Viete, čo je v tuku na vyprážanie? Jednou zo zložiek je olej sójových bôbov s glyceridmi mastných kyselín (E479b)

Olej sójových bôbov s glyceridmi mastných kyselín (E479b) je emulgátor v podobe viskózneho oleja.

Používa sa ako prídavná látka do tukov na vyprážanie.

Látka je bezpečná na použitie v potravinárstve, ale nemali by ho konzumovať vegáni. Pri výrobe sa totiž môže objaviť aj tuk živočíšneho pôvodu.

Hlavné dôležité body o E479b – olej sójových bôbov s glyceridmi mastných kyselín:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E479b

Pri výrobe E479b sa používa proces esterifikácie. Získava sa z oleja sójových bôbov alebo reakcií s týmto olejom a mastných kyselín.

Na čo sa používa olej sójových bôbov s glyceridmi mastných kyselín?

Olej sójových bôbov s glyceridmi mastných kyselín má len jeden účel na použitie. Výrobcovia ho môžu využiť do tukov, ktoré sú určené na vyprážanie pokrmov.

V tomto prípade sa využíva ako emulgátor. Emulgátory slúžia na zmenšenie napätia medzi dvoma kvapalinami a ich dokonalé spojenie.

Je E479b zdravý?

Odborníci vykonali mnoho testov na zvieratách. Látka pritom nevykázala žiadne vedľajšie účinky. Preto sa považuje za bezpečnú na konzumáciu.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V Českej republike sa v minulosti táto látka používať nesmela. V súčasnosti je vďaka Európskej únii povolená, ale iba do tukov, ktoré sú určené na vyprážanie.

V Spojených štátoch E479b nie je povolené na použitie v potravinárskom priemysle.