Kakao, puding, ale aj rezance. Tam všade nájdeme uhličitany draselné (E501)! Viete prečo?

Uhličitan draselný je hlavne používaný v sklárstve a keramike, potravinársky priemysel ho používa veľmi obmedzene ako regulátor kyslosti.

Hlavné dôležité body o E 501 – uhličitany draselné

Nie je prírodné , pretože sa vyrába chemickou syntézou
Je vhodný pre deti používa sa do detských kaší
Nie je to alergén
Je vegánsky aj bezlepkový

Výroba E501

Uhličitan draselný, bol primárne získaný z ťaženej soli potaše.

Starý spôsob bol zber alebo výroba dreveného popola.

V súčasnosti sa vyrába prevažne synteticky tromi výrobnými procesmi.

Vzniká buď bezvodý alebo kvapalný uhličitan, ktorý má bielu alebo priesvitnú farbu.

Kde sa uhličitan draselný (E 501) používa?

Je to vo vode rozpustná soľ, ktorá hrá dôležitú úlohu pri výrobe skla, mydiel, keramiky, hnojív, agrochemikálií, liečiv, potravín, krmív, atď.

Jeho potravinárska kvalita sa používa hlavne ako regulátor kyslosti.

Kakao : na zníženie kyslosti prírodných kakaových bôbov a stmavenie kakaového prášku.

Víno : na zníženie kyslosti pri výrobe vína.

Pečivo : bežne sa používala ako kypriaci prostriedok na kysnutie chleba.

Rameň rezance : používa sa na zlepšenie textúry a farby.

Konkrétne potraviny

  • Orion – kakao na varenie
  • Big Boy – Zlatonka
  • Hami – mliečna kaša so 7 obilninami

Je E501 zdravé?

Spoločne s hydrogénuhličitanom draselným sú oba prirodzene sa vyskytujúce anorganické zlúčeniny, ktoré nemajú takmer žiadne vedľajšie účinky a ich bezpečnosť ako potravinárskych prídavných látok bola schválená.

Prijateľný denný príjem je bez obmedzenia.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Jeho použitie ako regulátora kyslosti je schválené, ako v EÚ, tak USA alebo Austrálii.