Glukonan sodný (E 576) sa používa nielen v potravinárstve, ale aj v kozmetike. Zistite o ňom viac

Glukonan sodný sa v potravinárstve a priemysle používa hlavne ako multifunkčná prísada, ktorá môže byť použitá v mnohých oblastiach, bežne sa používa pre svoje vynikajúce chelatačné vlastnosti . Používa sa aj na zlepšenie chuti v jedle.

Hlavné dôležité body o E 576 – glukonan sodný

-Je to antioxidant
Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E576

Glukonát sodný možno syntetizovať reakciou kyseliny glukónovej a hydroxidu sodného.

Vznikne biely až žltohnedý prášok alebo granule.

Kde sa glukonan sodný (E 576) používa?

Zlepšuje chuť nápojov maskovaním pachutí alebo znížením horkosti/pachuti umelých sladidiel, sójových proteínov, minerálov alebo kofeínu.

Ako stabilizátor v mäsových výrobkoch zvýšením schopnosti mäsa viazať vodu a zlepšením jeho pevnosti pri krájaní.

A obvykle ho nájdeme v produktoch starostlivosti o pleť, ako je krém na tvár, mydlo a zubná pasta.

Konkrétne potraviny

  • Fanta – pomaranč

Je E567 zdravé?

Je zaradený do „skupiny I“ s maximálnymi úrovňami použitia, čo znamená, že pre jeho použitie neexistuje žiadny konkrétny limit, pretože u neho neboli zistené žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Bol schválený ako bezpečný americkým Úradom pre kontrolu potravín a Európskym úradom pre bezpečnosť potravín.