Fazuľové rýchlovky – zdravé a ľahké večere

Fazuľové rýchlovky sú zdanlivý protirečenie – fazuľa sú preslávené svojou dlhou dobou prípravy. Čo sa teda skrýva pod pojmom rýchlovky z fazule?

Strukoviny možno dnes bežne kúpiť sterilizovanej – sú mäkké a prakticky pripravené na konzumáciu. Takto možno v priebehu niekoľkých minút pripraviť veľmi zdravú fazuľovú polievku, lahodný fazuľový guláš alebo obľúbené fazuľa kyslo.

Ktoré sú tie najobľúbenejšie recepty zo sterilizovaných fazúľ a fazuľových luskov? To zistíte v týchto 5 jednoduchých receptoch na fazuľové rýchlovky!

Fazuľové rýchlovky na rôzne spôsoby

U fazuľových rýchloviek si môžeme zvoliť nielen množstvo, ale aj chuť, ktorá môže byť ostrejšie alebo napríklad pre deti jemnejšie.

Podľa toho vyberáme druh fazule. predovšetkým potom druh nálevu. Z korenín sa samozrejme uplatní:

  • mletá sladká paprika
  • štipka pálivej papriky
  • chilli korenie
  • mleté čierne korenie
  • zázvor
  • úzné zmesi, napríklad gulášové korenie

Z koreniacich prípravkov sa používa hlavne:

  • kečup jemný i ostrý
  • sójová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • tabasco

Pre zjemnenie hotového pokrmu môžeme pridať kyslú smotanu .

Medzi základné suroviny, ktorými fazuľa dopĺňame, patria:

  • mäso
  • údenina
  • zelenina.

Prílohy nie sú k fazuli potrebné, pre väčšie jedákov je podávame s chlebom alebo iným pečivom.

fazuľová polievka

INGREDIENCIE

  • 1 cibuľa
  • 1 plechovka bielej fazule
  • 1 mrkva
  • 1 zeler
  • soľ, korenie
  • majoránka
  • petržlenová vňať
  • 1 liter vývaru
  • 1 lyžica masla

POSTUP

  1. Na masle opražíme cibuľku, pridáme mrkvu a zeler, po 5 minútach podlejeme trochou vývaru, osolíme, okoreníme, pridám majoránku.
  2. Trochu povaríme, dolejeme zvyšok vývaru, prisypeme polovicu fazule a povaríme ďalších 5 minút.
  3. Rozmixujeme a polievku vrátime do hrnca, prisypeme zvyšok fazule.
  4. Po 2 minútach polievku vypneme a podávame posypané petržlenovou vňaťou.
Recepty na fazuľové rýchlovky
foto pinterest.com

fazuľový guláš

INGREDIENCIE

  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica kečupu
  • 200 g slovenský salámy
  • 2 cibule
  • 1/2 litra vývaru
  • 1 paradajka
  • 2 papriky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majoránka
  • mletá paprika
  • gulášové korenie
  • soľ
  • 2 plechovky fazule v slanom náleve (biele červené)

POSTUP

  1. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme papriky a paradajka.
  2. Osolíme, okoreníme a okoreníme. Pridáme na kolieska alebo na kocky nakrájaný salámu.
  3. Zalejeme vývarom a pridáme fazuľu. Zalejeme sojovkou a vmiešame kečup.
  4. Povaríme 10 minút a podávame s pečivom.
Recept na fazuľový guláš
foto pinterest.com

Fazuľa na kyslo

INGREDIENCIE

  • 2 lyžice masla
  • 2 plechovky bielej fazule
  • 1 cibuľa
  • 1/2 litra vývaru
  • soľ, korenie
  • 3 lyžice octu
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžice múky
  • bazalka
  • 1 kyslá smotana
  • ligurček

POSTUP

  1. Na masle opražíme cibuľu, zalejeme ju vývarom, pridáme fazuľu, soľ, korenie a korenie.
  2. Povaríme 10 minút a dochutíme octom a cukrom.
  3. V hrnčeku so studenou vodou rozmiešame hladkú múku a dobre ju vmiešame do fazuľové zmesi.
  4. Počkáme, až Fazle znovu prejdú varom a po 5 minútach vypneme.
  5. Podávame so smotanou, ligurčekom a chlebom.
Recept na fazuľu na kyslo
foto pinterest.com

Trochu náročnejšie na dobu prípravy, ale aj výborné sú balkánske fazuľa s feta syrom alebo kovbojské fazuľa na cibuľu a cesnaku.

Fazuľový šalát

INGREDIENCIE

  • 1 plechovka fazule
  • 2 paradajky
  • 1 šalátová uhorka
  • 200 g feta syru
  • soľ, korenie
  • bazalka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 plechovka sterilizovaného rímskeho hrachu
  • niekoľko listov hlávkového šalátu

POSTUP

  1. Zeleninu nakrájame na malé kocky a vložíme do misy.
  2. Prisypeme zliatou fazuľu a hrach a nadrobený syr.
  3. Osolíme, okoreníme a pridáme bazalku.
  4. Polejeme olivovým olejom, dobre premiešame a necháme hodinu odležať v chladničke.
  5. Servírujeme na listoch šalátu s kvalitným bielym pečivom.
Recept na fazuľový šalát
foto pinterest.com

Fazuľové struky na smotane

INGREDIENCIE

  • 2 plechovky fazuľových strukov
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice kôpru
  • soľ
  • 1 liter vývaru
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice octu

POSTUP

  1. Na masle orestujeme cibuľu a pridáme struky, zalejeme vývarom.
  2. Osolíme, okoreníme, pridáme kôpor a povaríme 3 minúty.
  3. V hrnčeku studenej vody rozmiešame hladkú múku a vlejeme do fazuliek
  4. Necháme znovu prejsť varom a po troch minútach dochutíme octom a cukrom.
  5. Povaríme ešte 2 minuky a vypneme.
  6. Podávame so zemiakmi a vajcom.
Recept na fazuľové struky na smotane
foto pinterest.com

Tip na záver:

Úplne najrýchlejším a zároveň nutrične vyváženým pokrmom sú fazuľa s údeninou a kyslou kapustou .

Aká je tá vaša fazuľová rýchlovka? Pochváľte sa v sekcii komentárov pod článkom!

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napísať komentár

Emailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená do žiadnej databázy. Vyžadované polia sú označené *.