
POSTUP
- Rozpálime gril.
- Nakrájame zeleninu, kukuricu na 4 diely, zemiaky na polovicu, mrkvy na polovicu, cuketu na hrubšie kolieska, cibuľu na klinky.
- Zeleninu premiešame v mise, osolíme a okoreníme.
- Pridáme bylinky.
- Vložíme do alobalu a dôkladne zabalíme do viacerých vrstiev alobalu.
- Teraz položíme na gril.
- Necháme na grile najmenej 25 – 30 minút.
- Pred podávaním necháme 10 minút odstáť v alobale.
- Podávame preliate kyslou smotanou alebo s rôznymi dresingy.

Objavte podobné tipy
Grilovaná ryba v alobale
Grilovať sa dá aj zdravo, tak prečo neskúsiť nejakú rybu a nepochutná si.
INGREDIENCIE
- 800 g rýb, pstruh
- 2 ks citrónov
- 1 zväzok byliniek – kôpor, bazalka, trebuľka, pažítka
- 2 strúčiky cesnaku
- 100 g masla
- soľ a korenie
- 1 lyžica oleja – na potretie alobalu
POSTUP
- Umyté citróny nakrájame na plátky, pretlačený cesnak premiešajte so zmäknutým maslom.
- Pstruhy osolíme, okoreníme, nakrojíme po bokoch.
- Do každého pstruha dáme kúsok masla s cesnakom, bylinky a plátkami citrónu.
- Alobal potrieme olejom a každého pstruha zabalíme zvlášť do alobalu.
- Grilujeme na rozohriatom grile z každej strany 10-15 minút, podľa veľkosti pstruha.

Grilovaný hermelín v alobale
INGREDIENCIE
na 4 porcie
- 4 ks hermelínu
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice grilovacieho korenia s bylinkami
- 1 lyžica pepřového korenia
POSTUP
- Hermelíny namočíme do oleja
- Posypeme je grilovacím korením s bylinkami a zmesou farebného podrveného korenia.
- Každý syr zvlášť zabalíme úhľadne do alobalu a to tak, aby nám pri grilovaní olej nevytekal.
- Hermelíny grilujeme na dobre rozpálenom rošte asi 8-10 minút, pritom je ale neotáčame.
- Z vrchu balíčky rozbalíme, pekne upravíme a spolu s otvoreným alobalom ešte horúce servírujeme.

Grilované kurča na bylinkách v alobale
INGREDIENCIE
- 5 vykostených kuracích stehien bez kože
- 2 lyžička rozotreného cesnaku
- 2 cibule na jemné plátky
- 1/2 lyžičky sušeného oregana
- 1/2 lyžičky sušenej alebo čerstvej bazalky
- 1/4 lyžičky kôpru
- 1/2 lyžičky soli
- 1/4 lyžičky čierneho korenia
- 3 lyžice oleja
- 8 menších zemiakov nakrájaných na plátky
- 200 g plátkov húb
POSTUP
- V miske zmiešame dohromady všetko korenie a olej.
- Zmesou potrieme kurčatá, zemiaky a huby
- Pripravíme si alobal na veľké štvorce.
- Rozdelíme kurčatá, zemiaky a huby medzi jednotlivé štvorce z alobalu.
- Alobal dobre zabalíme.
- Balíčky kladieme na rozohriaty gril.
- Z každej strany grilujeme aspoň 20 minút.
- Z vrchu balíčky rozbalíme, pekne upravíme a spolu s otvoreným alobalom ešte horúce servírujeme.

Prvé výhodou grilovanie v alobale je, že môžeme grilovať rôzne zostavené zmesi a tým môže byť grilované jedlo pestrejšia. Grilované pokrmy môžeme príležitostne v alobale i servírovať.
Druhá výhoda je tá, že pripravovaný pokrm sa skôr pečie a tým nie je tak osmahlý pre tých, ktorým to zo zdravotných alebo iných dôvodov nevyhovuje. Tretia výhodou je to, že ak nás nepríjemne prekvapí počasie, takže sa nedá grilovať vonku, jednoducho pripravené alobalovej balíky upečieme pod domácim grilom alebo v rúre.
A ak vám chýba alobal, môžete si ugrilovať treba mleté mäso na burgery .