Etylmaltol zvládne napodobniť chuť a vôňu citrusov, jabĺk aj kokosu. Vo výrobkoch na našom trhu by ste ho ale nájsť nemali. Prečo?

Ethylmaltol je ochucovadlo, ktoré dodáva sladkú chuť niektorým cukrovinkám, pečivu, marmeládam a nápojom.

Ide o jedno z éčok, ktorého používanie nie je v EÚ povolené, na rozdiel od mnohých ostatných krajín sveta.

Má podobu bieleho kryštalického prášku.

Komerčne sa vyrába synteticky.

Molekulárny vzorec E637 je C7H8O3 .

Hlavné dôležité body o E637 – etylmaltole:

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Nie je to prírodná látka .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR nie je povolené.

Kde sa etylmaltol používa?

Etylmaltol sa získava nahradením metylovej skupiny v molekule maltolu etylovou skupinou. Obe látky majú podobnú chuť a sú základnými zložkami niektorých komplexných aróm a vôní, ktoré sa používajú na prípravu rôznych ovocných aróm.

Intenzita chute a vône etylmaltolu je v porovnaní s maltolom asi trikrát až štyrikrát silnejšia.

Maltol má vôňu spáleného karamelu s malým ovocným nádychom. Etylmaltol má výraznejšiu sladkú ovocnú chuť, karamelový nádych je slabší.

To vedie k ich rozdielnemu použitiu. Maltol je vhodný najmä pre výrobky s príchuťou čokolády a karamelu, zatiaľ čo etylmaltol sa bežne používa ako sladká ovocná príchuť, aj keď nie je skutočným sladidlom.

Ethylmaltol tak nájdeme najmä v alkoholických aj nealkoholických nápojoch, ovocných šťavách, mliečnych výrobkoch, zmrzlinách, cukrovinkách, pekárskych výrobkoch, konzervovanom ovocí a zelenine.

Môže sa pridávať aj do mäsových výrobkov, zlepšuje farbu a spomaľuje oxidáciu tuku v údeninách. Vďaka nemu môže mäso v konzerve zružovieť aj bez použitia dusitanov.

Je E637 zdravé?

Používanie etylmaltolu v potravinárskom priemysle je schválené americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Naopak používanie v Európskej únii nie je Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) povolené, látka tak nie je v Európe registrovaná ako potravinárska prídavná látka.

Pri nadmernej konzumácii môže vo vyšších koncentráciách spôsobovať zažívacie problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Etylmaltol je jednou z látok, ktorej používanie v potravinárskom priemysle je povolené v USA, ale nie v EÚ.