Chlorid amónny (E510), látka pridávaná do pečiva, ale napríklad aj na úpravu snehu

Chlorid amónny je biela kryštalická soľ dobre rozpustná vo vode. Rozpustený vo vode má mierne kyslastú chuť.

Je prirodzene prítomný v našom organizme ako metabolický odpad, ktorý je spracovaný a následne vylúčený pečeňou.

Hlavné dôležité body o E510 – chloride amónnom:
Je to prírodná látka
Použitie v SR je povolené
Je vhodný pre deti
Nie je to alergén

Výroba E510

Chlorid amónny je prírodná látka. Ako už bolo spomenuté, je prirodzene prítomný v našom organizme a tiež sa nachádza v sopečných oblastiach, alebo hlbokých baniach.

Synteticky sa vyrába z amoniaku, alebo kyseliny chlorovodíkovej.

Na čo sa používa chlorid amónny?

Chlorid amónny je používaný v potravinárstve, vo farmaceutickom a chemickom priemysle.

  • V potravinárstve sa používa ako regulátor kyslosti pre rôzne druhy pečiva. Pridáva sa do zeleninových konzerv, sirupov a do alkoholických nápojov
  • Vo farmácii je napríklad pridávaný do liekov proti kašľu, alebo do diuretík
  • V poľnohospodárstve je využívaný ako doplnok stravy pre dobytok
  • Ďalej je používaný napríklad na výrobu lepidiel, textilných farieb, čistiacich prostriedkov, fotografiu, ale aj na úpravu snehu

Je chlorid amónny zdravý?

Štúdie sa rôznia. Niektoré tvrdia, že je zdraviu škodlivý, iné, že je úplne neškodný.

Každopádne vysoké dávky chloridu amónneho môžu spôsobiť bolesti hlavy, nevoľnosť, zvracanie.

Nie je vhodný pre osoby s problémami s pečeňou a obličkami.

V čistom stave je chlorid amónny toxický. Dráždi kožu, oči a sliznice.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E510 povolené.