Tiosíran sodný (E539) je skvelý stabilizátor, ktorý sa stará o farbu potravín a nápojov

Tiosíran sodný (E539) je stabilizátor a antioxidant, ktorý sa používa hlavne v priemysle a zdravotníctve.

Nájdeme ho ale aj v potravinárskom priemysle v niektorých produktoch.

Pozrite sa, kde môžete túto nezávadnú látku nájsť. Ale nečakajte, že by ste ju stretli pri európskych produktoch. Prečo?

Hlavné dôležité body o E539 – tiosíran sodný:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je v potravinárstve zakázané.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E539

Tiosíran sodný sa vyrába synteticky z vodného roztoku siričitanu sodného a síry. Výsledkom sú biele kryštály, ktoré sa môžu použiť ako stabilizátor alebo antioxidant v potravinách a nápojoch.

Na čo sa používa tiosíran sodný?

Tiosíran sodný sa používa do nakrájaných zemiakov, aby sa zabránilo ich oxidácii a hnednutiu. Využíva sa aj v alkoholických nápojoch, pretože dokáže zabrániť zmenám farby alebo pokazeniu produktu.

Éčko sa používa aj pri výrobe jedlých olejov, tukov alebo želatíny.

Táto látka sa používa hlavne v priemysle na bielenie látok, do mydiel alebo na neutralizáciu chlórovanej vody.

Je E539 zdravý?

V odborných výskumoch a testoch neboli zistené žiadne nežiaduce účinky na ľudské zdravie. Z tohto dôvodu sa tiosíran sodný považuje za bezpečnú látku.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie tejto látky v potravinárstve zakázané.

V Spojených štátoch je používanie tejto látky povolené.