Aj kyslík (E 948) radíme medzi potravinové aditíva! Je pre nás bezpečný?

Kyslík je dvojatómový plyn bez farby a zápachu, ktorý je po vodíku a héliu, tretím najrozšírenejším prvkom vo vesmíre.

Medzi bežné využitie kyslíka, okrem potravinársky priemysel, patrí výroba ocele, plastov a textílií, zváranie a rezanie ocele a iných kovov, raketový pohon, kyslíková terapia a systémy podpory života v lietadlách, ponorkách, kozmických letoch a potápaní.

Hlavné dôležité body o E 948 – kyslík

Patrí medzi baliace plyny
Je prírodného pôvodu
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén – je úplne bezpečný

Výroba E948

Kyslík sa vyrába destiláciou skvapalneného vzduchu.

Kde sa kyslík (E 948) používa?

Ako potravinárska prísada sa používa predovšetkým ako baliaci plyn pre čerstvú zeleninu a mäso, pretože umožňuje mäsu sa sfarbiť do peknej čerešňovo červenej farby, ktorá je vizuálne príťažlivá bez použitia konzervačných látok.

Farbu mäsa je možné regulovať úpravou množstva kyslíka.

Jeho prítomnosť je nevyhnutná pre udržanie kvality potravinárskych výrobkov, pretože udržujte farbu čerstvého mäsa, zastavte rast mikroorganizmov, spomaľuje dozrievanie ovocia a zeleniny, a tým ho udržuje dlhšie čerstvé.

Je E948 zdravé?

Je úplne bezpečný.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho použitie ako baliaceho plynu je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.