Oxid chloričitý má skvelé dezinfekčné účinky, jeho používanie v potravinárskom priemysle je ale kontroverzné. Prečo?

Oxid chloričitý sa používa na rôzne antimikrobiálne účely, vrátane dezinfekcie pitnej vody.

Zvyčajne sa vyrába z chlorečnanu sodného alebo chloritanu sodného.

Vzhľadom na to, že jeho súčasťou je chlór, je tiež toxický, aj keď menej.

V EÚ preto nie je jeho používanie v potravinárskom priemysle povolené, naopak v USA sa využíva ako konzervant.

Má formu žltého až oranžového plynu.

Molekulárny vzorec E926 je ClO 2.

Hlavné dôležité body o E926 – oxide chloričitom:

Je to konzervant.
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodné pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR nie je povolené.

Kde sa oxid chloričitý používa?

Po pridaní do pitnej vody pomáha oxid chloričitý ničiť baktérie, vírusy a niektoré druhy parazitov, ktoré môžu spôsobiť rozmanité ochorenia aj nepríjemnú chuť či zápach.

To sa využíva aj v potravinovom priemysle, pridáva sa do vody, v ktorej sa obmýva ovocie a zelenina, aj do vody, ktorou sa čistia stroje na ich spracovanie.

Tento plyn sa používa tiež pri spracovaní hydiny av obalových materiáloch na potraviny.

V neposlednom rade ide o bieliace činidlo, ktoré sa používa na bielenie múky a škrupín orechov.

Okrem potravinárskeho priemyslu sa oxid chloričitý používa tiež na bielenie papiera a vo farmaceutickom priemysle. Nájdeme ho aj niektorých výrobkoch osobnej hygieny, napríklad v ústnych vodách určených na elimináciu zápachu z úst.

Je E926 zdravé?

Používanie oxidu chloričitého v potravinárskom priemysle je schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Naopak v Európskej únii nebolo Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) jeho používanie povolené, tento plyn preto v Európe nie je registrovaný ako potravinárska prídavná látka.

Nežiaduce účinku oxidu chloričitého sa podobajú negatívnym účinkom chlóru, ale sú menej intenzívne.

Jeho požitie, inhalácia či styk s pokožkou môže spôsobiť podráždenie kašeľ, sipot, preukázané boli aj možné karcinogénne účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Oxid chloričitý je jednou z látok, ktorej používanie v potravinárskom priemysle je povolené v USA, ale nie v EÚ.