Ako pripraviť fazuľa strong>, aby chutili celej rodine?
Ako dodať do jedálnička viac vlákniny a bielkovín?
Riešením môžu byť zapečené fazuľa! Že neviete, ako na to? Preto je tu 5 jednoduchých receptov sa zapečenými fazuľou strong>!
Príprava fazule
POSTUP
- Fazuľa namočíme na niekoľko hodín do studenej vody, aby zmäkol ich tvrdý obal. Najčastejšie odmáčíme cez noc.
- Všetky strukoviny pre zapekanie musíme vopred uvariť. Tu je relatívna hlavná nevýhoda strukovín, pretože ich varenie trvá pomerne dlhú dobu.
- Fazuľa varíme vždy v nadbytku vody, to znamená, že sú nielen úplne zaplavené, ale voda je musí o niekoľko cm presahovať.
- Počas varu je nemiešame, najviac s hrncom trochu zatrasieme. Tiež je pred varením alebo počas varu nesolíme, to urobíme až pri spracovávaní změklých a uvarených strukovín.
zapekanie fazule
POSTUP
- Fazuľa predvaríme.
- Z mäkkých fazule scedíme prípadnú prebytočnú vodu. Tú môžeme využiť polievku. Je škoda ju vylievať, pretože v nej sú vyluhovania minerálne látky a bielkoviny strong>.
- Strukoviny potom osolíme, prípadne i okoreníme sypkým alebo tekutým korením alebo iným dochucujícím prípravkom.
- Pred ďalším spracovaním ich môžeme zomlieť alebo rozmixovať dohladka alebo aspoň čiastočne rozomlieť.
- Doplníme ďalšími ingredienciami. S nimi môžeme fazuľa miešať alebo ich ukladať do tukom vymasteného pekáča alebo zapekacej misky vo vrstvách.
- Potom vložíme do predhriatej rúry a zapekáme pol hodiny.
A teraz už k samotným receptom.
Zapečené fazuľa so syrom
INGREDIENCIE
- 200 g fazule
- 50 g hladkej múky
- strúhaný syr na posyp
- soľ, rasca
- 1 lyžica oleja
- 50 g smotanového roztierateľného taveného syra
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- oregáno
POSTUP
- Fazuľu namočíme o deň skôr, potom je uvaríme, osolíme, posypeme rascou.
- Uvarenú fazuľu trochu zlejeme, aby v nich stále zostalo trochu vody, a zahustíme je zápražkou.
- Pridáme pretlak a mäkký syr.
- Všetko vlejeme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáčik.
- Zmes posypeme strúhaným syrom a oreganom a zapečieme do ružova.
- Servírujeme s pečivom či slanou oblátkou.
Objavte podobné tipy
Zapečené fazuľa s mäsom
INGREDIENCIE
- 250 g červenej fazule
- 300 g mletého mäsa
- cibuľka
- 3 strúčiky cesnaku
- malý paradajkový pretlak
- 5 plátkov anglickej slaniny
- soľ, korenie, majorán alebo oregano
- 2 lyžice oleja
POSTUP
- Pokrájíme cibuli a dáme osmahnout na olej doměkka, maso pokrájíme na menší kousky, osolíme, opeříme a posypeme trochou kari.
- Maso přidáme k cibulce a opečeme, podlijeme trochou vody, a dusíme do měkka.
- Fazole přidáme k masu, přidáme protlak, dochutíme rozmačkaným česnekem a poklademe plátky slaniny a necháme zapéct.
- Po upečení posypeme čerstvým porkem a podáváme s pečivem.
Zapečené fazuľa so zeleninou
INGREDIENCIE
- 6 paradajok
- 6 kapustiček
- 2 mrkvy
- 1/2 brokolica
- 2 papriky
- 1 cibuľa
- 400 g fazule (červených)
- 3 lyžice oleja
- chilli a karí podľa chuti
- soľ, korenie, tymián
- hrsť čerstvej pažítky
POSTUP
- Nakrájame cibuľku a prelisujeme cesnak.
- Oboje orestujeme na oleji.
- Pridáme nakrájanú papriku, tymián, chilli.
- Opekáme ešte asi 2 minúty.
- Potom pridáme paradajky, papriku, mrkvu a kelom. Osolíme a okoreníme, prilejeme trošku vody a povaríme asi 5 minút.
- Brokolicu rozdelíme na ružičky a povaríme v osolenej vode 2 minúty, potom ju scedíme a necháme odkvapkať.
- Všetko zmiešame a vysypeme do formy.
- Zapekáme 20 minút.
- Podávame posypané pažítkou.
Zapečené fazuľa so zemiakmi
Tentoraz to bude recept s rýchlou prípravou.
INGREDIENCIE
- 1 téglik kyslej smotany
- 1 lyžička grilovacieho korenia
- 1/2 kg drobných zemiakov
- sušený cesnak
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- paradajkový pretlak
- soľ
- 1 plechovka bielej fazule
- zelené bylinky na posyp
POSTUP
- Zemiaky 10 minút povaríme.
- Všetky suroviny premiešame v mise.
- Zmes vysypeme do formy.
- Zapečieme 15 minút vo vyhriatej rúre pri 180 ºC.
Zapečené fazuľa s paradajkami
INGREDIENCIE
- 1 plechovka bielej fazule
- 1 téglik kyslej smotany
- 1/2 kg paradajok
- 1 cibuľka
- 1 lyžica sójovej omáčky
- 1 lyžička mletej červenej papriky
- soľ, korenie
- zelené bylinky na posyp
POSTUP
- Paradajky orestujeme 10 minút na cibuľke.
- Zmiešame ich s fazuľou, osolíme, okoreníme.
- Pridáme smotanu a sójovú omáčku.
- Zmes presypeme do formy.
- Zapečieme 8 minút vo vyhriatej rúre pri 180 ºC.
Fazuľa zasýti celú rodinu nielen vďaka vysokému obsahu vlákniny ale aj vitamínu B6. Liečivé účinky fazule nájdete v tomto článku.
Pokiaľ fazuľa budeme servírovať ako hlavný pokrm, pripravíme si 100 g suchých fazule na osobu strong>. Po uvarení fazuľa budu coraz hmotnosti asi o 135 percent strong>. Ak použijeme fazuľa do zmesi so zeleninou alebo mäsom, postačí na porciu päťdesiat gramov strong> suchých fazule.
Zaujali vás recepty na zapečené fazuľa? Vyskúšajte aj iné recepty zo strukovín. Nebudete ľutovať!