Inosinan sodný (E631), prídavná látka so šokujúcim spôsobom výroby. Kde všade ho nájdeme?

Inosinan sodný, ktorý sa často označuje skratkou GMP, je pomerne bežne používané dochucovadlo.

Jeho účelom v potravinách je dodať mäsovú alebo pikantnú chuť, bežne kombinuje s ďalšími zvýrazňovačmi chuti ako je guanulán sodný a glutamát sodný.

Ide o látku, ktorá vzniká v mäse zvierat po ich usmrtení, často sa tak získava z mäsa jatočných zvierat alebo rýb.

Molekulárny vzorec E631 je C10H11N4Na2O8P .

Hlavné dôležité body o E631 – inosinane sodnom:

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka.
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén.
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tomuto potravinovému aditívu vyhýbať

Kde sa inosinan sodný používa?

Inosinan sodný sa bežne používa v mnohých spracovaných potravinách v súčinnosti s glutamátom sodným na zabezpečenie chuti umami.

Nájdeme ho tak napríklad v mnohých druhoch korenia, instantných polievkach, omáčkach, slaných pochutinách aj mäsových výrobkoch.

  • Ochucovadlo Podravka
  • Vitana Vegeta, Tradičná sójová omáčka, Masox
  • Bibi Instantná rezancová polievka
  • Lays Vyprážané zemiakové lupienky
  • Hamé Mexické kura
  • Dobrota Zeleninová príchuť do jedla
  • Slané krekry Tuc

Je E631 zdravé?

Používanie inosinanu sodného v potravinárskom priemysle je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), napriek tomu, že niektoré zdroje upozorňujú na jeho problematickú znášanlivosť.

Podobne ako guanylan sodný môže aj inosinan zvyšovať koncentráciu kyseliny močovej v tkanivách, krvnej plazme a moči.

Vzhľadom na možné nežiaduce reakcie by sa mu mali vyhýbať aj astmatici.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie inosinanu sodného v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.