Nekalorické sladidlo a skvelý priateľ do diéty, to je acesulfám (E950)!

Ide o biely kryštalický prášok, ktorý je 200 krát sladší ako cukor a používa sa ako jeho náhrada v potravinách a nápojoch.

Toto umelé sladidlo prepožičiava surovinám sladkú chuť bez kalórií as nulovým glykemickým indexom, čo je ideálne na redukciu hmotnosti, obezity a predchádzanie cukrovky.

Zaraďujeme ho medzi osem schválených sladidiel, ktoré sa používajú ako náhrada cukru. Ďalšími siedmimi sú sacharín (E954), aspartám (E951), sukralóza (E955), neotam (E961), advantám (E969) a steviol-glykozidy (E960).

Medzi jeho zdravotné prínosy môžeme zahrnúť, že sa rýchlo vylučuje močom v nezmenenej podobe a bez hromadenia v našom tele. Je nekalorický, nezvyšuje hladinu inzulínu a nepodporuje tvorbu zubného kazu.

Hlavné dôležité body o E 950 – acesulfám draselný

Nie je prírodného pôvodu a vzniká z reakcie niekoľkých chemických zlúčenín

Je vhodný pre deti

Je bezpečný pre tehotné ženy

Nie je to alergén

Je vhodný pre vegánov aj osoby s bezlepkovou diétou

Výroba E950

Komerčne sa vyrába chemickou reakciou medzi kyselinou sulfamovou, diketénom, trietylamínom, kyselinou octovou, oxidom sírovým a hydroxidom draselným.

Kde sa acesulfám (E 950) používa?

Bežne sa používa v potravinách na zníženie obsahu cukru/kalórií, napr. nealkoholické nápoje, stolové sladidlá, pečivo, cukrovinky a mliečne výrobky.

Keď sa používa samostatne je cítiť jeho horká pachuť, takže sa obvykle kombinuje s aspartámom, aby sa zakryla jeho kovová chuť. Môže byť tiež zmiešaný so sukralózou alebo cukrovými alkoholmi, aby sa vytvorila chuť viac podobná cukru.

Hojne používa v sýtených nápojoch alebo energetických nápojoch pre jeho dobrú sladkú chuť a nulový obsah kalórií a nájdeme ho v nápojoch, ako sú Coca-Cola bez cukru alebo Redbull.

Konkrétne produkty

  • Ehrmann – ovocný jogurt
  • Milbona – proteínový jogurt
  • Schweppes – bitter lemon

Je E950 zdravé?

Acesulfam draselný je trochu kontroverzný. Telom nie je vstrebávaný a je vylučovaný močom, niektoré štúdie naznačujú, že môže prispievať k tvorbe nádorov, ale nikdy to nebolo presvedčivo dokázané. V malom množstve je považovaný za bezpečnú.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho bezpečnosť je overená a potvrdená ako úradmi pre kontrolu potravina liečiv v USA, tak v EÚ a môže byť bezpečne používaný ako univerzálne sladidlo a zvýrazňovač chuti v potravinách.