Uhličitan sodný E500(i) je látkou, ktorú nájdete v mnohých produktoch vo svojej kuchyni

Uhličitan sodný s označením E500(i) sú malé kryštáliky alebo prášok. Jeho najväčším benefitom je, že dokáže absorbovať vlhkosť zo vzduchu.

Vyskytuje sa bežne v prírode. Nájsť ho môžeme v morskej vode, slaných jazerách a pod.

V potravinárstve sa veľa používa, pretože má jedinečné vlastnosti a je úplne bezpečný. Pozrime sa, kde sa s touto látkou môžete stretnúť.

Hlavné dôležité body o E500(i) – uhličitan sodný:
Je to prírodná nezávadná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E500(i)

K výrobe existujú dva prístupy. Priemyselne sa najčastejšie používa Solvayov proces. V tomto prípade sa použije chlorid sodný, ktorý sa chemickou reakciou premení na uhličitan sodný.

Rovnako tak môžu výrobcovia získať látku z morskej vody.

Na čo sa používa uhličitan sodný?

Uhličitan sodný je známy hlavne ako jedlá sóda a kypriaci prášok.

Vďaka svojim vlastnostiam sa látka objavuje v mnohých produktoch. Stretnúť sa s ňou môžete v slaných tyčinkách, sušienkach, zmrzline, instantnom ceste na pizzu, muffiny alebo vafle.

V domácnosti sa môže používať aj ako zmäkčovadlo vody a prísada do čistiacich prostriedkov.

Je E500(i) zdravý?

V bežnom množstve, ktoré sa objavuje v potravinách, je úplne neškodný. Všeobecne a celosvetovo sa E500(i) považuje za úplne bezpečnú látku.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) sa môže látka používať v potravinárstve v nevyhnutnom množstve. Neexistujú zákazy ani v oblasti detskej výživy alebo iných produktov.

V Spojených štátoch aj v Austrálii je používanie uhličitanu sodného tiež povolené a je považovaný za bezpečnú látku. V Amerike sa vďaka tomu bežne používa pri výrobe potravín.

Uhličitan sodný je medzinárodne považovaný za GRAS, teda všeobecne bezpečnú látku. V potravinárstve sa jej použitie obvykle neobmedzuje a používa sa aj v potravinách pre malé deti, vegetariánov alebo vegánov.