11 obľúbených receptov na gril. Alebo čo pripraviť na grilovanie?

Každý rok už všetci netrpezlivo čakáme na leto. Na prvé letné kúpanie, opaľovanie a hlavne prvé opekanie, plné dobrého jedla a samozrejme aj pitie.

Či už si pochutnávame na grilovanom kolene či kurčaťu , alebo len na samotnej grilovanej zelenine, vždy je to veľký gastronomický zážitok a ešte ku všetkému s vôňou domova.

Vyskúšajte týchto 11 najlepších receptov na grilovanie , s ktorými zažiarite ako masterchef!

Grilované rebierka

Už cítite tú vôňu grilovaných rebier? Nie? Tak rýchlo ich bežte naložiť a potom ugrilovať, pretože ten výsledok je jednoducho vynikajúci.

Ingrediencie

  • 2 kg rebier
  • soľ

Ingrediencie na marinádu

  • 16 lyžíc oleja
  • 10 lyžíc sójovej omáčky
  • 10 lyžíc medu
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • štipka zázvoru
  • 4 lyžice chilli

Postup

  • Bravčové rebierka dôkladne operte a osušte a potom dostatočne osoľte.
  • V mise zmiešajte olej spolu so sójovou omáčkou, paradajkovým pretlakom a medom.
  • Potom pridajte podľa chuti mletý zázvor, chilli, soľ, korenie. (Môžete korenie nakombinovať podľa vašich preferencií)
  • Do hotovej marinády vložte rebierka a nechajte odležať (najlepšie cez noc).
  • Naložené a odležané rebierka sú pripravené na opekanie. Pečte dozlatista za častého potierania marinády a otáčania.
  • Ugrilované rebierka podávajte najlepšie s čerstvým chlebom či bagetkou.
Upečené rebrá s grilovacou marinádou.
Zdroj: sixsistersstuff.com

Grilovaná zelenina s medovou omáčkou

Na grilovanie majú právo aj vegetariáni. Opekaná zelenina sa skvele hodí aj ako príloha ku grilovanému mäsu.

Ingrediencie

  • 1ks cukety
  • 2 kukurice
  • soľ
  • 2 papriky
  • malý ananás
  • Červená alebo biela cibuľa

Ingrediencie na medovú omáčku

  • 80 ml vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 vínneho octu
  • 1 lyžičku olivového oleja
  • 1 lyžičku kukuričného škrobu
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžicu griotky

Postup

  • Najskôr si pripravte medovú omáčku tak, že do malého hrnca nalejete vývar, sójovú omáčku, ocot, olej a spoločne zvaríte.
  • Následne omáčku zahustíte škrobom, ktorý rozmiešate v malom množstve vody, a krátko povaríte, aby ešte trochu zhustla.
  • Na záver dochuťte medom a griotkou.
  • Cuketu a kukuricu očistite. Nakrájajte na silnejšie kolieska.
  • Papriku a ananás umyte a nakrájajte na väčšie kocky.
  • Zeleninu a ananás napichujte striedavo na špajle ako špíz.
  • Špízy grilujte asi 10 minút a pri podávaní ich ešte prelejte pripravenou medovou omáčkou.
Zeleninový špíz na gril s ananásom.
Zdroj: thekitchn.com

Premýšľate aký si zaobstarať gril? Prečítajte si naše recenzie na najlepšie kontaktné grily . Iste vám to pri výbere pomôže.

Grilovaný hermelín

Ingrediencie

  • Hermelín (najlepšie smotanový kvôli roztečeniu)
  • Olivový olej
  • Grilovacie korenie

Postup

  • Hermelín najskôr priečne rozkrojíte a obe polovičky zvnútra trochu okoreníme.
  • Hermelín zložíte späť a celý pokvapkáte trochou olivového oleja.
  • Nakoniec ešte okoreníte zvonku a zabalíte do alobalu.
  • Pripravené alobalové vrecká dáte na rozpálený gril a opekáte cca 10-15 minút, kým nie je úplne mäkký.
  • Hotový hermelín môžete podávať napr. s grilovanou zeleninou z predchádzajúceho receptu alebo s čerstvým pečivom.
Roztečený hermelín s grilovanou zeleninou.
Zdroj: coupdepouce.com

Grilované kuriatko

Každý, obzvlášť deti, miluje kuracie mäso z grilu. Ugrilujte svojej rodine či priateľom kuracie mäso, ktoré bude chcieť každý pridať.

Ingrediencie

  • Kuracie mäso (stehná, krídelká, prsia…)
  • 2 lyžice kečupu
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice trstinového cukru
  • 2 lyžice ryžového octu
  • 1 lyžica worcesterskej omáčky
  • 1 lyžička sezamového oleja
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1,5 lyžice mletého zázvoru
  • Olivový olej na rošty

Postup

  • V stredne veľkej miske rozšľahajte kečup so sójovou omáčkou, tritnovým cukrom, ryžovým octom, worcesterskou omáčkou, sezamový olej, prelisovaný cesnak a zázvor.
  • Dochuťte trochou soli a korenia. Odoberte si 1/2 hrnčeka marinády a odložte vedľa.
  • Do zvyšnej marinády vložte očistené mäso a nechajte v chladničke aspoň 2 hodiny marinovať. Najlepšie však 8 hodín.
  • Namarinované mäso je pripravené na gril. Pri grilovaní mäso obracajte a potierajte marinádou, ktorú ste si dali bokom.
  • Podávajte s grilovanou zeleninou alebo pečivom alebo s čímkoľvek, čo máte radi.
Grilované kuracie mäso s ananásom.
Zdroj: cookingclassy.com

Grilovaný pstruh

Pre milovníkov grilovaných rýb máme tento úžasný a rýchly recept na bylinkového pstruha. Ingrediencie sú na 1ks ryby.

Ingrediencie

  • 1 vypitvaný a očistený pstruh
  • 1 plátok masla
  • 3 vetvičky rozmarínu
  • 2 vetvičky čerstvého tymiánu
  • 2-3 plátky bio citróna
  • Soľ
  • Olivový olej na potretie

Postup

  • Najprv osoľte pstruha zvnútra aj z vonkajšej strany. Dovnútra dajte plátok masla, rozmarín, tymian a plátky citróna.
  • Rybu nakoniec potrite olivovým olejom a môžete grilovať.
  • Z každej strany grilujte cca 8-10 minút a otáčajte opatrne, aby nevytekalo maslo. (Otáčajte chrbtom dole)
  • Hotového pstruha podávajte s pečivom alebo s čímkoľvek, čo máte radi.
Opekaná ryba s grilovaným ananásom a zeleninou.
Zdroj: brooklynsupper.com

Grilované koleno

Pre milovníkov mastnejších a tučnejších pochúťok máme recept a postup na grilovanie bravčového kolena. Vyskúšajte!

Ingrediencie

  • 2 ks predného bravčového kolena
  • Mäsový vývar
  • Sadlo
  • 1ks cibuľa
  • 2ks bobkového listu
  • 4 guličky nového korenia
  • 10 guličiek celého korenia
  • Olej na potieranie

Ingrediencie na marinádu

  • 1 červená cibuľa
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 lyžica plnotučnej horčice
  • 5 strúčikov cesnaku (môžete viac podľa chuti)

Postup

  • Najprv kolená očistite a na koži narezajte mriežky.
  • Vo väčšom hrnci rozpustite masť a na ňom sprudka kolena orestujte zo všetkých strán do ružova.
  • Potom zalejte mäsovým vývarom, pridajte celú cibuľu, korenie, korenie a soľ.
  • Hrniec zakryte a duste 1-1,5 hodiny domäkka. Potom vyberte a nechajte odkvapkať.
  • Marinádu pripravíte tak, že cibuľu s cesnakom nasekáte nahrubo. Zalejete olejom, pridáte horčicu, sójovú omáčku a všetko následne rozmixujete.
  • Odkvapkané kolená vložíte do marinády, celé ich potrite a necháte v chladničke cez noc odležať.
  • Marinované kolená sú pripravené na grilovanie. Jednotlivé kusy zabaľte do alobalu, ktorý je potrebný olejom. Na rozpálenom grile pečte za občasného obracania cca 15-20 minút z každej jeho strany.
  • Upečené kolená rozbaľte z alobalu a podľa potreby a chuti ešte dopečte do zlatistej farby.
  • Grilované kolená podávajte s chrenovou omáčkou, horčicou a pečivom.
Rozpadajúce sa grilované bravčové mäso.
Zdroj: bbcgoodfood.com

Grilovaný ananás so škoricou

Máte doma ananás a gril ešte nevychladil? Ugrilujte si ho ako sladkú bodku po tých mäsových hodoch.

Ingrediencie

  • 1 zrelý čerstvý ananás
  • Trstinový cukor
  • Štipka kôry z limetky
  • Štipka škorice
  • Štipka mletého klinčeka
  • 150g masla (rozpusteného)

Postup

  • Najprv odkrojte hornú časť ananásu, kôru na bokoch a dolnú časť ananásu.
  • Rozkrojte ho na 8-10 plátkov a opatrne odstráňte tuhý stred.
  • V mise zmiešajte cukor s kôrou z limetky, mletým klinčekom a škoricou.
  • Plátky ananásu obaľujte v cukrovej zmesi a pokladajte na rozpálený gril. Opečte do zlatohnedej farby (4-7 minút) z každej strany.
Opekaný ananás na grile.
Zdroj: savorybitesrecipes.com

Grilované šampiňóny plnené syrom

Pokiaľ patríte medzi milovníkov húb, určite vyskúšajte tento recept doplnený syrmi a čerstvým korením.

Ingrediencie

  • 500 g šampiňónov, väčšie hlavičky
  • 1 syra hermelín
  • 150 g syra typu gouda
  • hrsť čerstvej bazalky
  • soľ a korenie
  • olej

Postup

  • Šampiňóny očistíme a odrežeme im nožičky.
  • Do misky vložíme nadrobno nakrájané nožičky.
  • Zmiešame ich s pokrájanou bazalkou, na kúsky nakrájaným hermelínom a polovicou strúhanej goudy.
  • Zmes ochutíme soľou a korením podľa potreby.
  • Zmes naplníme do šampiňónov.
  • Šampiňóny potrieme olejom, na vrch poukladáme zvyšok goudy a grilujeme asi 7 minút.
  • Podávame ich samostatne alebo ako prílohu ku grilovanému mäsu.
Grilované šampiňóny plnené syrom
Zdroj: sliceofkitchenlife.com

BBQ grilovaná bravčová bábika

Je veľmi jemná a chutná, ale je dobré ju veľmi neprepekať, pretože je potom strašne veľmi suchá. Na medium či medium well si určite veľmi pochutnáte.

Ingrediencie

  • 2 ks bravčové bábiky na cca 10 cm kusy
  • 1 hrnček kečupu
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 lyžice vínneho octu
  • 1 lyžica horčice
  • 1 lyžica worcestrovej omáčky
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička chilli
  • 1 strúčik nadrveného cesnaku

Postup

  • Pripravíme BBQ marinádu z uvedených ingrediencií.
  • Všetky ingrediencie dobre premiešame v miske.
  • Umytú a očistenú bravčovú bábiku vložíme do BBQ marinády a necháme marinovať v chladničke aspoň 8 hodín, ideálne cez noc.
  • Rozpálime gril a grilujeme bábiku z každej strany 7-10 minút.
  • Bábika by mala byť pri rozkrojení mierne ružová.
BBQ grilovaná bravčová bábika
Zdroj: addapinch.com

Kukurica s bylinkovým maslom na grile

Jednoduchý a chutný recept pre letnú grilovaciu párty, ktorý sa výborne hodí ako doplnok ku grilovanému mäsu.

Ingrediencie

  • 4 sladké kukurice na varenie
  • 50 g zmäknutého masla
  • 4 lyžice nasekaných čerstvých byliniek (pažítka, majorán, petržlen)
  • 1 lyžička citrónovej šťavy
  • soľ

Postup

  • Kukuricu očistíme a dáme do veľkého hrnca s vriacou osolenou vodou. Povaríme do polomäkka asi 10 minút.
  • Medzitým vymiešame zmäknuté maslo s bylinkami a dochutíme soľou, korením a citrónovou šťavou.
  • Predvarené kukurice osušíme, môžeme do nich do stredu napichnúť hrubé špajle.
  • Potrieme bylinkovým maslom.
  • Grilujeme na stredne rozohriatom grile mimo priamej žiary so zakrytým poklopom asi 20 až 25 minút.
  • Kukurica musí byť po napichnutí vidličkou mäkká.
Grilvaná kukurica
Zdroj: caribbeanpot.com

Grilovaná cuketa

Pokiaľ ide o cuketu, je to obľúbená zelenina, ktorú často používame napríklad na prípravu zemiakového plameňa, ale dá sa urobiť aj zapečená alebo dokonca v trojobale. Avšak na grile je to naozaj bomba.

Ingrediencie

  • 800 g cukety (asi 4 malé)
  • 4 lyžičky slnečnicového oleja
  • soľ podľa chuti
  • čerstvo mleté korenie štyroch farieb
  • 1 lyžica oregana
  • 160 g kozieho syra
  • 4 polievkové lyžice čerstvej sekanej mäty

Postup

  • Cukety dôkladne umyjeme, pozdĺžne nakrájame na 3 podobne veľké dieliky.
  • Po oboch stranách ich potrieme olejom, osolíme, okoreníme a zasypeme oreganom.
  • Takto pripravené cukety položíme na gril a opečieme z oboch strán, každú zhruba 3 minúty.
  • Kozí syr si rozkrájame na prúžky, rozložíme na grilované cukety a necháme ho roztaviť.
  • Ozdobíme mätou a servírujeme najlepšie so zeleninou, skvelá je napríklad červená paprika.
Grilovane cukety s kozím surom a matou
Zdroj: seriouseats.com

Rady a tipy na grilovanie

Veľa ľudí si myslí, že je grilovanie ľahká záležitosť a že jedinou úlohou je, hodiť mäso na gril a občas ho otočiť.

Tak to ale nie je. Pokiaľ chcete, aby bol nielen výsledok ale aj zážitok samotného grilovania na top úrovni, nasledujte tipy od šéfkuchárov.

  • Pokiaľ nechcete pri grilovaní zbytočný dym, nepotierajte olejom rošt alebo mriežku, ale svoj steak.
  • Pred samotnou akciou nechajte gril dobre rozpáliť. Uhlie musí byť riadne roztopené a mať popolavo šedú farbu.
  • Mäso, ktoré budete grilovať vyberte z chladničky aspoň 3 hodiny pred jeho samotným spracovaním. Je vhodné, aby malo izbovú teplotu a preto ho nechajte pod látkovou utierkou. Príliš studené mäso by dostalo teplotný šok a vo výsledku by bolo tuhé a gumové.
  • Mäso na gril nenaklepávajte, pretože by ste narušili svalové vlákna a mäso by stratilo šťavnatosť.
  • Pri grilovaní nebuďte zbrknutí. Mäso nechajte najskôr dostatočne opiecť, kým ho obrátite, aby sa neprilepilo na rošt.
  • Na otáčanie používajte špeciálne kliešte. Vidličkami by ste ho mohli prepichnúť a vytiekla by všetka šťava.
  • Po grilovaní mäso pokladajte na drevený povrch, najlepšie na doštičku a nechajte ho 3-4 minúty odpočinúť. Počas týchto minút totiž dôjde k rozprestretiu šťavy zo stredu, kam sa teplom stiahla. Všimnite si, že po krájaní už žiadna šťava nevyteká.

Pokiaľ neviete, akú marinádu použiť, pripravili sme pre vás recepty na marinády na gril , z ktorých si určite vyberiete.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.