Inosinan draselný (E632), zvýrazňovač chuti, ktorý sa získava z mäsa jatočných zvierat. Čo všetko by sme o ňom mali vedieť?

Inosinan draselný je draselná soľ kyseliny inosinovej av potravinárstve je široko používaný ako zvýrazňovač chuti s označením E632.

Jedná sa o bezfarebné alebo biele kryštály bez zápachu alebo biely kryštalický prášok.

Keďže sa všeobecne vyrába z mäsa a čiastočne aj z rýb, nie je vhodný pre vegánov a vegetariánov.

Hlavné dôležité body o E632 – Inosinan draselný:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Nevhodné pre deti.
Neodporúčame.

Výroba E632

Inosinan draselný sa komerčne získava z mäsa alebo rýb (sardiniek). Môže byť tiež produkovaný bakteriálnou fermentáciou cukrov.

Na čo sa inosinan draselný používa?

Inosinan draselný síce nemá špecifickú chuť umami, ale silne zvýrazňuje mnoho ďalších príchutí, čím znižuje množstvo soli potrebné v produkte.

Športovci ho tiež používajú na zvýšenie kyslíkovej kapacity ich krvi.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E632:

  • koreniace zmesi
  • instatné polievky
  • konzervované potraviny
  • mäsové produkty
  • zemiakové chipsy
  • produkty s nízkym obsahom soli

Je E632 zdravé?

Inosinanu draselnému by sa mali vyhýbať astmácii. Keďže sú inosináty metabolizované na puríny, mali by sa im vyhýbať aj ľudia trpiaci dnou. Používané koncentrácie sú však vo všeobecnosti také nízke, že nemožno očakávať žiadne účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E632 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ s výnimkou nealkoholických nápojov. V USA je použitie tejto prísady povolené, v Austrálii a na Novom Zélande však nie.