Kde všade sa používa kremičitan hlinitý (E559) a čo ďalšie by sme o ňom mali vedieť?

Kremičitan hlinitý (alebo tiež kaolín) je jemný, obvykle biely íl, vzniknutý zvetrávaním hlinitých minerálov (napr. živca), ktorý sa v potravinárstve používa ako protispekavá látka, takže zabraňuje tvorbe hrudiek v potravinách v dôsledku prebytočnej vody.

Ide o mäkký, belavý prášok bez hrubých častíc a bez zápachu.

Potraviny s týmto potravinárskym aditívom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E559 – Kremičitan hlinitý:
Ide o protispekavú látku.
V SR povolené.
Odporúčame.

Výroba E559

Kremičitan hlinitý vzniká zvetrávaním hlinitých minerálov (napr. živca).

Na čo sa kremičitan hlinitý používa?

E559 sa v potravinárstve používa ako prostriedok proti spekaniu a nosič arómy.

Jeho hlavné využitie je však v kozmetických a farmaceutických prípravkoch (konkrétne v antacidach).

Ďalej sa používa v keramike či ako materiál rozptyľujúci svetlo v bielych žiarovkách.

Príklady potravín a nápojov, ktoré niekedy obsahujú E559:

  • instantná káva
  • sušené mlieko
  • arómy
  • soľ
  • práškový cukor
  • sušená srvátka
  • syry
  • korenie
  • sušená zelenina
  • biela ryža

Je E559 zdravé?

Nie sú známe žiadne nežiaduce účinky na ľudské zdravie.

Hlinitokremičitan vápenatý však obsahuje hliník, ktorý je síce prírodný, ale pre ľudské telo je vysoko toxický a spôsobuje mnoho chorôb. Býva napríklad spájaný s Alzheimerovou a Parkinsonovou chorobou, úbytkom kostnej hmoty a prispieva k ďalším chorobám vrátane žalúdočných, črevných a obličkových problém. V tehotenstve tiež spôsobuje problémy s placentou.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V EÚ je použitie hlinitokremičitanu vápenatého povolené iba do vybraných potravín. V USA je všeobecne uznávaný ako bezpečná potravinárska prísada.