Tristerát sorbitolu nájdeme v cukrovinkách aj v kozmetike. Na čo slúži?

Tristearát sorbitolu, známy tiež ako sorbitantristearát alebo spôn 65, je emulgátor, ktorý sa vyrába esterifikáciou sorbitolu kyselinou stearovou v pomere molárnych hmotností 1 : 3.

Jeho hlavnou funkciou je spomaľovať kryštalizáciu tukov v rozmanitých druhoch priemyselne spracovaných potravín.

Má podobu krémového až svetlo žltého voskovitého prášku alebo vločiek.

Molekulárny vzorec E492 je C60H114O8 .

Hlavné dôležité body o E492 – tristearát sorbitolu :

Je to emulgátor.
Nie je to prírodná látka .
Je vhodný pre deti .
Nepatrí medzi alergény.
Použitie v SR je povolené.

Kde sa tristearát sorbitolu používa?

Používa ako emulgátor voda v oleji av kombinácii s polysorbátmi môže stabilizovať aj emulzie olej vo vode.

Tristearát sorbitolu sa často využíva v čokoládových cukrovinkách, kde pôsobí ako prostriedok proti kryštalizácii tukov a zároveň udržuje farbu a lesk čokolády.

Nájdeme ho aj v margarínoch a kuchynských olejoch, kde je jeho účelom zabrániť zakaleniu a udržať textúru. Okrem toho pôsobí tiež ako penotvorné činidlo.

  • Opavia Miňonky, Tatranky, Horalky, Bebe sušienky, Rumové pralinky
  • Nestlé Margot
  • CBA Perníčky s ovocnou náplňou v kakaovej poleve

Okrem toho sa tristearát sorbitolu používa tiež ako povrchovo aktívna látka v kozmetike, napríklad hydratačných prípravkoch či make-upoch.

Je E492 zdravé?

Tristearát sorbitolu je všeobecne považovaný za bezpečný, s jeho konzumáciou nie sú spájané negatívne vedľajšie účinky.

Používanie v potravinárskom priemysle bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA).

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie tristearátu sorbitolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA a ďalších krajinách sveta.