Uhličitany horečnaté nie sú len magnézium na ruke, ale tiež aditívum s rozmanitým využitím. Prečo sa do potravín vlastne pridávajú?

Uhličitany horečnaté sa používajú nielen v športe ako jemný prášok, ktorým si pokrývajú ruky gymnasti, atléti či vzpierači, ale aj v potravinárskom priemysle.

Okrem toho, že fungujú ako zdroj horčíka, plnia aj množstvo ďalších rozmanitých funkcií.

Niekedy sa môžeme stretnúť s podrobnejším delením E504(i) uhličitan horečnatý a E504(ii) hydrogénuhličitan horečnatý.

V prírode sa vyskytujú v niektorých mineráloch, napríklad v magnezite či dolomite, ale vyrábajú sa tiež synteticky reakciou oxidu uhličitého a kovov s obsahom horčíka.

Má podobu bieleho prášku.

Molekulárny vzorec E504 je MgCO 3 .

Hlavné dôležité body o E504 – uhličitanoch horečnatých:

Sú to nosiče, plnidlá, protispekavé látky, regulátory kyslosti a stabilizátory .
Je to prírodná látka .
Je vhodný pre deti.
Nepatrí medzi alergény .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa uhličitany horečnaté používajú?

Použitie uhličitanov horečnatých v potravinách je veľmi rôznorodé a rozšírené.

Pridávajú sa do čokolády a kakaových výrobkov, zrejúcich syrov, sušeného mlieka a smotany, konzervovaného ovocia, marmelád, cukroviniek aj žuvačiek

Často sa pridávajú aj do kuchynskej soli a rozmanitých sypkých zmesí, aby sa zabránilo tvorbe hrudiek.

  • Alpská soľ s jódom
  • Opavia Miňonky, Bebe Dobré ráno, Tatranky, Zlaté oblátky, Delissa, Horalky
  • Energetický nápoj Red Bull
  • Mokate Milk Chocolate drink
  • Staroprameň Cool grep

Uhličitany horečnaté ale majú využitie aj v kozmetike, najmä v pleťových maskách, a to vďaka svojim jemným adstringentným vlastnostiam.

Nájdeme ich aj v zubných pastách, a dokonca aj v hasiacich prístrojoch.

Je E504 zdravé?

Uhličitany horečnaté sú všeobecne považované za bezpečné as ich konzumáciou nie sú spájané negatívne vedľajšie účinky.

Ich používanie v potravinárskom priemysle tak bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Ich konzumácia čiastočne pôsobí proti prekysleniu organizmu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie uhličitanov horečnatých v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.