Fazolačka aneb fazuľová polievka: recepty & inšpirácie

Fazuľa, ako väčšina strukovín, sú veľmi zdravé. Nielen, že sú výživné a ľahko stráviteľné, ale sú takmer bez kalórií, teda nám dodávajú vysokú energetickú hodnotu.

Taká správna fazolačka nás teda dostatočne zasýti, ale pohladí aj dušu našich chuťových buniek.

A čo takto ju skúsiť päťkrát inak?

Tieto recepty na fazuľovú polievku rozhodne stojí za to!

Bulharská fazuľová polievka

Táto fazuľová polievka je národným bulharským pokrmom. Hovorí sa jej tiež čorba.

Na Čorba existuje niekoľko receptov, varí sa od Balkánu až po strednú Áziu, takže vždy záležalo na chuti príslušnej krajiny alebo rodiny.

Dá sa do nej pridať niekoľko druhov zeleniny, od paradajok, až po cuketu, a môžeme pridať aj údené či bravčové mäso.

My zvolili túto variantu a chutí naozaj skvele!

ingrediencie:

  • 15 dkg fazule
  • 5 dkg zeleru
  • 10 dkg mrkvy
  • 5 dkg oleja
  • 10 dkg cibule
  • 2 dkg hladkej múky
  • 10 dkg kapie (i sterilizované)
  • soľ
  • cesnak
  • 3 dkg slaniny
  • pažítka

postup:

  1. Namočenú fazuľu uvaríme spoločne s zelerom a mrkvou
  2. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu a pridáme hladkú múku, tým urobíme zápražku. Tú potom zriedime a povaríme
  3. Spojíme s fazuľou. Na kocky nakrájame zeler, mrkvu a kapiu
  4. Okoreníme soľou, cesnakom a môžeme doplniť rozpustenú slaninou
  5. Nakoniec pridáme pažítku

Bulharská fazuľová polievka

Skvelou obmenou je tiež mexická fazuľová polievka , ktorá tiež stojí za vyskúšanie. Tak hurá do toho!

Fazuľová polievka s kapie

Mrkva je síce zdravá, ale nie je ničím zvláštne. Tentoraz na nič zabudnite a vychutnajte si fazolačku s kapie!

ingrediencie:

  • 1 hrnček fazule
  • 2 lyžice masla
  • 2 cibule
  • 2 kapie
  • soľ
  • sladká paprika
  • tymián
  • petržlenová vňať

postup:

  1. Namočenú fazuľu uvaríme domäkka a scedíme
  2. Na masle necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu, potom pridáme na kocky nakrájané kapie, opražíme a všetko zalejeme 1 litrom vývaru
  3. Pridáme trochu sladkej papriky, tymianu, osolíme a pridáme uvarenú fazuľu a krátko povaríme
  4. Zdobíme petržlenovou vňaťou alebo ligurčekom

Fazuľová polievka s kapie

Smotanová fazuľová polievka

Fazuľová polievka je sama o sebe výborná, ale skúšali ste niekedy pridať smotanu ? Toto si proste zamilujete!

ingrediencie:

  • 20 dkg fazule
  • 3 zemiaky
  • 1,5 l vody
  • 1 bobkový list
  • 1 lyžica masla alebo rastlinného tuku
  • 1 lyžica hladkej múky
  • 1 strúčik cesnaku
  • mleté čierne korenie
  • 2 dl kyslej smotany
  • 1 lyžice múky
  • ocot
  • soľ

postup:

  1. Suché fazuľa prepláchneme a na noc namočíme do studenej vody
  2. Druhý deň pridáme bobkový list a varíme vo vode, v ktorej sú fazuľa namočené
  3. Z tuku a múky upražíme svetlú zápražku, pridáme rozotretý cesnak, mleté čierne korenie, zamiešame a dáme do polievky
  4. Olúpané zemiaky nakrájame na kocky, vložíme do polievky, osolíme a všetko spolu uvaríme
  5. Nakoniec prilejeme smotanu rozmiešanú s múkou, necháme prejsť varom a podľa chuti pridáme ocot

Smotanová fazuľová polievka

Fazuľová polievka s párkom ? Znie to skvele, že? Takže ak chcete, nebojte sa kúsok údeniny pridať!

Krémová polievka z bielej fazule

Chutí a lahodná – tou je bezpochyby táto fazuľová polievka.

ingrediencie:

  • 25 dkg bielej fazule
  • 2 menšie mrkvy
  • 2 menšie cibule
  • 1 lyžica masti
  • 2 lyžice hladkej múky
  • soľ
  • korenie
  • 1 kocka bujónu
  • kyslá smotana
  • sekaná pažítka

postup:

  1. Fazuľa v sitku prepláchneme, zalejeme ich studenou vodou a necháme cez noc namočené
  2. Druhý deň je v rovnakej vode privedieme k varu, pridáme očistenú mrkvu a nakrájané cibule a všetko uvaríme domäkka
  3. Uvarené fazuľa nezlievame, ale vyberieme mrkvy a trochu fazule a zvyšok rozmixujeme
  4. Do rozmixovanej časti potom zavaríme svetlú zápražku usmaženú zo masti a hladkej múky
  5. Pridáme aj bujón, všetko osolíme a okoreníme a polievku povaríme
  6. Do hotovej polievky vložíme nadrobno nakrájané mrkvy, odložené fazuľa a posekanou pažítku
  7. Kyslú smotanu môžeme vmiešať do polievky alebo ju pridávať až do tanierov pri podávaní

Krémová fazuľová polievka

Fazuľová polievka na kyslo

Kyslo je moc kyslý a fazolačka veľa fazuľová? Spojte to a vznikne táto úžasná varianta.

ingrediencie:

  • 20 dkg fazule
  • soľ
  • plátok slaniny (6-8 dkg)
  • 2 cibule
  • 2 lyžice mletej sladkej papriky
  • štipka chilli korenie (alebo pálivej papriky či sekaná feferónka)
  • 40 dkg kyslej kapusty
  • vývar alebo voda s kockou bujónu
  • 4 paradajky
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 2 nožičky klobásy

postup:

  1. Deň vopred namočenú fazuľu uvaríme domäkka
  2. Vývar z fazule scedíme do hrnca na polievku a doplníme ho na cca 1,5 l vývarom alebo vodou s kockou bujónu
  3. Fazuľa zatiaľ odložíme
  4. Na polovici nadrobno nakrájanej slaniny opražíme na nakrájanú cibuľu a zasypeme ju paprikou a chilli korením
  5. Premiešame a všetko pridáme do polievky, kam vložíme aj nakrájanú kapustu vrátane náleve
  6. Všetko varíme takmer domäkka
  7. Potom do polievky pridáme sparené a na kúsky nakrájané paradajky, odložené fazuľa a všetko krátko povaríme
  8. Nakoniec polievku dochutíme ešte soľou, korením, prípadne feferónkou a doplníme na kolieska nakrájanú klobásou opraženú na druhej polovici slaniny

Fazuľová polievka na kyslo

Počuli ste niekedy o fazuľové polievke z mrazených fazuľových strukov ?

Že nie?

Tak utekajte do obchodu a naplňte mrazničky, pretože ako ju raz vyskúšate, nebudete chcieť prestať jesť.

Další výborné recepty:

Zdieľajte svojim priateľom:

Profilový obrázek

Milan & Ondra

Obaja sme fanúšikovia dobrého jedla a varenie nás baví. Na webe Webrecepty vás chceme inšpirovať tradičnými, ale aj menej obvyklými recepty. Budeme radi, keď naše recepty vyskúšate a dáte nám vedieť ako vám chutilo. Dobrú chuť! :)

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.