Glukonolaktón je dôležitý nielen pri výrobe tofu. Prečo ho nájdeme aj v údeninách či pečive?

Glukonolaktón je bežne sa vyskytujúca látka, ktorá vzniká v kyslom prostredí v celom rade potravín prirodzenou premenou cukrov.

Používa sa najmä ako koagulant, kypriaca látka a regulátor kyslosti v syroch a mäsových výrobkoch.

Má podobu bieleho kryštalického prášku alebo granúl.

Molekulárny vzorec E575 je C6H10O6 .

Hlavné dôležité body o E575 – glukanonlaktóne:

Je to kypriaca látka a regulátor kyslosti .
Ide o prírodnú látku .
Je vhodný pre deti.
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa glukonolaktón používa?

Glukonolaktón je multifunkčná zložka, ktorú je možné použiť ako koagulant v tofu, pretože jeho postupné okysľovanie iniciuje zrážanie bielkovín, ďalej ako kvások v pekárenských výrobkoch, regulátor kyslosti s riadeným uvoľňovaním a urýchľovač zrenia v spracovanom mäse a morských plodoch.

V mäsových a mliečnych výrobkoch funguje aj ako konzervačný prostriedok, pretože znižovaním pH bráni rastu baktérií a stabilizátor farby.

Nájdeme ho aj v rade alkoholických aj nealkoholických nápojov, kde zabraňuje vzniku zákalov.

  • Mäso údeniny Polička Paprikáš, Dunajská klobása, Turistická saláma
  • Krahulík Čajovka
  • Vitana Polievka s pečeňovými knedličkami
  • Dr.Oetker Lievanečky (instantná zmes na prípravu)
  • Odkolok Moskovský chlieb
  • Bonduelle Strúhaný zeler
  • Billa Clever Energetický nápoj bazový kvet a čučoriedka

Okrem potravinárskeho priemyslu sa s ním stretneme aj v kozmetike, napríklad v šampónoch, dezodorantoch, zubných pastách či pleťových vodách.

Je E575 zdravé?

Glukonolaktón je všeobecne považovaný za bezpečnú látku, ktorej konzumácia nie je spojená s nežiaducimi účinkami.

Jeho používanie bolo schválené tak Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA), ako aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

V prípade konzumácie väčšieho množstva môže pôsobiť mierne preháňavo.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie glukonolaktónu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.