Žiadne pečivo sa nezaobídete bez uhličitanov sodných (E500)!

Uhličitany sodné (E500) sú súhrnom látok, ktoré sa v potravinárstve používajú na reguláciu kyslosti a pre ich kypriace vlastnosti.

Všeobecne majú mnoho využití, vrátane pyrotechniky, dezinfekčných prostriedkov, hasiacich prístrojov alebo poľnohospodárstva. Využiť sa môže aj v lekárstve, v oblasti osobnej hygieny alebo veterinárstva. Použitie týchto látok je veľmi široké, ale my sa pozrieme na jej schopnosti pri výrobe potravín.

Najznámejšími produktmi z uhličitanov sodných je kypriaci prášok a jedlá sóda.

Hlavné dôležité body o E500 – uhličitany sodné:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E500

Uhličitany sodné je možné získať prirodzenou aj syntetickou výrobou. Väčšinou sa využíva elektrolýza morskej vody.

Na čo sa používajú uhličitany sodné?

V potravinárskom priemysle sa uhličitany sodné využívajú hlavne na kysnutie a kontrolu kyslosti.

Z tohto dôvodu sa s nimi stretneme hlavne v prášku do pečiva, chleba, pečiva, instantnej zmesi na palacinky, sušienky a ďalšie pokrmy.

S touto látkou sa môžete stretnúť hlavne v kypriacom prášku a jedlej sóde, ktoré môžete doma využiť na pečenie aj upratovanie domácnosti.

Prekvapivo sa ale môžu využiť aj pri konzervovaní potravín, napr. hrášku, olív a ďalších.

Uhličitany sodné sa nachádza aj v zmrzline, masle, margaríne, smotane a mnohých ďalších produktoch.

Je E500 zdravý?

V potravinách sa vždy nachádza malé množstvo tejto látky. Preto sa nemusíte obávať žiadnych vedľajších alebo nežiaducich účinkov pri konzumácii. V malom množstve je látka úplne bezpečná a nezávadná.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je použitie uhličitanov sodných povolené v nevyhnutnom množstve. Môže sa používať do kypriacich výrobkov aj detskej výživy.

V Spojených štátoch je použitie tejto látky v potravinárstve tiež povolené.