Biele, červené, fialové, čierne či zelené.
Plné bielkovín, vlákniny, vitamínov a minerálov.
Zaraďte do svojho jedálnička fazuľa!
Načerpajte inšpiráciu z našich receptov na fazuľový šalát.
Dá sa pripraviť v mnohých variantoch a jeho príprava je veľmi jednoduchá.
Ktorý vyskúšate ako prvý?
Fazuľový šalát z troch druhov fazule
Jednoduchý šalát, v ktorom sa kombinuje chuť a farby troch druhov fazule.
Ingrediencie:
- 300 g čerstvých zelených fazuliek
- 300 g bielych fazule z konzervy
- 300 g červených fazule z konzervy
- 1 žltá paprika
- 1/2 šálky červenej cibule
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky bieleho vínneho octu
- 1/4 šálky nasekanej čerstvej petržlenovej vňate
- 3 PL medu
- 2 čajové lyžičky dijonskej horčice
- 3/4 čajovej lyžičky soli
Postup:
- V malej miske zmiešajte olivový olej, ocot, med, horčicu, soľ a dajte bokom.
- V hrnci priveďte do varu vodu a zároveň si naplňte veľkú misu ľadom a vodou a dajte bokom.
- Akonáhle sa voda v hrnci začne variť, pridajte do nej nakrájané zelené fazuľky a nechajte ich povariť asi 3-4 minúty, kým nezmäknú.
- Následne ich sceďte a preložte do misky s ľadovou vodou.
- Nechajte ich niekoľko sekúnd odpočinúť a zlejte.
- Vo veľkej mise zmiešajte zelené fazuľky s prepláchnutými a odkvapkanými bielymi a červenými fazuľami.
- Pridajte do misy tiež nakrájanú žltú papriku, červenú cibuľu a petržlenovú vňať.
- Všetko zalejte pripravenou zálievkou a dôkladne premiešajte.
Fazuľový šalát s quinoou
Výživný, na bielkoviny bohatý šalát, ktorý môže byť veľmi chutným obedom.
Ingrediencie:
- 300 g sušených čiernych fazule
- 1 šálka quinoy
- 1 červená cibuľa
- 4 šalotky
- 1 žltá paprika
- 3 PL jablčného octu
- 1 PL sójovej omáčky
- 1 PL čerstvej limetkovej šťavy
- 1/4 šálky olivového oleja
- soľ
Postup:
- Fazuľu aj quinú dôkladne prepláchnite.
- Vo veľkom hrnci zalejte fazuľu studenou vodou a priveďte ich do varu.
- Následne sporák vypnite. Hrniec priklopte pokrievkou a nechajte hodinu odstáť.
- Fazuľu zlejte, vráťte do hrnca a prelejte ich trochou vody.
- Priveďte do varu a varte na miernom ohni, kým fazuľa nezmäknú, približne hodinu a pol.
- Počas posledných desiatich minút varenie fazuľa osoľte.
- Zlejte vodu a nechajte fazuľu vychladnúť.
- V medziobdobí v stredne veľkom hrnci zmiešajte quinu s dvoma šálkami vody a štipkou soli.
- Priveďte do varu, hrniec priklopte a varte quinou na miernom ohni, kým sa voda nevyvarí, približne 15 minút.
- Quinú z hrnca vyberte a nechajte vychladnúť.
- Červenú cibuľu, šalotku a papriku nakrájajte nadrobno.
- Vo veľkej mise zmiešajte jablkový ocot, sójovú omáčku, olivový olej a limetkovú šťavu.
- Pridajte čierne fazule, quinú, šalotku, červenú cibuľu, žltú papriku a koriander.
- Na záver šalát osoľte a dôkladne premiešajte.
Máte pre quinú slabosť? Vyskúšajte aj ďalšie recepty s quinoou !
Jednoduchých šalát z bielych fazule
Veľmi jednoduchý recept iba z niekoľkých málo ingrediencií. Ich chuť sa následne skvele snúbi a robí z tohto šalátu napríklad výborné jedlo na piknik.
Ingrediencie:
- 800 g bielych fazule z konzervy
- 1 strúčik cesnaku
- 1/4 šálky nasekanej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky nadrobno nakrájanej červenej cibule
- 5 PL olivového oleja
- 2 PL čerstvo vylisovanej citrónovej šťavy
- 1 PL mletého čerstvého rozmarínu
- kôra z 1 citróna
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, citrónovú kôru, prelisovaný cesnak, soľ a čierne korenie.
- Následne do misy pridajte prepláchnutú bielu fazuľu z konzervy, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, petržlenovú vňať a rozmarín.
- Dôkladne všetko premiešajte.
- Pred podávaním nechajte šalát aspoň hodinu odležať v chladničke, aby sa chute spojili.
Takto pripravený fazuľový šalát chutí skvele predovšetkým s čerstvým pečivom.
Skvele sa k fazuľovému šalátu hodí aj vlastnoručne upečené pečivo. Vyskúšajte naše chrumkavé domáce bagety .
Pikantný pestrofarebný šalát s čiernymi fazuľami
Tento chutný šalát je farebnou zmesou čiernych fazule, kukurice, červenej papriky, papričiek jalapeňa a avokáda. Vďaka pikantnej limetkovej zálievke s koriandrom potešia aj milovníkov ostrejších pokrmov.
Ingrediencie:
- 2 šálky čiernych fazule z konzervy
- 1 a 1/2 šálky kukurice, čerstvé, mrazené či konzervované
- 1/4 šálky červenej cibule
- 1 červená paprika
- 1 avokádo
- 1 paprička jalapeno
- 1/3 šálky nasekaných lístkov koriandra
- 1/3 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky limetkovej šťavy
- 2 čajové lyžičky medu
- 1 čajová lyžička chilli
- 1 čajová lyžička rasce
- soľ, korenie
Postup:
- Do veľkej misy dajte prepláchnutú a vykvapkanú čiernu fazuľu, kukuricu, nadrobno nakrájanú červenú cibuľu, červenú papriku, avokádo a papričku jalapeno.
- V malej miske zmiešajte koriander, olivový olej, limetkovú šťavu, med, chilli, rascu, soľ a korenie.
- Fazuľu a zeleninu prelejte zálievkou a premiešajte.
Tento farebný fazuľový šalát môžete podávať aj ako prílohu k rôznym mäsitým pokrmom, napríklad pri grilovaní.
Objavte podobné tipy
Fazuľovo-cestovinový šalát
Skvelý obed či večera nielen pre teplé letné dni, kedy vás skvele zasýtia aj osviežia. Môžete ho pripraviť aj ako občerstvenie pre hostí na záhradné párty.
Ingrediencie:
- 200 g cestovín, napríklad fusilli
- 200 g fazule z konzervy
- 200 g cíceru z konzervy
- 100 g konzervovanej kukurice
- 1/2 šálky talianskej šalátovej zálievky
- 1/2 šálky majonézy
- 1/2 čajovej lyžičky červených koreninových vločiek
- soľ
Postup:
- Cestoviny uvarte v osolenej vriacej vode podľa návodu na obale.
- Uvarené cestoviny zlejte, prepláchnite studenou vodou a odložte nabok.
- Fazuľa, cícer a kukuricu z konzervy tiež prepláchnite a nechajte odkvapkať.
- Následne ich vo veľkej mise zmiešajte s cestovinami.
- V samostatnej malej miske zmiešajte taliansku šalátovú zálievku, majonézu a vločky červeného korenia.
- Zmes fazule a cestovín prelejte pripravenou zálievkou a zľahka premiešajte.
- Ochutnajte av prípade potreby pridajte trochu soli.
- Pred podávaním vložte aspoň na 2 hodiny do chladničky.
Fazuľový šalát s cestovinami môžete konzumovať len tak, alebo prípadne s čerstvým pečivom.
Stredomorský šalát s bielymi fazuľami
Veľmi chutný a ľahký šalát, ktorý môžete podávať ako nevšednú prílohu k pečenému či grilovanému mäsu.
Ingrediencie:
- 400 g bielych fazule v konzerve
- 200 g cherry paradajok
- 50 g syra feta
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 PL olivového oleja
- 2 PL citrónovej šťavy
- 1/4 čajovej lyžičky soli
- 1/4 čajovej lyžičky čierneho korenia
- čerstvá petržlenová vňať
Postup:
- Najprv si pripravte dresing. V malej miske zmiešajte olivový olej, citrónovú šťavu, prelisované strúčiky cesnaku, soľ a korenie.
- Fazuľu z konzervy prepláchnite a nechajte odkvapkať.
- Čerstvú petržlenovú vňať nasekajte najemno, syr feta nakrájajte na menšie kocky a cherry paradajky rozkrojte napoly.
- Paradajky a petržlenovú vňať dajte do misky, pridajte fazuľu a syr feta.
- Všetko zalejte pripraveným dresingom a premiešajte.
Z rozmanitých druhov fazule sa dá pripraviť aj veľmi chutná a výživná polievka. Inšpirujte sa našimi receptami na fazuľačku !
Mexický fazuľový šalát
Farebný, pikantný a zároveň osviežujúci, taký je tento lahodný šalát.
Ingrediencie:
- 400 g čiernych fazule z konzervy
- 400 g bielych fazule z konzervy
- 400 g červených fazule z konzervy
- 1 zelená paprika
- 1 červená paprika
- 1 strúčik cesnaku
- 200 g mrazenej kukurice
- 1 červená cibuľa
- 1/2 šálky olivového oleja
- 1/2 šálky červeného vínneho octu
- 1/2 šálky nasekaného čerstvého koriandra
- 2 PL čerstvej limetkovej šťavy
- 1 PL čerstvej citrónovej šťavy
- 2 PL cukru
- 1 PL soli
- 1/2 PL mletej rasce
- 1/2 PL mletého čierneho korenia
- 1 čajová lyžička chilli
Postup:
- Fazuľu prepláchnite a nechajte odkvapkať.
- V mise následne zmiešajte fazuľu, kukuricu a nakrájané papriky a cibuľu.
- V malej miske si pripravte zálievku z olivového oleja, červeného vínneho octu, limetkovej šťavy, citrónovej šťavy, cukru, soli, prelisovaného cesnaku, koriandra, rasce a korenia.
- Podľa chuti dochuťte čili.
- Fazuľu a zeleninu prelejte zálievkou a dobre premiešajte.
- Pred podávaním dajte vychladiť do chladničky.
Okrem fazuľového šalátu si v jarných a letných mesiacoch môžete pochutnať aj na ďalších šalátoch z čerstvej zeleniny . Inšpirujte sa!
Letný šalát s mungo fazuľkami
Fazuľu mungo nemusíte vždy konzumovať iba v naklíčenej podobe. Veľmi chutné sú aj varené. Presvedčte sa o tom v tomto šaláte.
Ingrediencie:
- 1 šálka fazule mungo
- 1/2 šálky červenej cibule
- 2 šálky cherry paradajok
- 2 avokáda
- 1 šálka kukurice
- 1 PL citrónovej šťavy
- 3 PL jablčného octu
- 3 PL olivového oleja
- soľ, korenie
Postup:
- Fazuľa mungo prepláchnite a uvarte v hrnci s vodou približne 40 minút, kým nie sú mäkké.
- Následne fazuľu sceďte a nechajte vychladnúť.
- V medziobdobí si nakrájajte na kocky avokádo a červenú cibuľu, cherry paradajky rozkrojte napoly.
- Vychladnutá fazuľa mungo zmiešajte so všetkou zeleninou.
- V menšej miske si zmiešajte citrónovú šťavu, jablkový ocot a olivový olej.
- Šalát zalejte a premiešajte.
Zdravý šalát z čiernych fazule
Rýchlo pripravený a zdravý šalát, ktorá skvele chutí samostatne aj ako príloha.
Ingrediencie:
- 4 šálky varených čiernych fazule
- 1 šálka kukurice z konzervy
- 1 oranžová, žltá alebo červená paprika
- 1 šálka cherry paradajok
- 1 šálka červenej cibule
- 1/2 šálky nasekaného čerstvého koriandra
- 1 paprička jalapeno
- 1/2 čajovej lyžičky limetkovej kôry
- 2 PL limetkovej šťavy
- 1/4 šálky olivového oleja
- 1/4 šálky bieleho vínneho octu
- 1/2 čajovej lyžičky chilli
- 1/2 čajovej lyžičky mletej rasce
- 1/2 čajovej lyžičky soli
Postup:
- Vo veľkej mise zmiešajte varené fazule a kukuricu.
- Pridajte na malé kocky nakrájanú papriku, červenú cibuľu a štvrtky cherry paradajok.
- Premiešajte a pridajte tiež nadrobno nakrájanú papričku jalapeno a koriander.
- Na záver prelejte zálievkou pripravenou z korenia, octu, oleja a limetkovej šťavy.
- Misku so šalátom zakryte potravinovou fóliou a dajte na dve hodiny do chladničky.
Vedeli ste, že fazuľa sa dajú tiež zapekať? Pozrite sa na tie najlepšie recepty na zapekané fazule !
Prečo do svojho jedálnička zaradiť fazuľu?
Fazuľa spoločne so šošovkou a hrachom patrí medzi typicky české strukoviny. Vzhľadom na svoje jedinečné zloženie sú veľmi zdravou potravinou. Vo fazuliach sa ukrýva napríklad draslík, železo, mangán, kyselina listová či vitamíny skupiny B.
Sú tiež bohatým zdrojom vlákniny. Obsahujú oba dva typy vlákniny, rozpustnú aj nerozpustnú, čím prospievajú nášmu tráveniu. Okrem toho sú prospešné aj pre kardiovaskulárny systém, znižujú napríklad hladinu škodlivého cholesterolu. Vďaka vysokému obsahu vlákniny a zároveň nízkemu glykemickému indexu sú veľmi vodnou potravinou aj pre diabetikov.
Podľa čínskej medicíny sú fazuľa veľmi prospešné pre obličky, s ktorými ich spája aj rovnaký tvar. Majú silné močopudné účinky a údajne dokážu rozpúšťať aj drobné obličkové kamienky.
Tipy na varenie s fazuľami
Fazuľa je možné do nášho jedálnička zaradiť mnohými rôznymi spôsobmi. Okrem šalátu si z nich môžete pripraviť aj veľmi chutné a výživné polievky, guláš či prílohu k mäsu. Lekári často odporúčajú konzumáciu fazule aspoň dvakrát týždenne.
Aj keď v Čechách sú stále najčastejšie pripravovaným druhom fazule tie biele či fialové, kúpiť je možné aj ich exotickejšie varianty. Spestriť jedálniček si tak môžete fazuľou čiernou, červenou, mungo, borlotti, pinto či adzuki. Na svete sa údajne pestuje až päťsto odrôd fazule rôznych tvarov, farieb i chutí.
Mnoho ľudí sa bojí fazule konzumovať kvôli nadúvaniu. Tomu sa dá vyhnúť pri príprave šalátov práve tým, že sa používajú predovšetkým fazuľa z konzervy. Inak je nutné fazuľu pred varením na niekoľko hodín namočiť. Namáčanie totiž znižuje množstvo oligosacharidov, ktoré sú za nadúvanie zodpovedné.
Mexický fazuľový je úplne super / práve som ho urobila/ a ostatné vyzerajú tak isto, ďakujem
Sme radi, že vám chutná! 🙂