L-cystín (E921), aminokyselina vyrábaná z baktérií. Čo o nej ešte vieme?

Cystín je neesenciálna aminokyselina zložená z dvoch jednotiek cysteínu (E920) spojených cystínovým mostom. Je to biela pevná látka, ktorá je vo vode mierne rozpustná.

Hlavné dôležité body o E921 – L-cystíne:
Je to prírodná látka
Použitie v SR nie je povolené
Nie je vhodný pre deti
Nie je to alergén

Výroba E921

L-cystín je klasicky získavaný zahrievaním proteínov bohatých na cystín kyselinou chlorovodíkovou, proteínové zložky sú potom rozdelené a cystín izolovaný. Od roku 2001 je L-cystín vyrábaný z baktérie Escherichia coli za použitia glukózy a minerálnych solí.  

Nachádza sa prirodzene najmä v keratíne (nechty, vlasy, koža, rohy, perie atď.) a mnohých rastlinných bielkovinách.

Na čo sa používa L-cystín?

L-cystín sa používa v potravinárskom priemysle, vo farmaceutickom priemysle a tiež v kozmetike.

  • V potravinárstve ako látka zlepšujúca kvalitu múky – na výrobu chleba, pečiva a cereálií, a tiež pri spracovaní mäsa
  • Vo farmácii sa používa na obnovenie nechtov, vlasov, ale aj ako prostriedok na hojenie poranených očí
  • V kozmetike sa používa v krémoch na spomalenie starnutia kože a tiež vo vlasovej kozmetike

Je L-cystín zdravý?

Pre americkú FDA (Food and Drug Administration) je L-cystín všeobecne uznávaný ako bezpečný.

Hoci je prírodného pôvodu, L-cystín je možné vyrábať z geneticky modifikovaných mikroorganizmov Escherichia coli, čo toto aditívum vylúčilo z listiny povolených látok v mnohých krajinách.

Prítomnosť cystínu v moči často svedčí o problémoch reabsorpcie aminokyseliny. U psov sa táto porucha nazýva cystinúria (je to genetická metabolická porucha). U ľudí môže vylučovanie vysokých hladín cystínových kryštálov svedčiť o cystinóze, vzácnom genetickom ochorení.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Švajčiarsku, Austrálii a Kanade nie je použitie E921 povolené. Je povolené v USA, kde však toto „éčko“ nie je zaradené v biopotravinách.