Pri letnom grilovaní príjemne uteká čas, zvlášť trávime ak ho v spoločnosti rodiny a priateľov.
Aké vybrať vhodné mäso na grilovanie? Vyskúšajte napríklad kuracie.
Kuracie mäso má niekoľko nesporných výhod – je rýchlo prepečené domäkka, nie je tučné a môžeme ho marinovať podľa našich zvyklostí a chutí.
Grilované kuracie krídla
Nebojte sa použiť aj trochu výraznejšie korenie, aby kuracie prsíčka bola pikantnejšiu.
INGREDIENCIE:
- 1 kg kuracích krídel
- 5 strúčikov cesnaku
- 4 lyžice medu
- 9 lyžíc sójovej omáčky
- mleté chilli korenie
- soľ
POSTUP:
- Pripravíme si krídla, ktorá umyjeme a osušíme.
- Do misy nalejeme sójovú omáčku, pridáme rozotrený cesnak, med, chilli a soľ a dobre zamiešame.
- Do tejto zmesi naložíme kuracie krídla, najlepšie na celú noc, aby sa jednotlivé chute dobre spojili.
- Pripravíme si gril a kuracie krídla grilujeme tak, aby koža bola krásne chrumkavá.
- Počas grilovania mäso potierame marinádou.

Viete, že tymián pôsobí proti nadúvaniu aj hnačkám? Zároveň je jednou z najsilnejšie pôsobiacich rastlinných antiseptických drog.
Používa sa pri inhaláciách pri prechladnutí alebo ako ústna voda a kloktadlo. Svojou výraznou chuťou okorení tymián aj grilované kuracie prsia.
Objavte podobné tipy
Grilované kuracie prsia
Že sa med a korenie k sebe nehodia? To ste pravdepodobne ešte neochutnali grilované kuracie prsia s týmito ingredienciami. Nechajte sa prekvapiť a vyskúšajte náš recept.
INGREDIENCIE:
- 4 kuracie prsia
- 1 lyžička sušeného tymianu
- 1 lyžička sušenej bazalky
- olej
- mleté čierne korenie
- soľ
- na jogurtový dip: 1 téglik jogurtu, 1 lyžica horčice, strúčik cesnaku, soľ a mleté čierne korenie
POSTUP:
- Pripravíme si kuracie prsíčka, ktorá umyjeme a osušíme a rozkrojíme ich na 2 tenké plátky.
- Zmiešame dohromady med, tymian, bazalku, soľ a korenie a touto zmesou potrieme kuracie prsia a necháme cez noc marinovať.
- Potom si pripravíme gril a vložíme na neho marinované kuracie prsia.
- Grilujeme z oboch strán asi 6 až 7 minút a marinádou počas grilovania mäso potierame.
- Z jogurtu, horčice, cesnaku, soli a korenia si pripravíme dip, ktorý ku grilovaným kuracím prsiam podávame.

Viete, že zázvor má tiež liečebné účinky? Je antibakteriálny a pôsobí aj protizápalovo. Znižuje cholesterol, stimuluje krvný obeh a napomáha pri redukcii hmotnosti.
Nie je však vhodný pre deti a tehotné ženy by ho mali konzumovať s mierou. Môžete ním ochutiť aj marinádu na grilované kuracie stehná.
Grilované kuracie stehná
Kto má rád mäso šťavnatejšie, siahne obvykle po kuracích stehnách. Pozor na to, že toto mäso s kosťou sa musí grilovať dlhšiu dobu. Alebo ho pred grilovaním odkostěte.
INGREDIENCIE:
- 4 kuracie stehná
- mleté čierne korenie
- soľ
- drvenú rascu
- mletá sladká i pálivá paprika
- cesnak
- olej
- mletý zázvor
POSTUP:
- Kuracie stehná umyjeme a osušíme. Najlepšie je tiež je vykostiť, aby sme skrátili čas grilovania.
- Pripravíme si marinádu z korenia, soli, rasce, papriky, cesnaku, oleja a zázvoru.
- Kuracie stehná necháme marinovať cez noc.
- Potom si pripravíme gril a položíme na neho marinádou potretá kuracie stehná kožou dole.
- Grilujeme domäkka zo všetkých strán, pri grilovaní potierame mäso marinádou.

Ako prílohu ku grilovaným kuracím krídlam, prsiam alebo stehnám podávame rôzne ochutené dipy, ktoré si buď vyrobíme sami, alebo kúpime už hotové v obchode, kde je na výber veľké množstvo rôznych omáčok.
A samozrejme podávame aj pečivo – čerstvé rožky, banketka alebo chlieb. Z nápojov sa hodí víno aj pivo.
Druhy kuracieho mäsa na grilovanie
Je úplne jedno, či si na grilovanie vyberieme kuracie stehná, prsia alebo krídla. Grilovať môžeme dokonca aj celé kura.
Pred samotným grilovaním je vhodné mäso na niekoľko hodín naložiť do marinády a tou potom počas grilovania tiež mäso potierať. Kuracie mäso tak získa výbornú chuť.
Chilli korenie sa vyrába z plodov exotických druhov paprík, ktoré rastú hlavne v trópoch a subtrópoch.
Obsahuje vitamím C a karotén B.
Chilli má kladný vplyv na zažívanie a podporuje chuť do jedla. Môžete ho pridať aj do zmesi na marinádu pre grilovanie kuracích krídel.
Marinády ku kuraciemu mäsu
V prípade marinád, ktoré použijeme na prípravu kuracieho mäsa na grilovanie, záleží na našich zvyklostiach a chutiach, pretože možno použiť veľké množstvo marinád.
Môžu to byť marinády s medom, alebo s pikantným korenie – kari, chilli. Použiť možno aj slivkovou marinádu, cesnakovú, bylinkovú, korenenou alebo marinádu z jabĺčok.
Správny účel marinády tkvie v tom, aby mäso urobila krehkejším. Potom sa totiž bude lepšie rýchlejšie grilovať. Pochopiteľne dôležitá je aj vlastná chuť marinády, záleží na nej konečný výsledok nášho úsilia.
Aj my sme písali o marinádach na grilovanie, takže sa môžete inšpirovať a dopriať vášmu mäsu tú najlepšiu chuť.