Kyselina sírová (E513), známa z hodín chémie, poznáme jej skutočné využitie?

Kyselina sírová, tiež nazývaná vitriol je veľmi silná kyselina, ktorá sa používa takmer prevažne koncentrovane.

Hlavné dôležité body o E513 – kyseline sírovej:
Je to syntetická látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodná pre deti
Nie je to alergén

Výroba E513

Kyselina sírová je syntetická látka vyrábaná z oxidu siričitého, kyslíka a vody.

Prirodzene je prítomná v kyslých dažďoch a je väčšinovou súčasťou mrakov na planéte Venušu.

Na čo sa používa kyselina sírová?

Kyselina sírová sa používa v potravinárskom priemysle ako regulátor kyslosti, predovšetkým v pive a syroch. Pomáha tiež zvýšiť tuhosť niektorým cukrovinkám. V 19. storočí bola používaná na konzerváciu mäsa.

Ďalšie uplatnenie nachádza kyselina sírová napríklad v čističkách vôd, farmaceutickom priemysle, kozmetike, na výrobu najrôznejších čistiacich produktov.

V automobilovom priemysle je súčasťou olovených akumulátorov.

Ďalej je používaná na spracovanie ropy, výrobu výbušnín, farbív, v textilnom priemysle.

Tiež sa používa na výrobu plastov a priemyselných hnojív.

Je E513 zdravé?

Kyselina sírová nie je priamo zdraviu prospešná. Vysoko koncentrovaná spôsobuje popáleniny. V potravinárstve sa používa v zriedenom stave, v ktorom by nemalo dochádzať k ťažkostiam.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E513 povolené.

Kyselina sírová bola vylúčená z bio potravín v EÚ av USA.