Chlorid cínatý (E512), antioxidant, ktorý udržuje farbu konzervovanej zeleniny

Chlorid cínatý je biely kryštál bez zjavného zápachu. Niekedy je nesprávne zamieňaný s chloridom cíničitým, ktorý je oveľa nebezpečnejší.

Hlavné dôležité body o E512 – chloride cínečnatom:
Je to syntetická látka
Použitie v SR je povolené
Nie je vhodný pre deti
Nie je to alergén

Výroba E512

Chlorid cínatý je syntetická látka. Vyrába sa reakciou chlorovodíka a cínovej rudy.

Na čo sa používa chlorid cínatý?

Chlorid cínatý sa používa v potravinárskom priemysle ako antioxidant. Pomáha udržať farbu konzervovanej zeleniny. V mnohých krajinách je používaný iba na konzerváciu bielej špargle. Svoje uplatnenie nájde aj pri konzervácii fazule a paradajkových štiav. Dodáva sa do najrôznejších sýtených nápojov.

Chlorid cínatý sa používa aj na výrobu plechoviek.

Je chlorid cínatý zdravý?

Chlorid cínatý nie je považovaný za zdraviu prospešný. Sú odporúčané denné dávky, ktoré by sme nemali presiahnuť. Ak by sme konzumovali väčšie množstvo, môže dôjsť k žalúdočným problémom, nevoľnostiam a hnačke.

Pokusy na zvieratách ukázali zhoršenie obličkovej a pečeňovej činnosti a tiež zníženú schopnosť absorpcie železa.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E512 povolené.

Chlorid cínatý bol vyradený z bio potravín v Európskej únii aj v USA.