Kyselina guanylová (E626), dochucovadlo, ktoré sa vyrába zo sardiniek. Čo všetko by sme o nej mali vedieť?

Kyselina guanylová (alebo tiež guanozínmonofosfát) je potravinárska látka používaná ako zvýrazňovač chuti.

Ide o prírodnú kyselinu, ktorá je súčasťou RNA, jednej z molekúl genetického nosiča v bunke. Je teda súčasťou všetkých buniek vo všetkých živých organizmoch.

Vyskytuje sa vo forme bezfarebných alebo bielych kryštálov bez zápachu alebo ako biely kryštalický prášok.

Keďže sa všeobecne vyrába z kvasiniek, ale čiastočne aj z rýb, nemusí byť vždy vhodná pre vegánov a vegetariánov.

Hlavné dôležité body o E626 – Kyselina guanylová:
Môže spôsobovať alergické reakcie.
Je povolené v SR.
Neodporúčame.

Výroba E626

Kyselina guanylová sa komerčne pripravuje z kvasnicového extraktu alebo sardiniek.

Na čo sa kyselina guanylová používa?

Kyselina guanylová síce nemá špecifickú chuť umami, ale silne zvýrazňuje mnoho ďalších príchutí, čím znižuje množstvo soli potrebné v produkte.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E626:

  • koreniace zmesi
  • instatné polievky
  • konzervované potraviny
  • mäsové produkty
  • zemiakové chipsy

Je E626 zdravé?

Kyseline guanylovia by sa mali vyhýbať astmácii. Keďže sú guanyláty metabolizované na puríny, mali by sa im vyhýbať aj ľudia trpiaci dnou. Používané koncentrácie sú však vo všeobecnosti také nízke, že nemožno očakávať žiadne účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

E626 je schválené pre použitie ako potravinárska prísada v EÚ s výnimkou nealkoholických nápojov. V USA a Austrálii je však jeho použitie zakázané.