Grilovanie rozhodne patrí k obľúbeným činnostiam vlahých letných večerov.
Pokiaľ chcete zmenu proti tradičnému mäsu alebo zelenine, inšpirujte sa našimi receptami na grilované syry.
Už ste ochutnali napríklad cyperský syr Halloumi?
Alebo by ste si dali radšej klasický hermelín?
Tak ako tak si u nás vyberiete!
Grilovaný hermelín
Hermelín patrí k syrom, ktoré sú grilované veľmi lahodné. Jeho chuť môžete zdôrazniť grilovacím korením.
Ingrediencie
- 3 hermelíny – podľa počtu stravníkov
- olej
- grilovacie korenie
- 4-5 strúčikov cesnaku – podľa chuti
Postup
- Pripravte si marinádu, ktorou budete syr potierať.
- Do misky dajte rozotrený cesnak a grilovacie korenie a nalejte asi 1 dl oleja.
- Poriadne premiešajte.
- Touto zmesou potrite hermelíny, zabaľte ich jednotlivo do alobalu a nechajte aspoň 1,5 hodiny marinovať, aby sa jednotlivé chute do seba prelínali.
- Potom prichystajte gril a drevené uhlie, na ktorom naložený hermelín grilujte asi 7 minút z každej strany.

Čo vyskúšať na grile napríklad aj papriky, baklažány či špargľu? Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na grilovanú zeleninu . Budete sa oblizovať!
Grilovaný kozí syr s brusnicovou omáčkou
Vyskúšajte toto šikovné vegetariánske predjedlo, ktoré zapôsobí aj na toho najväčšieho gurmána! Kombinácia kozieho syra so sladkou omáčkou, pekanovými orieškami a čakankou je úplne luxusná.
Ingrediencie
- 2 červené jablká
- 3 lyžice citrónovej šťavy
- 3 x okrúhly kozí syr, rozpolený vodorovne
- 2 lyžice brusnicového džemu
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička medu
- 25 g pekanových orechov
- 2 čakanky, rozdelené na listy
- hrsť klíčkov reďkovky alebo žeruchy
Postup
- Jablko rozštvrťte, zbavte jadrovníka a potom nakrájajte na tenké plátky do misky s citrónovou šťavou a 1 lyžicou vody.
- Dobre premiešajte, pretože to zabráni hnednutiu jabĺk.
- Rozpáľte gril na vysokú teplotu a potom grilovací rošt vyložte alobalom.
- Syry položte na alobal kôrou dole a nechajte chvíľu bokom.
- Nalejte 2 lyžice šťavy z misky s jablkami do inej misky a zvyšok vyhoďte.
- Pridajte brusnicový džem, olej a med s trochou korenia a šľahajte, aby ste vytvorili omáčku.
- Syry grilujte 4 minúty, potom nasypte na syry a okolo nich orechy a vráťte ich na gril, aby ste ich ešte pár minút opekali – ale dávajte pozor, aby sa orechy nepripálili.
- Jablko, čakanky a klíčky naaranžujte na 6 tanierov, potom opatrne položte horúcim syrom.
- Posypte na oriešky, pokvapkajte omáčkou a rovno podávajte.

Objavte podobné tipy
Syr feta na grile
Feta marinovaná v olivovom oleji, s medom, čerstvým tymiánom a soli je úplne luxusné predjedlo, ktoré si vaši hostia zamilujú. To jednoducho musíte vyskúšať!
Ingrediencie
- 200 g bloček fety
- 1 lyžica olivového oleja
- 1 lyžička čerstvého tymiánu, nasekaného
- vločková morská soľ, voliteľne
- med, voliteľne
Postup
- Predhrejte rúru na funkciu grilu na teplotu 190 stupňov Celzia.
- Syr sceďte a osušte papierovou utierkou.
- Vložte fetu do malej ramekin formy alebo liatinovej panvice vhodnej do rúry a pokvapkajte olivovým olejom a posypte čerstvým tymianom.
- Grilujte 8–10 minút, alebo pokiaľ syr nie je mäkký, ale nie úplne roztavený.
- Posypte vločkovou morskou soľou a pokvapkajte medom.
- Ihneď podávajte.
- Všetky zvyšky fety uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až troch dní.

Či už si pochutnávame na grilovanom kolene, kurčaťu , syre alebo len na samotnej grilovanej zelenine, vždy je to veľký gastronomický zážitok a ešte ku všetkému s vôňou domova.
Vyskúšajte týchto 11 najlepších receptov na grilovanie , s ktorými zažiarite ako masterchef!
Grilovaný syr Halloumi
Stredomorský syr halloumi nemusíte jesť iba v jeho domovine, ale našťastie je k dostaniu aj u nás. Preto nie je problém si pripraviť grilovaný halloumi. Jeho výhodou je, že sa nerozteká. V spojení s paradajkami a pita chlebom je výborný občerstvením na letnú večeru.
Ingrediencie
- 1 balenie syra Halloumi
- 1 balenie pita chleba
- paradajky
- mätové lístky
- olivový olej Extra virgin
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- štipka oregana
- korenie
Postup
- Pripravte si syr Halloumi, ktorý nakrájajte na jednotlivé plátky.
- Z olivového oleja, citrónovej šťavy, oregana a korenia si pripravte marinádu.
- Marinádou potierajte plátkami Halloumi pri grilovaní.
- Grilujte asi 4 minúty z každej strany dozlatista.
- Syr podávajte s nakrájanými paradajkami, pita chlebom a vetvičkami mäty.

Slovenský oštiepok na grile
Grilovaný údený oštiepok je skvelým predjedlom, ktoré všetkým zachutí. Jedná sa o tradičný slovenský syr z ovčieho mlieka, ktorý má vynikajúcu chuť a perfektne sa dopĺňa napríklad s brusnicovou omáčkou.
Ingrediencie
- 4 malé oštiepky
- brusnicová omáčka
Postup
- Rozpáľte gril.
- Na gril položte 4 malé oštiepky a grilujte ich z oboch strán do zmäknutia (nie príliš tekutého).
- Pokiaľ máte väčší oštiepok, nakrájajte ho na cca 1 cm hrubé plátky a grilujte, kým nebudú prepečené.
- Podávajte s domácou alebo kupovanou brusnicovou omáčkou.

Aké syry použiť na grilovanie
- Syry je najlepšie grilovať v alobale, tak si zaistíme to, že sa neroztečú.
- Použiť môžeme predovšetkým rôzne tvrdé syry, výborný je hermelín a jemu podobné syry s bielou plesňou na povrchu.
- Vylúčené nie sú ani syrečky, pokiaľ na ne máme chuť, a do niektorých zmesí sa využijú aj tavené syry.
- Ku grilovaným syrom podávame predovšetkým tmavé aj biele pečivo najrôznejších tvarov.
- Aby bolo chrumkavejšie, potrieme ho olejom alebo len vodou a chvíľku ugrilujeme alebo ho zabalíme do alobalu a grilujeme v ňom.
- K pečivu pridáme čerstvú zeleninu alebo zeleninový šalát .
A aký syr používate najradšej na gril vy? Napíšte nám do komentárov!