Včelí vosk (E 901) nájdeme na syroch, ale aj v cukrovinkách! Zistite k čomu sa používa

Včelí vosk je prírodný vosk produkovaný včelami medonosnými. Chemicky sa včelí vosk skladá predovšetkým z esterov mastných kyselín a rôznych alkoholov s dlhým reťazcom a už dlhodobo sa používa v ľudskej strave ako leštiaci prostriedok.

Hlavné dôležité body o E 901 – včelí vosk

Je prírodného pôvodu
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén – citliví jedinci by si, ale mali dať pozor na alergickú reakciu
Nie je vegánsky

Výroba E901

Včelí vosk sa získava tavením plástov včiel, po odstránení medu scedením a filtráciou alebo odstredením.

Plásty sa tavia vo vriacej vode alebo pare.

Výsledný vosk získaný tlakovou filtráciou sa označuje ako žltý vosk. Na výrobu bieleho vosku sa používa bielenie prirodzených pigmentov žltého vosku.

Kde sa včelí vosk (E 901) používa?

Najviac využívanou potravinárskou aplikáciou sú jedlé obaly pre potravinárske výrobky na zachovanie ich kvality, slúžia na zamedzenie straty vody, alebo slúžia na povrchovú ochranu niektorých druhov ovocia.

Pri príprave potravín sa používa ako baliaci materiál na syry, kedy izoláciou od vzduchu je zaistená ochrana proti rozmnožovaniu plesní.

Konkrétne potraviny

  • Orion – Lentilky
  • Haribo – gumoví medvedíci
  • Chocoland – arašidy v cukre

Je E901 zdravé?

Experimentálne biochemické a toxikologické štúdie včelieho vosku ako takého chýbajú. Všeobecne, ale platí, že by sa malo použiť len také množstvo, aby sa dosiahol požadovaný výsledok.

Hoci v literatúre existujú ojedinelé správy o alergických reakciách súvisiace s voskom, po kontakte s pokožkou, nevyskytujú sa žiadne informácie o alergických reakciách na včelí vosk po orálnom použití.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho použitie ako regulátora kyslosti je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.