Kremičitan horečnatý (E553a) nájdeme v najrôznejšom spektre potravín! Zistite v akých

Kremičitan horečnatý je používaný ako proti spekavá látka v potravinách a je to syntetická zlúčenina.

Rozlišuje sa od mastenca (E553b), čo je prirodzene sa vyskytujúca forma hydratovaného kremičitanu horečnatého.

Hlavné dôležité body o E 553 – kremičitan horečnatý

Nie je prírodný , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén
-Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E553a

Môže byť vyrobený zrážaním rozpustného kremičitanu s horečnatou soľou.

Vzniká jemný biely prášok bez zápachu.

Kde sa kremičitan horečnatý (E 553a) používa?

Používa v stolných soliach a do vanilkového prášku, ale viac sa používa jeho príbuzná látka mastenec (E 553b).

Všeobecne ho môžeme nájsť v sušených potravinách v prášku, plátkový alebo strúhaný syr tvrdý a polotvrdý syr, tavený syr, stolové sladidlá vo forme prášku/tablet, korenia atď.

Je E553a zdravé?

Všeobecne je považovaný za bezpečný, ak sa používa v množstve nepresahujúcom 2 % v kuchynskej soli, ale niektorí ľudia naň môžu byť alergickí alebo citliví.

Neboli pozorované žiadne známky genotoxicity alebo vývojovej toxicity a neboli pozorované žiadne nežiaduce účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho použitie ako proti spekavá látka je schválené, ako v EÚ, tak USA. V Austrálii je zakázaný.