Recepty na fazuľové rýchlovky, ktoré sú hotové za pár minút. Pripraviť, pozor a jeme!

Fazuľové rýchlovky je zdanlivý protireč, pretože práve táto strukovina je preslávená svojou dlhou prípravou.

Ale pretože strukoviny všeobecne, možno dnes kúpiť sterilizované, teda predpripravené, je možné recepty s fazuľami pripraviť v priebehu niekoľkých málo minút.

Ktoré sú tie najobľúbenejšie? To zistíte v týchto 8 jednoduchých receptoch na rýchlovky z fazule!

Fazuľová polievka

Táto polievka z fazule je inšpirovaná prestížnou reštauráciou, ktorá sa rok čo rok držala na popredných priečkach rebríčka 50 najlepších svetových reštaurácií. Ale nebojte sa! Zvládnete jej ľavú zadnú!

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica extra panenského olivového oleja
  • 1 strúčik cesnaku, mletý
  • 180 g cibuľa, jemne nakrájaná
  • 1/4 lyžičky čerstvého tymiánu, nasekaného
  • 1/4 lyžičky čerstvého rozmarínu, nasekaného
  • 1 bobkový list
  • 80 ml pasírovaných paradajok
  • 4 x 400 g plechoviek fazule, scedené
  • 750 ml zeleninového vývaru,

Na picad (omáčku na dochutenie)

  • 20 g čerstvej petržlenovej vňate, nahrubo nasekanej
  • 1 strúčik cesnaku, nasekaný
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 30 g celých lieskových orechov
  • 1/2 lyžičky soli

Postup

  • Vo veľkom ťažkom hrnci rozohrejte olej na strednú teplotu.
  • Pridajte cesnak, cibuľu, bylinky a varte za pravidelného miešania 8 minút, kým cibuľa nie je tmavo zlatohnedá a sladká.
  • Pridajte paradajky a varte na miernej teplote ďalších 8 minút, kým paradajky nezhustnú.
  • Vmiešajte fazuľu, a potom zeleninový vývar.
  • Nastavte teplotu tak, aby polievka veľmi jemne bublala, a varte 15 minút s pokrievkou.
  • Preneste 150 ml polievky do pohára a rozmixujte do hladka, a potom vmiešajte ju späť do polievky, aby sa vývar zahustil.
  • Na picad si predhrejte malú panvicu na strednú teplotu.
  • Pridajte lieskové orechy a opekajte ich, kým sa nerozvonia.
  • Odstráňte z nich šupku pomocou utierky.
  • Lieskové orechy nasekajte nahrubo, a potom k nim pridajte zvyšné ingrediencie a všetko rozmixujte do hladka tyčovým mixérom.
  • Tesne pred podávaním vmiešajte 2 polievkové lyžice picady.
  • Do každého polievkového taniera pridajte 1 lyžičku zvyšnej picady a zalejte fazuľovou polievkou.

Polievka s fazuľami a klobásou
Na panvici si rozohrejte olej a pridajte na nej na kolieska nakrájanú klobásu. Opekajte, kým nie je chrumkavá. Vyberte ju z panvice a dajte bokom. Klobásu pridajte až nakoniec, do hotovej polievky.

alebo údeným mäsom
Pripravíme si koreňovú zeleninu s cibuľou, ktorú spoločne s údeným kolenom vložíme do studenej vody. Celú zmes privedieme do varu a varíme asi 30 minút. Všetko potom zlejeme, koleno dáme do čistej vriacej vody spolu s nakrájanou zeleninou a varíme do mäkka.

Ďalšiu inšpiráciu na fazuľačku môžete načerpať v našich receptoch!

Hustá krémová polievka s fazuľami a zeleninou.
Zdroj: recipetineats.com

Fazuľový guláš

V iba štyroch krokoch si vytvoríte ten najlahodnejší guláš z fazule, aký ste kedy ochutnali. Nie nadarmo sa hovorí, že v jednoduchosti je sila!

Čo budeme potrebovať

  • 1 lyžica masla
  • 1 lyžica kečupu
  • 200 g slovenskej salámy
  • 2 cibuľa
  • 1/2 litra vývaru
  • 1 paradajka
  • 2 papriky
  • 2 lyžice sójovej omáčky
  • 2 strúčiky cesnaku
  • majorán
  • mletá paprika
  • gulášové korenie
  • soľ
  • 2 plechovky fazule v slanom náleve (biele+červené)

Postup

  1. Na masle orestujeme nadrobno nakrájanú cibuľu a cesnak, pridáme papriky a paradajku.
  2. Osolíme, okoreníme a okoreníme. Pridáme na kolieska alebo na kocky krájanú salámu.
  3. Zalejeme vývarom a pridáme fazuľu. Zalejeme sójovou omáčkou a vmiešame kečup.
  4. Povaríme 10 minút a podávame s pečivom.

Na guláš pre vegetariánov i vegánov sa inšpirujte v našich receptoch!

Polievkový tanier s jemnou polievkou s fazuľami.
Zdroj: krumpli.co.uk

Zelené fazuľové struky na kyslo

Fazuľa na kyslo je obľúbenou prílohou u našich susedov v Nemecku. Dajú sa servírovať s klobásou, kuracími rezňami alebo údeným mäsom.

Čo budeme potrebovať

  • 250 ml červeného vínneho octu
  • 2 lyžice cukru
  • 1 lyžica masla
  • 500 g zelených fazule, nakrájaných
  • soľ a mleté korenie

Postup

  • V malom hrnci priveďte do varu ocot a cukor.
  • Znížte teplotu a varte za občasného miešania, kým sa tekutina nezredukuje na 2 polievkové lyžice, 5 až 10 minút.
  • Pridajte maslo a miešajte, kým sa nerozpustí.
  • Fazuľa varte v hrnci s vriacou osolenou vodou do mäkka, asi 6 minút.
  • Dobre sceďte.
  • Nakoniec fazuľu premiešajte octovou zmesou a dochuťte soľou a korením. Ihneď podávajte.

Trochu náročnejšie na dobu prípravy, ale tiež výborné sú balkánske fazule s feta syrom alebo kovbojské fazule na cibuli a cesnaku.

Chrumkavé zelené fazuľky so sezamom v kyslej omáčke.
Zdroj: peasandcrayons.com

Fazuľa na mexický spôsob

Mexické fazuľa sú niečo, čo vám nesmie ujsť! Rýchle riešenie pre vyťažený pracovný týždeň!

Čo budeme potrebovať

  • 2 lyžičky olivového oleja
  • 1 stredná červená cibuľa, nakrájaná nadrobno
  • 2 strúčiky cesnaku, rozdrvené
  • 1 veľká červená kapia, nakrájaná nadrobno
  • 2 lyžičky chilli prášku
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 x 400 g plechovky nakrájaných paradajok
  • 2 x 400 g konzervy červených fazule, odkvapkané, prepláchnuté
  • 125 g kukurice
  • 1 lyžička práškového cukru
  • 2 lyžice najemno nasekanej petržlenovej vňate
  • ryža Basmati, na podávanie
  • Plátky avokáda, na podávanie

Postup

  • Vo veľkom hrnci na strednej teplote rozohrejte olej.
  • Pridajte cibuľu a cesnak.
  • Varte 3 až 4 minúty do zmäknutia.
  • Pridajte kapiu a chilli prášok.
  • Varte 2 až 3 minúty alebo kým kapia nezmäkne.
  • Pridajte paradajkový pretlak, paradajky, fazuľa, kukuricu a cukor.
  • Priveďte do varu, potom znížte teplotu na minimum.
  • Varte 20 minút, alebo kým zmes mierne nezhustne.
  • Podávajte s ryžou, petržlenom a avokádom.

Mexiko bez nachos je ako … jednoducho bez týchto receptov na mexickej nachos , ako by ste neboli!

Panvica plná štipľavých fazule s chilli, cibuľou a paprikou.
Zdroj: aspicyperspective.com

Fazuľový šalát

Svieži, ľahký, ale hlavne zdravý! Pochutnajte si na šaláte s fazuľami, kedykoľvek a kdekoľvek.

Čo budeme potrebovať

  • 1 plechovka fazule
  • 2 paradajky
  • 1 šalátová uhorka
  • 200 g feta syra
  • soľ, korenie
  • bazalka
  • 1 lyžica olivového oleja
  • 1 plechovka sterilizovaného rímskeho hrachu
  • niekoľko listov hlávkového šalátu

Postup

  1. Zeleninu nakrájame na malé kocky a vložíme do misy.
  2. Prisypeme zliatu fazuľu a hrach a nadrobený syr.
  3. Osolíme, okoreníme a pridáme bazalku.
  4. Polejeme olivovým olejom, dobre premiešame a necháme hodinu odležať v chladničke.
  5. Servírujeme na listoch šalátu s kvalitným bielym pečivom.

Je pre vás olivový olej ako zálievka málo? Vyskúšajte ďalšie šalátové zálievky , ktoré vás zaručene nesklamú!

Miešaný zeleninový šalát so syrom feta.
Zdroj: saltandlavender.com

Fazuľové struky na smotane

Fazuľky so smotanovou omáčkou najskôr každému evokujú školskú jedáleň a nie veľmi dobrý chuťový zážitok. Preto je čas to zmeniť! Uvarte si tento perfektný recept s fazuľami a uvidíte, ako si pochutnáte!

Čo budeme potrebovať

  • 2 plechovky fazuľových strukov
  • 1 cibuľa
  • 1 lyžica masla
  • 2 lyžice kôpru
  • soľ
  • 1 liter vývaru
  • 1 smotana na šľahanie
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 lyžica cukru
  • 2 lyžice octu

Postup

  1. Na masle orestujeme cibuľu a pridáme struky, zalejeme vývarom.
  2. Osolíme, okoreníme, pridáme kôpor a povaríme 3 minúty.
  3. V hrnčeku studenej vody rozmiešame hladkú múku a vlejeme do fazuliek
  4. Necháme znova prejsť varom a po troch minútach dochutíme octom a cukrom.
  5. Povaríme ešte 2 minútky a vypneme.
  6. Podávame so zemiakmi a vajcom.
Tanierik so zelenými fazuľovými strukmi s vajcom a zemiakmi.
Zdroj: cooklikecze c hs.com

Fazuľa chilli con carne

Tento skvelý recept na fazuľu s mletým mäsom je jedným z najlepších jedál, ktoré je možné podávať priateľom pri akejkoľvek príležitosti.

Čo budeme potrebovať

  • 1 veľká cibuľa
  • 1 červená paprika
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica oleja
  • 1 vrchovatá lyžička pálivého chilli
  • 1 lyžička papriky
  • 1 lyžička mletej rasce
  • 500 g chudého mletého hovädzieho mäsa
  • 1 kocka hovädzieho vývaru
  • 400 g nakrájaných paradajok v plechovke
  • ½ lyžičky sušenej majoránky
  • 1 lyžička cukru
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 400 g plechovky červených fazule
  • dlhozrnná ryža, na podávanie
  • kyslá smotana, na podávanie

Postup

  • Nakrájajte cibuľu na malé kocky, papriku nakrájajte, nadrobno nasekajte 2 strúčiky cesnaku.
  • Na panvicu pridajte 1 polievkovú lyžicu oleja a nechajte 1–2 minúty zahrievať.
  • Pridajte cibuľu a varte za častého miešania asi 5 minút, alebo kým cibuľa nezmäkne.
  • Pridajte cesnak, červenú papriku, lyžičku chilli, lyžičku papriky a lyžičku mletej rasce.
  • Poriadne premiešajte, potom nechajte ďalších 5 minút za občasného miešania variť.
  • Pridajte mäso a pokračujte v miešaní aspoň 5 minút.
  • Vedľa si kocku hovädzieho vývaru rozdrobte v 300 ml horúcej vody.
  • To potom nalejte do panvice s mäsovou zmesou.
  • Pridajte plechovku nakrájaných paradajok.
  • Pridajte ½ lyžičky sušenej majoránky, lyžičku cukru a poriadne osoľte a okoreňte.
  • Pridajte 2 lyžice paradajkového pretlaku a omáčku dobre premiešajte.
  • Všetko priveďte do varu, poriadne premiešajte a panvicu priklopte pokrievkou. Znížte teplotu, kým nebude jemne bublať, a nechajte takto variť 20 minút.
  • Po miernom prevarení by zmes mala vyzerať hustá a šťavnatá.
  • Sceďte a prepláchnite plechovku červených fazule a vmiešajte ich do hrnca s čili.
  • Znovu priveďte do varu a zľahka nechajte prebublávať bez pokrievky ďalších 10 minút.
  • Vypnite a chilli con carne nechajte odpočinúť pod pokrievkou ďalších 10 minút.
  • Podávajte s kyslou smotanou a obyčajnou varenou dlhozrnnou ryžou.
Hlboký tanier plný uvarenej ryže so zmesou z mletého mäsa a fazule.
Zdroj: errenskitchen.com

Fazuľová nátierka

Rýchla nátierka z bielych fazule alebo vegánska paštéta, je super rýchly recept, ktorý funguje ako predjedlo, olovrant alebo párty dip.

Čo budeme potrebovať

  • 1 stredná cibuľa
  • 1 strúčik cesnaku
  • 2 lyžice olivového oleja
  • 400 g bielych fazule
  • 30 g sušených paradajok v oleji
  • ½ citróna, šťava
  • 2 lyžice petržlenu
  • 2 lyžice pažítky
  • 1 lyžica vody
  • Soľ a korenie na dochutenie

Postup

  • Cibuľu a cesnak nakrájame nahrubo, potom ich osmažte na oleji, kým ľahko nezhnednú.
  • Sceďte a prepláchnite fazuľu a vložte ich do misy k cibuli a cesnaku.
  • Nakoniec pridajte citrónovú šťavu a zvyšok ingrediencií a pomocou tyčového mixéra všetko dobre rozmixujte.
Lahodná vegánska nátierka zo zdravých surovín.
Zdroj: hurrythefoodup.com

Tipy ako na fazule

Ak milujete fazuľu, ale chceli by ste si ich pripraviť doma, avšak rýchlejšie a zároveň výživnejšie, môžete využiť tlakový hrniec. Čerstvé fazule sú určite zdravšie ako tie z plechovky. Ak sa zamestnávate výberom tlakového hrnca, do vašej domácnosti, sledujte naše tipy .

U fazuľových rýchloviek si môžeme zvoliť nielen množstvo, ale aj chuť, ktorá môže byť ostrejšia alebo napríklad pre deti jemnejšia.

Úplne najrýchlejším a zároveň nutrične vyváženým pokrmom sú fazuľa s údeninou a kyslou kapustou .

Podľa toho vyberáme druh fazule. predovšetkým potom druh nálevu.

Z korenia je najlepšie:

  • mletá sladká paprika
  • štipka pálivej papriky
  • chilli korenie
  • mleté korenie
  • zázvor
  • rôzne zmesi, napríklad gulášové korenie

Z koreniacich prípravkov sa používa hlavne:

  • kečup jemný aj ostrý
  • sójová omáčka
  • worcesterová omáčka
  • tabasco

Na zjemnenie hotového pokrmu môžeme pridať kyslú smotanu.

Medzi základné suroviny, ktorými fazuľu dopĺňame, patria:

  • mäso
  • údenina
  • zelenina.

Prílohy nie sú potrebné pre fazuľu, pre väčšie jedáky ich podávame s chlebom alebo iným pečivom.

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikmi dobrého jedla a radi varíme. Na tomto webe vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej bežnými receptami. Budeme radi, ak naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť, ako vám chutili. Dobrú chuť! :)

Páčil sa vám tento článok? Dajte 5 hviezdičiek. :)

Napíšte komentár

E-mailová adresa nebude zverejnená a nebude uložená v žiadnej marketingovej databáze. Povinné polia sú označené *.