Oxid kremičitý (E551), dôležitá súčasť našej planéty. Poznáme jeho uplatnenie v potravinárstve?

Oxid kremičitý je kombinácia kyslíka a syntetického kremíka, ale existuje aj v hojnosti v prírode. Jeho chemický vzorec je SiO 2 . Je to pevný, bezfarebný prvok, ktorý spoločne s ďalšími látkami tvorí zemskú kôru a zemský plášť.

Hlavné dôležité body o E551 – oxide kremičitom:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén

Výroba E551

Oxid kremičitý pochádza hlavne z ťažby, vrátane extrakcie piesku a čistenia kremeňa.

Oxid kremičitý a kremičitany prirodzene existujú v rastlinnej strave, najmä v obilninách.

Na čo sa používa oxid kremičitý?

Oxid kremičitý sa používa v potravinárskom priemysle, farmaceutickom, a tiež v kozmetike.

  • Je zaradený do mnohých potravín, medzi ktorými sú syry a syrové výrobky, soľ a jej substitučné výrobky, doplnky potravín, prípravky na báze obilnín a detskej výživy, cukrovinky ošetrené na povrchu, žuvačky a dekorácie
  • Používa sa tiež v potravinových farbivách a emulgátoroch, alebo je pridaný k aróme
  • Tiež sú súčasťou mnohých alkoholických nápojov
  • Vo farmácii sa používa napríklad ako rozprašovacie činidlo, na filtrovanie, zahusťovanie a ako riedidlo pre kapsuly
  • V kozmetike je užitočný pre svoje schopnosti difúzie svetla a prirodzenú absorpciu

Je oxid kremičitý zdravý?

Oxid kremičitý sa všeobecne uvádza ako neškodný ako potravinové aditívum. Látku uvádzanú ako skalný prach alebo piesok ľudské telo asimiluje iba v malom množstve a vylučuje prirodzenými spôsobmi bez toho, aby došlo k stope toxickej emulácie.

Oxid kremičitý je jednou z prísad, ktoré môžu obsahovať nanočastice. Niekoľko štúdií in vitro však naznačuje možný toxický účinok (oxidačný stres) nanočastíc oxidu kremičitého na určitých črevných bunkách. Žiaľ, nanočastice v potravinách a ich účinky na ľudské zdravie nie sú zatiaľ príliš preskúmané.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E551 povolené.