Kyselina citrónová (E330) je ale aj nevyhnutnou súčasťou mnohých nápojov a potravín. Možno ju ale používate aj pri čistení varnej kanvice či upratovaní kúpeľne. Prečo?

Kyselina citrónová je najpoužívanejšia potravinárska prídavná látka, ktorá dodáva potravinám a nápojom kyslú chuť a pôsobí aj ako antioxidant a sekvestrant.

Ide o slabú organickú kyselinu, ktorá sa prirodzene nachádza prevažne v citrusových plodoch, ale aj v ďalších druhoch ovocia a zeleniny.

Komerčne sa vyrába mikrobiálnou fermentáciou sacharózy za pomoci plesňovej kultúry aspergillus niger alebo kropidláku čierneho.

Pri izbovej teplote má podobu bieleho kryštalického prášku.

Molekulárny vzorec E330 je C6H8O7 .

Hlavné dôležité body o E330 – kyseline citrónovej:

Je to antioxidant, regulátor kyslosti a sekvestrant .
Ide o prírodnú látku, ale často sa vyrába synteticky .
Je vhodné pre deti.
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa kyselina citrónová používa?

V potravinárskom priemysle sa kyselina citrónová využíva ako ochranná a dochucovacia látka v mnohých druhoch potravín a nápojov.

Okrem schopnosti regulovať ich kyslosť či zásaditosť pôsobí tiež proti rastu niektorých baktérií a plesní a taktiež stabilizuje farbu ovocných výrobkov.

Nájdeme ju v mnohých druhoch nealkoholických nápojov, napríklad džúsov a sirupov, ďalej v instantných nápojoch, zavareninách, konzervovanom či mrazenom ovocí, mrazených mliečnych výrobkoch, klobásach, margarínoch, majonéze, šalátových dresingoch, čokoládových a pekárskych výrobkoch.

  • Nealkoholický nápoj Erebos Fresh
  • Minerálna voda Korunný pomaranč, Ochutená minerálna voda Mattoni
  • Sunárek Cool ovocie
  • Norimberská grilovacia klobása, Bavorská grilovacia klobása
  • Mandle v mliečnej čokoláde
  • Pečené zemiakové chipsy
  • Syry mozzarella, ricotta

S kyselinou citrónovou sa stretneme aj v kozmetických prípravkoch a čistiacich prostriedkoch pre domácnosť.

Je E330 zdravé?

Použitie kyseliny citrónovej v potravinárskom priemysle je všeobecne považované za bezpečné a bolo schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) aj Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA).

Na rozdiel od mnohých iných schválených látok môže byť v malom množstve dokonca pridávaná aj do detskej výživy.

S jej konzumáciou nie sú spájané žiadne závažné negatívne účinky. Nadmerné požívanie kyseliny citrónovej môže vo výnimočných prípadoch viesť k poškodeniu zubnej skloviny, v potravinách je ale jej množstvo obvykle príliš malé.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie kyseliny citrónovej v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA i ďalších krajinách sveta.