Vonkajšie grilovanie umožňuje meniť chute podľa ľubovôle. Niekedy plánujeme grilovanie tak, že po ňom ešte chvíľu posedíme, zvlášť vtedy, ak máme pozvaných priateľov a že posedenie doplníme obľúbenými nápojmi.
Potom dáme prednosť grilovanie, ktoré vynikne svojou ostrejšie chuťou.
Veľmi obľúbené sú suroviny pripravené na plátky, táto úprava je pomerne rýchla.
Vyberte si teda niektoré z ponúkaných receptov na grilované ohnivé plátky.
Grilované pikantné kuracie plátky
Kuracie mäso sa dá pripraviť na veľký počet spôsobov a toto je jeden z nich, prepojenie pikantné chute a citrónu strojí za to.
INGREDIENCIE
- 4 plátky kuracích pŕs
- 5 lyžíc olivového oleja
- citrónová šťava zo stredného citrónu
- 1 lyžica rozotreného cesnaku
- 1 lyžička chilli drvené
- korenie a soľ
- 1 lyžička tymianu a koriandra
- malá cibuľka
POSTUP
- Kuracie mäso umyjeme a nakrájame na plátky.
- Mäso dáme bokom a pripravíme si väčšiu misku.
- Do nej nalejeme 5 veľkých lyžíc olivového oleja, nakrájame cibuľku na kocky a vytlačíme citrónovú šťavu (pre ostrejšiu chuť môžete pridať i kôru).
- Kuracie mäso potrieme z každej strany cesnakom, posolíme, okoreníme a pridáme drvené chilli.
- Mäso vkladáme do misky priebežne s nasekaným tymianom a koriandrom.
- Plátky dáme na 2-4 hodiny odpočinúť do chladničky.
- Rozpálime gril a z každej strany grilujeme 4-5 minút.
- Pri podávaní posypeme jarnou cibuľkou a priložíme kúsok limety.
- Možno podávať s domácim pivným chlebom a ľubovoľným dipom.
perfektnipostava.cz
Objavte podobné tipy
Pikantné grilované bravčové krkovička
INGREDIENCIE
- 4 plátky bravčová krkovička
- 6 lyžíc sójovej omáčky
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice medu
- 1 lyžička chilli omáčky
- 1 lyžička citrónovej kôry
- soľ
- korenie farebný drvené
POSTUP
- V panvici zmiešame paradajkový pretlak, sójovú omáčku a med.
- Pridáme nastrúhanú kôru z citróna, chilli omáčku a zmes privedieme k varu.
- Krátko povarte a nechajte ju mierne vychladnúť.
- Mäso nakrájame na plátky, naklepeme, osolíme a okoreníme.
- Z každej strany potrieme marinádou a necháme uležať do druhého dňa v chladničke.
- Potom dáme plátky mäsa na rozpálený gril a z každej strany je opekáme asi 8 minút.
Pikantné grilované plátky z cukety s ohnivým dipom
INGREDIENCIE
- 3 stredné cukety
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička feniklu
- 1 lyžička drvenej rasce
- 1 lyžička koriandra
- ½ lyžičky drveného chilli
- korenie
- šťava z 1 citróna
- soľ
- čerstvý koriander, obloha
na dip
- 300 g hustého bieleho jogurtu
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 1 lyžička olivového oleja
- 1 lyžička rozotreného cesnaku
- 1/2 lyžičky zázvoru
- 1/2 lyžičky garam masala
- biele korenie
- soľ
- 1/2 lyžičky drveného chilli
POSTUP
- Na suchej panvici orestujte všetko korenie asi minútu.
- Vyberte z tepla, nechajte vychladnúť, potom dajte do mažiara a rozbite korenia na jemno.
- Nakrájajte cukety na 0,5 cm plátky pozdĺžne.
- Cukety osoľte, pustí vodu a potom posypjte zmesou korenia.
- Vložte na gril a grilujte z každej strany 5-6 minút.
- Medzitým si pripravte ohnivý dip.
- Rozmiešajte biely jogurt, pridajte doň citrónovú šťavu, cesnak, korenie, soľ a olivový olej.
- Cukety servírujeme s dipom, citrónom a posypeme čerstvými bylinkami.
lazycatkitchen.com
Grilované plátky, kde bolo použité väčšie množstvo korenia majú samy o sebe tak výraznú chuť, že k nim väčšinou podávame len chlieb.
K ohnivým plátkom je nevyhnutné podávať niektorý z vhodných nápojov. Pretože výraznú chuť majú v obľube hlavne dospelí, tak to v prvom rade bude asi dobre vychladené pivo. Namiesto piva sa hodí aj kvalitnejšie biele alebo červené víno vo fľašiach.
Nu a pre abstinentov je nie trhu dostatočný výber minerálnych vôd alebo limonád. Ako urobiť výborné limonády , navyše bez prebytočných kalórií, si prečítajte v jednom z našich ďalších článkov.