Fazuľa zapekané: ako najlepšie pripraviť strukoviny

Ako pripraviť fazuľa , aby chutili celej rodine?

Ako dodať do jedálnička viac vlákniny a bielkovín?

Riešením môžu byť zapečené fazuľa! Že neviete, ako na to? Preto je tu 5 jednoduchých receptov sa zapečenými fazuľou !

Príprava fazule

POSTUP

  1. Fazuľa namočíme na niekoľko hodín do studenej vody, aby zmäkol ich tvrdý obal. Najčastejšie odmáčíme cez noc.
  2. Všetky strukoviny pre zapekanie musíme vopred uvariť. Tu je relatívna hlavná nevýhoda strukovín, pretože ich varenie trvá pomerne dlhú dobu.
  3. Fazuľa varíme vždy v nadbytku vody, to znamená, že sú nielen úplne zaplavené, ale voda je musí o niekoľko cm presahovať.
  4. Počas varu je nemiešame, najviac s hrncom trochu zatrasieme. Tiež je pred varením alebo počas varu nesolíme, to urobíme až pri spracovávaní změklých a uvarených strukovín.

zapekanie fazule

POSTUP

  1. Fazuľa predvaríme.
  2. Z mäkkých fazule scedíme prípadnú prebytočnú vodu. Tú môžeme využiť polievku. Je škoda ju vylievať, pretože v nej sú vyluhovania minerálne látky a bielkoviny .
  3. Strukoviny potom osolíme, prípadne i okoreníme sypkým alebo tekutým korením alebo iným dochucujícím prípravkom.
  4. Pred ďalším spracovaním ich môžeme zomlieť alebo rozmixovať dohladka alebo aspoň čiastočne rozomlieť.
  5. Doplníme ďalšími ingredienciami. S nimi môžeme fazuľa miešať alebo ich ukladať do tukom vymasteného pekáča alebo zapekacej misky vo vrstvách.
  6. Potom vložíme do predhriatej rúry a zapekáme pol hodiny.

Recepty na zapečené fazuľa so syrom možno doplniť údeninou

A teraz už k samotným receptom.

Zapečené fazuľa so syrom

INGREDIENCIE

  • 200 g fazule
  • 50 g hladkej múky
  • strúhaný syr na posyp
  • soľ, rasca
  • 1 lyžica oleja
  • 50 g smotanového roztierateľného taveného syra
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • oregáno

POSTUP

  1. Fazuľu namočíme o deň skôr, potom je uvaríme, osolíme, posypeme rascou.
  2. Uvarenú fazuľu trochu zlejeme, aby v nich stále zostalo trochu vody, a zahustíme je zápražkou.
  3. Pridáme pretlak a mäkký syr.
  4. Všetko vlejeme na vymastený a strúhankou vysypaný pekáčik.
  5. Zmes posypeme strúhaným syrom a oreganom a zapečieme do ružova.
  6. Servírujeme s pečivom či slanou oblátkou.

Zapečené fazuľa so syrom ozdobíme pórom

Zapečené fazuľa s mäsom

INGREDIENCIE

  • 250 g červenej fazule
  • 300 g mletého mäsa
  • cibuľka
  • 3 strúčiky cesnaku
  • malý paradajkový pretlak
  • 5 plátkov anglickej slaniny
  • soľ, korenie, majorán alebo oregano
  • 2 lyžice oleja

POSTUP

    1. Pokrájíme cibuli a dáme osmahnout na olej doměkka, maso pokrájíme na menší kousky, osolíme, opeříme a posypeme trochou kari.
    1. Maso přidáme k cibulce a opečeme, podlijeme trochou vody, a dusíme do měkka.
    1. Fazole přidáme k masu, přidáme protlak, dochutíme rozmačkaným česnekem a poklademe plátky slaniny a necháme zapéct.
  1. Po upečení posypeme čerstvým porkem a podáváme s pečivem.

Recept na zapečené fazuľa s mäsom a slaninkou

Zapečené fazuľa so zeleninou

INGREDIENCIE

  • 6 paradajok
  • 6 kapustiček
  • 2 mrkvy
  • 1/2 brokolica
  • 2 papriky
  • 1 cibuľa
  • 400 g fazule (červených)
  • 3 lyžice oleja
  • chilli a karí podľa chuti
  • soľ, korenie, tymián
  • hrsť čerstvej pažítky

POSTUP

  1. Nakrájame cibuľku a prelisujeme cesnak.
  2. Oboje orestujeme na oleji.
  3. Pridáme nakrájanú papriku, tymián, chilli.
  4. Opekáme ešte asi 2 minúty.
  5. Potom pridáme paradajky, papriku, mrkvu a kelom. Osolíme a okoreníme, prilejeme trošku vody a povaríme asi 5 minút.
  6. Brokolicu rozdelíme na ružičky a povaríme v osolenej vode 2 minúty, potom ju scedíme a necháme odkvapkať.
  7. Všetko zmiešame a vysypeme do formy.
  8. Zapekáme 20 minút.
  9. Podávame posypané pažítkou.

Zapečené fazuľa s paradajkami a paprikou sú výborné ako hlavný pokrm

Zapečené fazuľa so zemiakmi

Tentoraz to bude recept s rýchlou prípravou.

INGREDIENCIE

  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1 lyžička grilovacieho korenia
  • 1/2 kg drobných zemiakov
  • sušený cesnak
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • paradajkový pretlak
  • soľ
  • 1 plechovka bielej fazule
  • zelené bylinky na posyp

POSTUP

  1. Zemiaky 10 minút povaríme.
  2. Všetky suroviny premiešame v mise.
  3. Zmes vysypeme do formy.
  4. Zapečieme 15 minút vo vyhriatej rúre pri 180 ºC.

Zapečené fazuľa so zemiakmi je výdatný pokrm pre chladné dni

Zapečené fazuľa s paradajkami

INGREDIENCIE

  • 1 plechovka bielej fazule
  • 1 téglik kyslej smotany
  • 1/2 kg paradajok
  • 1 cibuľka
  • 1 lyžica sójovej omáčky
  • 1 lyžička mletej červenej papriky
  • soľ, korenie
  • zelené bylinky na posyp

POSTUP

  1. Paradajky orestujeme 10 minút na cibuľke.
  2. Zmiešame ich s fazuľou, osolíme, okoreníme.
  3. Pridáme smotanu a sójovú omáčku.
  4. Zmes presypeme do formy.
  5. Zapečieme 8 minút vo vyhriatej rúre pri 180 ºC.

Recepty na zapečené fazuľa s paradajkami

Fazuľa zasýti celú rodinu nielen vďaka vysokému obsahu vlákniny ale aj vitamínu B6. Liečivé účinky fazule nájdete v tomto článku.

Pokiaľ fazuľa budeme servírovať ako hlavný pokrm, pripravíme si 100 g suchých fazule na osobu . Po uvarení fazuľa budu coraz hmotnosti asi o 135 percent . Ak použijeme fazuľa do zmesi so zeleninou alebo mäsom, postačí na porciu päťdesiat gramov suchých fazule.

Zaujali vás recepty na zapečené fazuľa? Vyskúšajte aj iné recepty zo strukovín. Nebudete ľutovať!

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.