Prečo by nemali vegáni konzumovať potraviny so stearoyllaktylátom vápenatým (E482) a kde všade sa s ním môžeme stretnúť?

Stearoyllaktylát vápenatý (E482) je netoxický, biologicky odbúrateľný a obvykle sa vyrába za použitia bioobnoviteľných surovín. Pretože je stearoyllaktylát vápenatý bezpečná a vysoko účinná potravinárska prísada, používa sa v širokej škále produktov od pečiva a dezertov až po obaly. Jedná sa o biely alebo slabo žltý prášok či krehká pevná látka s charakteristickým zápachom.

Potraviny s týmto éčkom môžu bezpečne konzumovať ľudia s alergiou na lepok. Keďže pôvod kyseliny stearovej môže byť ako rastlinný alebo živočíšny tuk, neodporúčame užívanie stearoyllaktylátu vápenatého vegánom.

Hlavné dôležité body o E482 – Stearoyllaktylát vápenatý:
Môže byť živočíšneho pôvodu.
Ide o stabilizátor.
Odporúčame.

Výroba E482

Stearoyllaktylát vápenatý sa v súčasnosti vyrába esterifikáciou kyseliny stearovej a mliečnej s čiastočnou neutralizáciou pomocou potravinárskeho hydratovaného vápna – hydroxidu vápenatého.

Na čo sa používa stearoylaktylát vápenatý?

E482 sa v potravinárstve používa ako emulgátor a stabilizátor. Ďalej sa využíva vo farmácii, v produktoch pre zdravie av poľnohospodárstve.

Príklady potravín a nápojov, kde sa E482 niekedy vyskytuje:

  • pekárenské produkty
  • cereálie
  • cestoviny
  • dezerty
  • polevy
  • náplne
  • pudingy
  • sladkosti
  • práškové nápojové zmesi
  • smotany
  • smotanové likéry
  • omáčky
  • knedle
  • šťavy
  • žuvačky
  • diétne potraviny

Je E482 zdravé?

Nie sú známe žiadne vedľajšie účinky stearoyllaktylátu vápenatého. Vápnik, kyselina mliečna aj kyselina stearová sú normálnymi produktmi ľudského metabolizmu.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

Použitie E482 ako pridanej potravinárskej látky je v EÚ, USA, Austrálii a na Novom Zélande povolené.