Recepty so syrom na grile ako rýchle letné občerstvenie 5x inak. To musíte vyskúšať!

Grilovanie rozhodne patrí k obľúbeným činnostiam vlahých letných večerov.

Pokiaľ chcete zmenu proti tradičnému mäsu alebo zelenine, inšpirujte sa našimi receptami na grilované syry.

Už ste ochutnali napríklad cyperský syr Halloumi?

Alebo by ste si dali radšej klasický hermelín?

Tak ako tak si u nás vyberiete!

Grilovaný hermelín

Hermelín patrí k syrom, ktoré sú grilované veľmi lahodné. Jeho chuť môžete zdôrazniť grilovacím korením.

Ingrediencie

  • 3 hermelíny – podľa počtu stravníkov
  • olej
  • grilovacie korenie
  • 4-5 strúčikov cesnaku – podľa chuti

Postup

  1. Pripravte si marinádu, ktorou budete syr potierať.
  2. Do misky dajte rozotrený cesnak a grilovacie korenie a nalejte asi 1 dl oleja.
  3. Poriadne premiešajte.
  4. Touto zmesou potrite hermelíny, zabaľte ich jednotlivo do alobalu a nechajte aspoň 1,5 hodiny marinovať, aby sa jednotlivé chute do seba prelínali.
  5. Potom prichystajte gril a drevené uhlie, na ktorom naložený hermelín grilujte asi 7 minút z každej strany.
Hermelín z grilu zabalený v alobale, podávaný na doske s opečenou bagetkou.
www.epicurious.com

Čo vyskúšať na grile napríklad aj papriky, baklažány či špargľu? Pre inšpiráciu sme pre vás pripravili 5 skvelých receptov na grilovanú zeleninu . Budete sa oblizovať!

Grilovaný kozí syr s brusnicovou omáčkou

Vyskúšajte toto šikovné vegetariánske predjedlo, ktoré zapôsobí aj na toho najväčšieho gurmána! Kombinácia kozieho syra so sladkou omáčkou, pekanovými orieškami a čakankou je úplne luxusná.

Ingrediencie

  • 2 červené jablká
  • 3 lyžice citrónovej šťavy
  • 3 x okrúhly kozí syr, rozpolený vodorovne
  • 2 lyžice brusnicového džemu
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 1 lyžička medu
  • 25 g pekanových orechov
  • 2 čakanky, rozdelené na listy
  • hrsť klíčkov reďkovky alebo žeruchy

Postup

  1. Jablko rozštvrťte, zbavte jadrovníka a potom nakrájajte na tenké plátky do misky s citrónovou šťavou a 1 lyžicou vody.
  2. Dobre premiešajte, pretože to zabráni hnednutiu jabĺk.
  3. Rozpáľte gril na vysokú teplotu a potom grilovací rošt vyložte alobalom.
  4. Syry položte na alobal kôrou dole a nechajte chvíľu bokom.
  5. Nalejte 2 lyžice šťavy z misky s jablkami do inej misky a zvyšok vyhoďte.
  6. Pridajte brusnicový džem, olej a med s trochou korenia a šľahajte, aby ste vytvorili omáčku.
  7. Syry grilujte 4 minúty, potom nasypte na syry a okolo nich orechy a vráťte ich na gril, aby ste ich ešte pár minút opekali – ale dávajte pozor, aby sa orechy nepripálili.
  8. Jablko, čakanky a klíčky naaranžujte na 6 tanierov, potom opatrne položte horúcim syrom.
  9. Posypte na oriešky, pokvapkajte omáčkou a rovno podávajte.
Kozí syr z grilu servírovaný na tanieri s klíčkami, brusnicovou omáčkou, čakankou a pekanovými orechmi, s vidličkou.
www.bbcgoodfood.com

Syr feta na grile

Feta marinovaná v olivovom oleji, s medom, čerstvým tymiánom a soli je úplne luxusné predjedlo, ktoré si vaši hostia zamilujú. To jednoducho musíte vyskúšať!

Ingrediencie

  • 200 g bloček fety
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 lyžička čerstvého tymiánu, nasekaného
  • vločková morská soľ, voliteľne
  • med, voliteľne

Postup

  1. Predhrejte rúru na funkciu grilu na teplotu 190 stupňov Celzia.
  2. Syr sceďte a osušte papierovou utierkou.
  3. Vložte fetu do malej ramekin formy alebo liatinovej panvice vhodnej do rúry a pokvapkajte olivovým olejom a posypte čerstvým tymianom.
  4. Grilujte 8–10 minút, alebo pokiaľ syr nie je mäkký, ale nie úplne roztavený.
  5. Posypte vločkovou morskou soľou a pokvapkajte medom.
  6. Ihneď podávajte.
  7. Všetky zvyšky fety uchovávajte vo vzduchotesnej nádobe v chladničke po dobu až troch dní.
Grilovaná feta s korením servírovaná na tanieri.
www.cheeseknees.com

Či už si pochutnávame na grilovanom kolene, kurčaťu , syre alebo len na samotnej grilovanej zelenine, vždy je to veľký gastronomický zážitok a ešte ku všetkému s vôňou domova.
Vyskúšajte týchto 11 najlepších receptov na grilovanie , s ktorými zažiarite ako masterchef!

Grilovaný syr Halloumi

Stredomorský syr halloumi nemusíte jesť iba v jeho domovine, ale našťastie je k dostaniu aj u nás. Preto nie je problém si pripraviť grilovaný halloumi. Jeho výhodou je, že sa nerozteká. V spojení s paradajkami a pita chlebom je výborný občerstvením na letnú večeru.

Ingrediencie

  • 1 balenie syra Halloumi
  • 1 balenie pita chleba
  • paradajky
  • mätové lístky
  • olivový olej Extra virgin
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  • štipka oregana
  • korenie

Postup

  1. Pripravte si syr Halloumi, ktorý nakrájajte na jednotlivé plátky.
  2. Z olivového oleja, citrónovej šťavy, oregana a korenia si pripravte marinádu.
  3. Marinádou potierajte plátkami Halloumi pri grilovaní.
  4. Grilujte asi 4 minúty z každej strany dozlatista.
  5. Syr podávajte s nakrájanými paradajkami, pita chlebom a vetvičkami mäty.
Syr Halloumi z grilu servírovaný na veľkom oválnom tanieri.
www.saltedmint.com

Slovenský oštiepok na grile

Grilovaný údený oštiepok je skvelým predjedlom, ktoré všetkým zachutí. Jedná sa o tradičný slovenský syr z ovčieho mlieka, ktorý má vynikajúcu chuť a perfektne sa dopĺňa napríklad s brusnicovou omáčkou.

Ingrediencie

  • 4 malé oštiepky
  • brusnicová omáčka

Postup

  1. Rozpáľte gril.
  2. Na gril položte 4 malé oštiepky a grilujte ich z oboch strán do zmäknutia (nie príliš tekutého).
  3. Pokiaľ máte väčší oštiepok, nakrájajte ho na cca 1 cm hrubé plátky a grilujte, kým nebudú prepečené.
  4. Podávajte s domácou alebo kupovanou brusnicovou omáčkou.
Slovenský ovčí syr z grilu servírovaný na tanieriku s špáradlom a brusnicovou omáčkou.
www.thatfoodrecipes.site

Aké syry použiť na grilovanie

  • Syry je najlepšie grilovať v alobale, tak si zaistíme to, že sa neroztečú.
  • Použiť môžeme predovšetkým rôzne tvrdé syry, výborný je hermelín a jemu podobné syry s bielou plesňou na povrchu.
  • Vylúčené nie sú ani syrečky, pokiaľ na ne máme chuť, a do niektorých zmesí sa využijú aj tavené syry.
  • Ku grilovaným syrom podávame predovšetkým tmavé aj biele pečivo najrôznejších tvarov.
  • Aby bolo chrumkavejšie, potrieme ho olejom alebo len vodou a chvíľku ugrilujeme alebo ho zabalíme do alobalu a grilujeme v ňom.
  • K pečivu pridáme čerstvú zeleninu alebo zeleninový šalát .

A aký syr používate najradšej na gril vy? Napíšte nám do komentárov!

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.