Francúzske zemiaky

Pochúťka zo zemiakov

Francúzske zemiaky – opäť jedno z najobľúbenejších jedál na Slovensku. Príprava tohto lahodného jedla nie je nijak obzvlášť komplikovaná. Hlavnou surovinou sú zemiaky a ostatné ingrediencie ako vajíčko, slanina, klobása, či cibuľa. Ak by ste si mysleli, že tento pokrm pochádza z Francúzska, áno myslíte správne. Originál francúzske zemiaky sa ale s tými našimi dosť líšia. 

Základnou ingredienciou sú už spomínané zemiaky. Ďalšie ingrediencie sú vajíčko, klobása, slanina, cibuľa, mlieko a korenie. Ako pri väčšine jedál, aj tu je možné ingrediencie podľa chuti zmeniť.  Podobne je to aj s mliekom, ktorým zemiaky zalievame. Môžete ho kľudne zameniť napríklad za smotanu. 

Pochádza tento pokrm naozaj z Francúzska?

Asi najčastejšie otázka, ktorá sa týka tohto pokrmu je, či pochádza naozaj z Francúzska. Áno, francúzske zemiaky naozaj pochádzajú z Francúzska, no vo Francúzsku držia názov Tartiflette. Po nahliadnutí do histórie sme zistili, že ak by v 80. rokoch nebola istá kampaň na syr Reblochon, francúzske zemiaky by sme nikdy nepoznali. Nikde sme sa však nedočítali, kto vlastne na Slovensko francúzske zemiaky priniesol. 

Servírovanie

Ani tento pokrm nemá žiadne komplikované servírovanie. Upečené zemiaky si naložíme na tanier a ozdobíme ich kyslou smotanou alebo pridáme kyslé uhorky. 

Ďalšie ingrediencie, ktoré môžeme pridať
- saláma
- šunka
- vegeta, rasca, korenie na zemiaky
- údené mäso
- kyslá zaváraná uhorka
- kyslá smotana alebo smotana na varenie
- strúhaný syr

Dekorovanie
- kyslá smotana
- kyslé zavárané uhorky

Podobne aj pri tomto pokrme existuje množstvo rôznych receptov, ktoré je možné nájsť na internete. Zemiakové placky si môžete rôzne ochutiť a pridať tiež rôzne korenia ako mleté čierne korenie, majoránka, či kmín. Nezabudnite na cesnak.  

Recept na palacinky

Na palacinky potrebujeme:
10 ks uvarených zemiakov v šupke
klobása
1,5 dl mlieko
3 ks uvarené vajce natvrdo
1 ks vajce
soľ
mleté čierne korenie
cibuľa
slanina 

Postup receptu:
1. Uvarené zemiaky v šupke pretlačíme cez sitko na zemiaky, osolíme, okoreníme. 
2. Na panvici si opražíme klobásu pokrájanú na kolieska, slaninu a cibuľu.
3. Navrstvíme to na zemiaky a pridáme uvarené vajíčko natvrdo.  
4. Navrstvíme zemiaky, ktoré osolíme a okoreníme.
5. Polejeme mliekom a dáme zapiecť na cca 25 minút pri 200 – 220°C.
6. Podávame s kyslou smotanou alebo kyslou uhorkou. Dobrú chuť!

Pozrite sa aj ďalšie recepty na francúzske zemiaky.

Recepty z kategórie Francúzske zemiaky

K hotovým receptom prajeme dobrú chuť :)