Sekvikarbonát sodný E500(iii) je bezpečný regulátor kyslosti. Kde sa používa?

Sekvikarbonát sodný s označením E500(iii) je podvojná soľ so štruktúrou malých kryštálov.

Ide o minerál, ktorý sa prirodzene vyskytuje v prírode.

V potravinárskom priemysle sa používa na kontrolu pH, kyslosti a ako stabilizátor a zahusťovadlo.

Hlavné dôležité body o E500(iii) – sekvikarbonát sodný:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E500(iii)

Sekvikarbonát sodný sa vyrába spojením uhličitanu sodného a hydrogénuhličitanu sodného.

Na čo sa používa sekvikarbonát sodný?

Látka sa používa v mrazených produktoch, vrátane mrazených filiet z kuracieho mäsa alebo rýb.

Sekvikarbonát sodný je veľmi slaný, ale tiež veľmi dobre dokáže znížiť kyslosť pri výrobe potravín. Vďaka tomu sa používa v mnohých produktoch, vrátane sladkostí, pečiva alebo omáčok.

Je E500(iii) zdravý?

V potravinách sa používa malé množstvo tejto látky. Vďaka tomu sa nemusíte obávať žiadnych nežiaducich účinkov na vaše zdravie. V tomto prípade je látka úplne bezpečná na konzumáciu.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie tejto látky povolené bez obmedzenia.

V Spojených štátoch je látka tiež povolená ako prídavná látka do potravín.

V Austrálii a na Novom Zélande je naopak sekvikarbonát sodný v potravinárstve zakázaný.