Chlorid horečnatý (E511), soľ horkastej chuti, kde ju nájdeme?

Chlorid horečnatý je chemická zlúčenina MgCl2 prirodzene prítomná v jedlej soli av morskej vode. Je to horčíková soľ horkej chuti. Je extrémne dôležitá pre normálne fungovanie ľudského tela. Ľahko sa rozpúšťa vo vode.

Hlavné dôležité body o E511 – chloride horečnatom:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén

Výroba E511

Chlorid horečnatý je prírodná látka. Vyrába sa buď extrakciou morskej vody a slaných jazier (tej sa tiež hovorí Nigari), alebo syntézou. Horčík nájdeme v prirodzenej forme predovšetkým v morských plodoch, mandliach, strukovinách, alebo v čokoláde.

Na čo sa používa chlorid horečnatý?

Chlorid horečnatý sa používa v potravinárstve ako stabilizátor. Ďalej je používaná vo farmaceutickom priemysle av kozmetike.

  • V potravinárstve napríklad pri výrobe tofu zo sójového mlieka
  • Vo farmaceutickom priemysle sa používa zvonka, napríklad pri hojení rán, alebo na zmiernenie kŕčových stavov. Vnútorne je používaný napríklad na zlepšenie imunity (stimuluje produkciu bielych krviniek), reguláciu spánku a na zlepšenie trávenia
  • Je to tiež pomocník pri liečbe rakoviny
  • V kozmetike pomáha pri starostlivosti o pleť

Je chlorid horečnatý zdravý?

Chlorid horečnatý je považovaný za zdraviu prospešný.

Je spravidla dobre znášaný. Môžu sa dostaviť nežiaduce účinky, ako bolesť brucha, alebo hnačka.

Nemali by ho užívať tehotné ženy a osoby užívajúce diuretiká.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E511 povolené.