Všetko čo potrebujete vedieť o guanyláne vápenatom (E629) na jednom mieste!

Guanylan vápenatý je vápenatá soľ kyseliny guanylovej, ktorá je súčasťou buniek vo všetkých živých organizmoch. V potravinárstve sa používa ako zvýrazňovač chuti predovšetkým pri výrobkoch s nízkym obsahom soli.

Keďže sa všeobecne vyrába z kvasiniek, ale čiastočne aj z rýb, nemusí byť vždy vhodný pre vegánov a vegetariánov.

Hlavné dôležité body o E629 – Guanylan vápenatý:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Je povolené v SR.
Nevhodné pre deti.
Neodporúčame.

Výroba E629

Guanylan vápenatý sa komerčne pripravuje z kvasnicového extraktu alebo sardiniek.

Na čo sa guanylan vápenatý používa?

Guanylan vápenatý síce nemá špecifickú chuť umami, ale silne zvýrazňuje mnoho ďalších príchutí, čím znižuje množstvo soli potrebné v produkte.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E629:

  • koreniace zmesi
  • instatné polievky
  • konzervované potraviny
  • mäsové produkty
  • zemiakové chipsy

Je E629 zdravé?

Guanylanu vápenatému by sa mali vyhýbať astmácii. Keďže sú guanyláty metabolizované na puríny, mali by sa im vyhýbať aj ľudia trpiaci dnou. Používané koncentrácie sú však vo všeobecnosti také nízke, že nemožno očakávať žiadne účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E629 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ s výnimkou nealkoholických nápojov. V USA a Austrálii je však jeho použitie zakázané.