Kyselina inosinová (E630), zvýrazňovač chuti, ktorý sa získava zo zvierat. Kde všade sa používa?

Kyselina inosinová je v potravinárstve široko používaná ako zvýrazňovač chuti s označením E630.

Jedná sa o bezfarebné alebo biele kryštály bez zápachu alebo biely kryštalický prášok.

Keďže sa všeobecne vyrába z mäsa a čiastočne aj z rýb, nie je vhodná pre vegánov a vegetariánov.

Hlavné dôležité body o E630 – Kyselina inosinová:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Nevhodné pre deti.
Neodporúčame.

Výroba E630

Kyselina inosinová je prírodná kyselina, ktorá sa vyskytuje hlavne u zvierat. Komerčne sa získava z mäsa alebo rýb (sardiniek). Môže byť tiež produkovaná bakteriálnou fermentáciou cukrov.

Na čo sa kyselina inosinová používa?

Kyselina inosinová síce nemá špecifickú chuť umami, ale silne zvýrazňuje mnoho ďalších príchutí, čím znižuje množstvo soli potrebné v produkte.

Športovci ju tiež používajú na zvýšenie kyslíkovej kapacity ich krvi.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E630:

  • koreniace zmesi
  • instatné polievky
  • konzervované potraviny
  • mäsové produkty
  • zemiakové chipsy

Je E630 zdravé?

Kyseline inozínovej by sa mali vyhýbať astmácii. Keďže sú inosináty metabolizované na puríny, mali by sa im vyhýbať aj ľudia trpiaci dnou. Používané koncentrácie sú však vo všeobecnosti také nízke, že nemožno očakávať žiadne účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E630 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ s výnimkou nealkoholických nápojov. V USA je použitie tejto prísady povolené, v Austrálii a na Novom Zélande však nie.