Každý rok už všetci netrpezlivo čakáme na leto. Na prvý letné kúpanie, opaľovanie a hlavne prvé grilovanie, plné dobrého jedla a samozrejme aj pitie.
Či už si pochutnávame na grilovanom kolenu alebo kurčaťu, alebo len na samotné grilovanej zelenine, vždy je to veľký gastronomický zážitok a ešte ku všetkému s vôňou domova.
Vyskúšajte týchto 7 najlepších receptov na grilovanie, po ktorých sa budete olizovať za ušami ešte druhý deň.
grilovaná rebierka
ingrediencie:
- 2 kg rebier
- soľ
Na marinádu:
- 16 lyžíc oleja
- 10 lyžíc sójovej omáčky
- 10 lyžíc medu
- 3 lyžice paradajkového pretlaku
- štipka zázvoru
- 4 lyžice chilli
postup:
- Bravčová rebierka dôkladne umyjeme a osušíme a osolíme
- V mise zmiešame olej spolu so sójovou omáčkou, paradajkovým pretlakom a medom
- Potom pridáme podľa chuti mletý zázvor, čili, soľ, korenie
- Do hotovej marinády vložíme rebierka a necháme odležať (najlepšie cez noc)
- Naložená rebierka grilujeme na grile dozlata za častého potieranie marinády a otáčanie
Podávame s chlebom alebo bagetou.
Objavte podobné tipy
Grilovaná zelenina s medovou omáčkou
ingrediencie:
- menšie karfiol
- 500 gramov brokolice
- soľ
- 2 papriky
- malý ananás
- pór
Medová omáčka:
- 80 ml vývaru
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 1 vínneho octu
- 1 lyžičku olivového oleja
- 1 lyžičku kukuričného škrobu
- 3 lyžice medu
- 1 lyžicu griotky
postup:
- Najskôr pripravíme medovú omáčku tak, že do malého hrnca nalejeme vývar, sójovú omáčku, ocot, olej a spoločne zvaríme
- Potom omáčku zahustíme škrobom, ktorý rozmiešame v malom množstve vody, a krátko povaríme, aby ešte trochu zhustla. Na záver dochutíme medom a griotkou
- Karfiol a brokolicu očistíme, rozoberieme na ružičky a krátko povaríme v osolenej vode, ale nesmieme ich uvariť príliš do mäkka
- Papriku a ananás umyjeme a nakrájame na väčšie kocky
- Zeleninu a ananás napichujeme striedavo na špajdle
- Špízy grilujeme asi 10 minút a pri podávaní je prelejeme medovou omáčkou
Zeleninu môžeme pred grilovaním napichnúť na špajle. Ananás nemá rád každý, preto túto ingredienciu môžeme vynechať.
Grilovaný hermelín s banánom
ingrediencie:
- 4 hermelíny
- 2 banány
- 1 kivi
postup:
- Hermelíny si dvakrát priečne nakrojíme
- Vzniknuté kapsy naplníme tenkými plátkami banánu a niekoľkých plátky olúpaného kiwi
- Trochu stlačíme a zabalíme do alobalu. Môžeme okoreniť grilovacím korením.
- Grilujeme asi 10 minút
www.hobby.blesk.cz
Podávame v roztvorené alobalu, napríklad s bielym pečivom či grilovanou zeleninou. Výborné je podávať aj s brusnicami.
Grilované makrely s cuketou a paradajkami
Grilovaná cuketa je sama o sebe výborná, ale čo keď k nej pridáme makrelu? Tomu už neodoláte!
ingrediencie:
- 4 makrely
- zelená petržlenová vňať
- grilovacie korenie na ryby
- olej
- soľ
- 2 mladé cukiny
postup:
- Takmer rozmrazené, vypitvané makrely umyjeme (môžeme odstrániť hlavu a plutvy, ale nemusíme)
- Vnútro makrel vytrieme soľou a naplníme ju vetvičkami zelenej petržlenovej vňate
- Potom zmiešame 2 lyžičky grilovacieho korenia na ryby a 2 lyžice oleja a touto zmesou potrieme povrch makrel
- Kladieme ich na rozpálený gril a po oboch stranách grilujeme dozlatista. Počas grilovania potierame zvyšným olejom s grilovacím korením
- Cukety umyjeme, nakrájame na hrubšie plátky a asi v polovici grilovania je pridáme na rošt k rybám a tiež po oboch stranách ugrilujeme.
- Makrely servírujeme celé, obložené cuketou a paradajkami a podávame s chlebom
K makrele sa hodia ogrilovať aj paradajky, cibuľa či zemiaky.
Grilované šampiňóny na špíze
Čo by to bolo za grilované šampiňóny, keby sme z nich neurobili skvelé zeleninové špízy? Táto pochúťka vám vyrazí dych.
ingrediencie:
- 12 malých šampiňónov
- 1 paprika
- 1 cuketa
- 12 cherry paradajok
- 1 cibuľa
- soľ
- ostrá koreniaca zmes
- olej
postup:
- Všetko nakrájame na menšie kúsky, cherry paradajky necháme vcelku.
- Všetko striedavo napichujeme na grilovacie ihly
- Potrieme olejom a vložíme na gril
- Grilujeme asi 20 minút, počas grilovania otáčame a potierame olejom, ktorý môžeme pre grilovanie ešte přikořenit
Pre lepšiu chuť môžeme na ihly napichnúť spolu so zeleninou taky kuracie mäso, slaninu a klobásu.
Grilované rolky so slaninou
ingrediencie:
Na túto pochúťku si môžeme zvoliť bravčové mäso podľa našej chuti. Odporúčame použiť krkovičku, pretože grilovaná krkovička strong> je naozaj výborná.
- bravčové mäso
- soľ
- korenie
- 200 g slaniny
- 1 paprika
- pol cibule
- olej zmiešaný s grilovacím korením na potretie
postup:
- Mäso mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Rozrežeme je tak, aby sme ho úplne neprerezali.
- Mäso naplníme slaninou na plátky, papriky nakrájanú na prúžky a cibuľou, zvinieme a zaistíme špáradlom, aby z rolky nič nevypadlo
- Potom už len rolky dávame na gril a potierame grilovacím korením a grilujeme do mäkka
Náplň si môžeme zvoliť tak, aby nám výsledok chutil. Dá sa naplniť rôznymi druhmi zeleniny, napríklad cuketou strong> alebo môžeme pridať aj vajcia strong>.
Ďalej si zvolíme, či chceme mäso nakrájať na plátky strong> a alebo ho chceme naplniť a grilovať vcelku. Strong>
Výbornou prílohou je opekané bageta s bylinkovým maslom. Strong>
Grilované medové kotlety
ingrediencie:
- 4 bravčové kotlety, hrubé asi 2 cm
- soľ
- korenie
- olej na rošt.
Grilovacia zmes:
- 2 lyžice oleja
- 2 lyžice sójovej omáčky
- 2 lyžice medu
- 2 lyžičky tymiánu (alebo provensálskeho korenia)
postup:
- Kotlety u kosti a po okrajoch narežeme, naklepeme, mierne osolíme a okoreníme
- Olej, sójovú omáčku, med a tymián premiešame
- Rozohriaty grilovací rošt potrieme olejom, rozložíme naň kotlety a grilujeme ich po každej strane asi 7 minút
- Potom ich potrieme grilovacou zmesou a po oboch stranách grilujeme ešte ďalších 7 minút
- Počas grilovania ďalej potierame grilovacou zmesou
Ak radi a často grilujete, určite vám tieto recepty na celé leto nevystačí. Preto skúste naše ďalšie recepty na grilovacej párty .