Monostearát sorbitolu, potravinová prísada, bez ktorej by sme doma piekli oveľa menej. Čoho je nenahraditeľnou súčasťou?

Monostearát sorbitolu, známy tiež ako sorbitanmonostearát alebo spôn 60, je emulgátor esterifikovaný z cukrového alkoholu sorbitolu a kyseliny stearovej.

Je častou zložkou pekárskeho droždia, pretože zlepšuje aktivitu instantného sušeného droždia, keď je droždie pred použitím rehydratované.

Má podobu bieleho až žltého voskovitého prášku alebo vločiek.

Molekulárny vzorec E491 je C24H46O6 .

Hlavné dôležité body o E491 – monostearate sorbitolu:

Je to emulgátor .
Nie je to prírodná látka .
Je vhodný pre deti .
Je to potenciálny alergén .
Použitie v SR je povolené.

Kde sa monostearát sorbitolu používa?

Monostearát sorbitolu sa bežne používa v celom rade potravín predovšetkým ako emulgátor.

Hlavné použitie a funkcie monostearátu sorbitolu:

  • Sušené droždie: udržuje vlhkosť, predlžuje trvanlivosť a napomáha rehydratácii kvasničných buniek pred zmiešaním s ďalšími zložkami cesta
  • Zmrzlina: podporuje emulgáciu mliečneho tuku, zabraňuje tvorbe ľadových kryštálov a zlepšuje chuť
  • Margarín: zlepšuje stabilitu emulzie
  • Smotana na šľahanie: zlepšuje objem a tuhosť peny
  • Pekárske výrobky: zväčšuje objem a zlepšuje štruktúru cesta
  • Cukrovinky a čokoláda: stabilizuje emulziu olejov a tukov, zabraňuje zmenám farby

Okrem toho sa ho ale nájdeme aj v polievkach, krémoch či práškových náhradách mlieka do kávy.

  • Vitana Droždie sušené pekárske
  • Dr.Oetker Buchty (instantná zmes na prípravu), Sušené droždie
  • Labeta Chlieb ražno-pšeničný (sypká zmes na prípravu)
  • Lidl Cocos&Choco minis (čokoládová tyčinka s kokosom)

Je E491 zdravé?

Monostearát sorbitolu je všeobecne považovaný za bezpečný, nie sú s ním spájané žiadne závažné nežiaduce účinky.

Používanie v potravinárskom priemysle bolo schválené Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) aj americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), pretože ide o bezpečné látky.

U citlivých jedincov môže konzumácia väčšieho množstva spôsobiť alergickú reakciu.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

Používanie monostearátu sorbitolu v potravinárskom priemysle je povolené v EÚ, USA, Austrálii a ďalších krajinách sveta.