Čo je síran sodnohlinitý (E521) v prášku do pečiva?

Síran sodnohlinitý (E521) je typ kamenca. Jeho primárne použitie je v pekárstve a funguje ako pomaly pôsobiaca kypriaca kyselina v prášku do pečiva. Nie je však široko používaný a obvykle sa nepoužíva samostatne, pretože takmer nereaguje s jedlou sódou pri izbovej teplote.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok a vegáni.

Hlavné dôležité body o E521 – síran sodnohlinitý:
V SR povolené.
Jedná sa o spevňujúcu látku.
Odporúčame.

Výroba E521

Síran sodnohlinitý je možné komerčne vyrábať reakciou roztoku síranu sodného s roztokom síranu hlinitého.

Na čo sa používa síran sodnohlinitý?

Síran sodnohlinitý primárne funguje ako kypriaca kyselina v pekárenských produktoch. Možno ho ale použiť aj ako regulátor kyslosti, spevňujúcu látku a stužovač.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E521 niekedy vyskytuje:

  • torty
  • palacinky
  • pekárenské produkty
  • šišky
  • tortilly
  • syry
  • obilnej múky
  • sušienky
  • muffiny
  • prášok do pečiva

Je E521 zdravé?

Síran sodnohlinitý pre nás nepredstavuje žiadne riziko pri súčasnom povolenom množstve.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E521 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ a USA povolené. V Austrálii a na Novom Zélande však nie.