Chcete maškrtiť bez toho, aby ste sa obávali prírastku na váhe? Hľadajte potraviny, ktoré namiesto cukru obsahujú maltitol (E965)!

Maltitol je cukrový alkohol, ktorý sa používa predovšetkým ako náhrada cukru v potravinách so zníženým obsahom cukru alebo kalórií.

Je podobne sladký ako bežný cukor, ale menej kalorický.

Vyrába sa hydrogenáciou maltózy, cukru získavaného najmä z kukuričného alebo zemiakového škrobu.

Vyskytuje sa v dvoch rôznych podobách ako kryštalický prášok alebo sirup.

Molekulárny vzorec E965 je C12H24O11 .

Hlavné dôležité body o E965 – maltitole:

Je to sladidlo, emulgátor a stabilizátor .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodné pre deti.
Nepatrí medzi alergény.
Použitie v SR je povolené.

Kde sa maltitol používa?

Maltitol sa často používa ako sladidlo v špeciálnych potravinách pre diabetikov alebo v potravinách s nízkym obsahom kalórií.

Vďaka vysokej sladivosti oproti iným cukrovým alkoholom a chuťovým vlastnostiam blízkym sacharóze môže priamo nahradiť sacharózu v rôznych potravinách bez cukru.

Bežne možno maltitol nájsť predovšetkým v cukrovinkách, ako sú sušienky, cukríky či čokoláda, pekárenských a mliečnych výrobkoch, napríklad v jogurtoch či zmrzline.

  • Proteinella Čokoládová nátierka
  • Žuvačky Orbit, Winterfresh, Mentos
  • Orion Mliečna čokoláda
  • Bebe Dobré ráno
  • Zajac Sójový nápoj, ryžový nápoj, pohánkový nápoj
  • Pilos tyčinka Proteín

Je E965 zdravé?

Použitie maltitolu ako potravinárskej prídavnej látky je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Maltitol má rovnaké prínosy ako ostatné cukrové alkoholy:

  • nízky glykemický index – ide o sladidlo je vhodné pre diabetikov, hladina inzulínovej reakcie po jeho konzumácii je v porovnaní so sacharózou nižšia. Veľká časť prijatého maltitolu je fermentovaná v čreve a iba malá časť je hydrolyzovaná na sorbitol a glukózu, čo vedie k určitej glykemickej reakcii.

  • nízky obsah kalórií – 1 gram maltitolu obsahuje približne 2,1 kalórií, čo je polovičné množstvo ako bežný cukor.

  • šetrný k zubom – jedná sa o nekariogénny sacharid, ktorý nie je metabolizovaný mikroorganizmami v ústnej dutine, ktoré by ho premenili na kyselinu podporujúcu vznik zubného kazu.

Pri nadmernej konzumácii môže spôsobiť črevné problémy, vrátane plynatosti, nadúvania a hnačky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie maltitolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.