Glutaman vápenatý (E623) alebo blízky príbuzný neslávne presláveného glutamanu sodného

Glutaman alebo tiež glutamát vápenatý sa používa predovšetkým ako dochucovadlo.

Zvyšuje citlivosť receptorov umiestnených na jazyku av dôsledku toho posilňuje chuťové vnemy.

Je prirodzenou súčasťou nášho tela, je viazaný v bielkovinách, nachádza sa aj v niektorých rastlinách a hubách.

Na použitie v potravinárskom priemysle sa vyrába synteticky fermentáciou kukuričného alebo obilného škrobu.

Má podobu bieleho kryštalického prášku s charakteristickou mäsovou chuťou.

Molekulárny vzorec E623 je C10H16CaN2O8 .

Hlavné dôležité body o E623 – glutamane vápenatom:

Je to látka zvýrazňujúca chuť .
Je to prírodná látka, ale vyrába sa prevažne synteticky .
Nie je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené, ale odporúčame sa tejto potravinárskej prísade vyhýbať.

Kde sa glutaman vápenatý používa?

Svojimi vlastnosťami aj použitím sa veľmi podobá známejšiemu glutamanu sodnému, používa sa ale oveľa menej.

Najčastejšie sa s ním stretneme ako s náhradou soli v potravinách s nízkym obsahom sodíka.

Typické je tiež použitie v „krabích“ tyčinkách, ktorým dodáva lepšiu chuť. V neposlednom rade býva súčasťou rozmanitých instantných výrobkov, korenín a konzervovaných pokrmov.

Okrem potravinárskeho priemyslu sa glutaman vápenatý používa aj vo farmaceutických prípravkoch, najmä pri liečbe niektorých nervových a duševných ochorení a porúch.

Je E623 zdravé?

Rovnako ako ostatné glutamany, patrí aj glutaman vápenatý medzi trochu kontroverzné a diskutované látky. Avšak jeho používanie je schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Medzi niektoré nežiaduce účinky, ktoré sú s ním spájané, patrí najmä bolesť hlavy a zažívacie problémy.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie glutamanu vápenatého v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.

V roku 2017 EFSA stanovila maximálny denný príjem na 30 mg na 1 kilogram telesnej hmotnosti na deň.