Erytritol, sladidlo bez kalórií. Kde ho nájdeme a aké ďalšie výhody jeho konzumácia prináša?

Erytritol je cukrový alkohol, ktorý sa často využíva ako zložka potravín so zníženým obsahom cukru a nízkokalorických potravín.

Od ostatných cukrových alkoholov líšia tým, že neobsahuje žiadne kalórie.

Prirodzene sa vyskytuje v mnohých druhoch ovocia, zeleniny a húb, ďalej v niektorých fermentovaných potravinách a nápojoch, ako je pivo, víno, syry či sójová omáčka.

Priemyselne sa vyrába so fermentáciou, zatiaľ čo ostatné cukrové alkoholy sa vyrábajú chemickou hydrogenáciou.

Nemá vplyv na hladinu glukózy v krvi ani na vylučovanie inzulínu a prispieva k zdraviu ústnej dutiny.

Molekulárny vzorec E968 je C4H10O4 .

Hlavné dôležité body o E968 – erytritol:

Je to sladidlo, emulgátor, stabilizátor, látka zvýrazňujúca chuť, nosič, sekvestrant, zvlhčujúca látka aj zahusťovadlo.
Ide o prírodnú látku .
Je vhodné pre deti .
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa erytritol používa?

Erytritol je multifunkčná zložka, ktorá sa používa predovšetkým v potravinách bez cukru alebo s nízkym obsahom cukru, jeho sladivosť zodpovedá 60-80% sladivosti sacharózy.

Obvykle sa s erytritolom stretneme najmä v pekárskych náplniach, dezertoch, cukrovinkách, ako sú žuvačky, čokoláda či cukríky, mliečnych výrobkoch, zmrzlinách, nealkoholických nápojoch so zníženým obsahom kalórií, rastlinných smotanách či konzervovanom ovocí.

  • Mliečna čokoláda Tai Tau exclusive
  • Kalma Ovocný dezert
  • Unilever Zmrzlina s arašidovým krémom, Čokoládová zmrzlina
  • Kand Kečup sladký

Okrem potravinárskeho priemyslu sa uplatňuje aj v kozmetike a liečivách.

Je E968 zdravé?

Použitie erytritolu ako potravinárskej prídavnej látky je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Okrem nulovej kalorickej hodnoty má erytritol oproti bežnému cukru aj niekoľko ďalších zdravotných výhod:

  • nulový glykemický index – nemení hladinu cukru v krvi a je bezpečný pre diabetikov
  • antioxidant – dokáže účinne odstraňovať voľné radikály v tele, má tiež dobrý inhibičný účinok na tvorbu voľných radikálov, čím napríklad pomáha predchádzať poškodeniu ciev vyvolanému hyperglykémiou
  • zdravie ústnej dutiny – rovnako ako ostatné cukrové alkoholy nespôsobuje zubný kaz, okrem toho má antikariózne vlastnosti, vďaka ktorým ho nemôžu využívať patogénne baktérie, ako je Streptococcus mutans
  • vysoká tolerancia – ľudský organizmus je voči erytritolu vysoko odolný, konzumácia potravín obsahujúcich erytritol bežne nespôsobuje nežiaduce účinky, ako je nadúvanie alebo hnačka

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie erytritolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.