Grilovačka vonku – obľúbené recepty na gril

Každý rok už všetci netrpezlivo čakáme na leto. Na prvý letné kúpanie, opaľovanie a hlavne prvé grilovanie, plné dobrého jedla a samozrejme aj pitie.

Či už si pochutnávame na grilovanom kolenu alebo kurčaťu, alebo len na samotné grilovanej zelenine, vždy je to veľký gastronomický zážitok a ešte ku všetkému s vôňou domova.

Vyskúšajte týchto 7 najlepších receptov na grilovanie, po ktorých sa budete olizovať za ušami ešte druhý deň.

grilovaná rebierka

ingrediencie:

  • 2 kg rebier
  • soľ

Na marinádu:

  • 16 lyžíc oleja
  • 10 lyžíc sójovej omáčky
  • 10 lyžíc medu
  • 3 lyžice paradajkového pretlaku
  • štipka zázvoru
  • 4 lyžice chilli

postup:

  1. Bravčová rebierka dôkladne umyjeme a osušíme a osolíme
  2. V mise zmiešame olej spolu so sójovou omáčkou, paradajkovým pretlakom a medom
  3. Potom pridáme podľa chuti mletý zázvor, čili, soľ, korenie
  4. Do hotovej marinády vložíme rebierka a necháme odležať (najlepšie cez noc)
  5. Naložená rebierka grilujeme na grile dozlata za častého potieranie marinády a otáčanie

grilované rebierka

Podávame s chlebom alebo bagetou.

Grilovaná zelenina s medovou omáčkou

ingrediencie:

  • menšie karfiol
  • 500 gramov brokolice
  • soľ
  • 2 papriky
  • malý ananás
  • pór

Medová omáčka:

  • 80 ml vývaru
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 1 vínneho octu
  • 1 lyžičku olivového oleja
  • 1 lyžičku kukuričného škrobu
  • 3 lyžice medu
  • 1 lyžicu griotky

postup:

  1. Najskôr pripravíme medovú omáčku tak, že do malého hrnca nalejeme vývar, sójovú omáčku, ocot, olej a spoločne zvaríme
  2. Potom omáčku zahustíme škrobom, ktorý rozmiešame v malom množstve vody, a krátko povaríme, aby ešte trochu zhustla. Na záver dochutíme medom a griotkou
  3. Karfiol a brokolicu očistíme, rozoberieme na ružičky a krátko povaríme v osolenej vode, ale nesmieme ich uvariť príliš do mäkka
  4. Papriku a ananás umyjeme a nakrájame na väčšie kocky
  5. Zeleninu a ananás napichujeme striedavo na špajdle
  6. Špízy grilujeme asi 10 minút a pri podávaní je prelejeme medovou omáčkou

 grilovaná zelenina

Zeleninu môžeme pred grilovaním napichnúť na špajle. Ananás nemá rád každý, preto túto ingredienciu môžeme vynechať.

Grilovaný hermelín s banánom

ingrediencie:

  • 4 hermelíny
  • 2 banány
  • 1 kivi

postup:

  1. Hermelíny si dvakrát priečne nakrojíme
  2. Vzniknuté kapsy naplníme tenkými plátkami banánu a niekoľkých plátky olúpaného kiwi
  3. Trochu stlačíme a zabalíme do alobalu. Môžeme okoreniť grilovacím korením.
  4. Grilujeme asi 10 minút

grilovaný hermelín www.hobby.blesk.cz

Podávame v roztvorené alobalu, napríklad s bielym pečivom či grilovanou zeleninou. Výborné je podávať aj s brusnicami.

Grilované makrely s cuketou a paradajkami

Grilovaná cuketa je sama o sebe výborná, ale čo keď k nej pridáme makrelu? Tomu už neodoláte!

ingrediencie:

  • 4 makrely
  • zelená petržlenová vňať
  • grilovacie korenie na ryby
  • olej
  • soľ
  • 2 mladé cukiny

postup:

  1. Takmer rozmrazené, vypitvané makrely umyjeme (môžeme odstrániť hlavu a plutvy, ale nemusíme)
  2. Vnútro makrel vytrieme soľou a naplníme ju vetvičkami zelenej petržlenovej vňate
  3. Potom zmiešame 2 lyžičky grilovacieho korenia na ryby a 2 lyžice oleja a touto zmesou potrieme povrch makrel
  4. Kladieme ich na rozpálený gril a po oboch stranách grilujeme dozlatista. Počas grilovania potierame zvyšným olejom s grilovacím korením
  5. Cukety umyjeme, nakrájame na hrubšie plátky a asi v polovici grilovania je pridáme na rošt k rybám a tiež po oboch stranách ugrilujeme.
  6. Makrely servírujeme celé, obložené cuketou a paradajkami a podávame s chlebom

Grilovaná makrela s cuketou

K makrele sa hodia ogrilovať aj paradajky, cibuľa či zemiaky.

Grilované šampiňóny na špíze

Čo by to bolo za grilované šampiňóny, keby sme z nich neurobili skvelé zeleninové špízy? Táto pochúťka vám vyrazí dych.

ingrediencie:

  • 12 malých šampiňónov
  • 1 paprika
  • 1 cuketa
  • 12 cherry paradajok
  • 1 cibuľa
  • soľ
  • ostrá koreniaca zmes
  • olej

postup:

  1. Všetko nakrájame na menšie kúsky, cherry paradajky necháme vcelku.
  2. Všetko striedavo napichujeme na grilovacie ihly
  3. Potrieme olejom a vložíme na gril
  4. Grilujeme asi 20 minút, počas grilovania otáčame a potierame olejom, ktorý môžeme pre grilovanie ešte přikořenit

Grilované šampiňóny na špajli

Pre lepšiu chuť môžeme na ihly napichnúť spolu so zeleninou taky kuracie mäso, slaninu a klobásu.

Grilované rolky so slaninou

ingrediencie:

Na túto pochúťku si môžeme zvoliť bravčové mäso podľa našej chuti. Odporúčame použiť krkovičku, pretože grilovaná krkovička je naozaj výborná.

  • bravčové mäso
  • soľ
  • korenie
  • 200 g slaniny
  • 1 paprika
  • pol cibule
  • olej zmiešaný s grilovacím korením na potretie

postup:

  1. Mäso mierne naklepeme, osolíme a okoreníme. Rozrežeme je tak, aby sme ho úplne neprerezali.
  2. Mäso naplníme slaninou na plátky, papriky nakrájanú na prúžky a cibuľou, zvinieme a zaistíme špáradlom, aby z rolky nič nevypadlo
  3. Potom už len rolky dávame na gril a potierame grilovacím korením a grilujeme do mäkka

grilovaná krkovička

Náplň si môžeme zvoliť tak, aby nám výsledok chutil. Dá sa naplniť rôznymi druhmi zeleniny, napríklad cuketou alebo môžeme pridať aj vajcia .

Ďalej si zvolíme, či chceme mäso nakrájať na plátky a alebo ho chceme naplniť a grilovať vcelku.

Výbornou prílohou je opekané bageta s bylinkovým maslom.

Grilované medové kotlety

ingrediencie:

  • 4 bravčové kotlety, hrubé asi 2 cm
  • soľ
  • korenie
  • olej na rošt.

Grilovacia zmes:

  • 2 lyžice oleja
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 lyžice medu
  • 2 lyžičky tymiánu (alebo provensálskeho korenia)

postup:

  1. Kotlety u kosti a po okrajoch narežeme, naklepeme, mierne osolíme a okoreníme
  2. Olej, sójovú omáčku, med a tymián premiešame
  3. Rozohriaty grilovací rošt potrieme olejom, rozložíme naň kotlety a grilujeme ich po každej strane asi 7 minút
  4. Potom ich potrieme grilovacou zmesou a po oboch stranách grilujeme ešte ďalších 7 minút
  5. Počas grilovania ďalej potierame grilovacou zmesou

grilované kotlety

Ak radi a často grilujete, určite vám tieto recepty na celé leto nevystačí. Preto skúste naše ďalšie recepty na grilovacej párty .

Zdieľajte svojim priateľom:

Milan & Ondra

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.