Trápia vás dna alebo problémy s obličkami? Dajte si pozor na inosinan vápenatý (E633)

Inosinan alebo tiež inosinát vápenatý je látka, ktorá sa používa ako potravinárske dochucovadlo.

Má podobu bieleho kryštalického prášku bez zápachu, ale s charakteristickou mäsovou chuťou.

Jeho použitie sa podobá inosinanu sodnému, ale stretneme sa s ním oveľa menej.

Prirodzene vzniká v mäse zvierat po ich usmrtení, získava sa najmä z mäsa jatočných zvierat alebo rýb.

Molekulárny vzorec E633 je C10H11CaN4O8P .

Hlavné dôležité body o E633 – inosinane vápenatom :

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto potravinárskej prídavnej látke vyhýbať.

Kde sa inosinan vápenatý používa?

Inosinan vápenatý nájdeme najmä v priemyselne spracovaných potravinách, ktorým dodáva mäsovú či pikantnú chuť.

Používa sa tak napríklad v zmesiach korenia, instantných potravinách, polotovaroch, mäsových výrobkoch či slaných pochutinách.

  • Vodňanská hydina
  • Kačacia paštéta

Je E633 zdravé?

Používanie inosinanu vápenatého v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), napriek tomu, že je pomerne často poukazované na určité negatívne účinky spojené s jeho konzumáciou.

Podobne ako inosinan sodný totiž zvyšuje koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči. Mali by sa mu preto vyhýbať ľudia trpiaci problémami s obličkami či dnou.

Jeho konzumácia nie je vhodná ani pre astmatikov.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie inosinanu vápenatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.