Vieme, čo môžeme nájsť napríklad v zmrzline alebo sušenom mlieku? E477 Estery propylénglykolu s mastnými kyselinami

Estery propylénglykolu s mastnými kyselinami sú syntetické látky bielej farby. Nájdeme ich buď vo forme vločiek, guličiek, alebo ako pevnú látku.

Hlavné dôležité body o E477 – esteroch propylénglykolu s mastnými kyselinami:
Sú to syntetické látky
Použitie v SR je povolené
Sú vhodné pre deti
Nie je to alergén

Výroba E477

Estery propylénglykolu s mastnými kyselinami vznikajú propylénglykolovou reakciou, tiež známou ako propán-1,2-diol alebo E1520, potravinárskymi kyselinami.

Tieto mastné kyseliny sú často pôvodu rastlinného, ale aj zo zvierat, vrátane bravčového mäsa. Rastlinný pôvod zahŕňa celý rad rastlín, ktoré produkujú olej, ako je sója, repka a kukurica (ktorá je veľmi pravdepodobne geneticky modifikovaná)

Na čo sa používajú estery propylénglykolu s mastnými kyselinami?

Estery propylénglykolu s mastnými kyselinami sú používané predovšetkým v potravinovom priemysle a vo farmaceutickom priemysle.

  • V potravinárstve ako stabilizátor
  • Táto prísada sa používa na podporu iných emulgátorov. Napríklad zlepšuje stavbu peny .
  • Používajú sa napríklad v chleboch, koláčoch, sušienkach, margarínoch, ochutených mliečnych výrobkoch, sušenom mlieku, na krémy, dezerty, zmrzliny, sladkosti a na výrobu instantných polievok
  • Ako jedlo na zvláštne lekárske účely, najmä diétne výrobky

Sú estery propylénglykolu s mastnými kyselinami zdravé?

Pochádzajúce z mastných kyselín niekedy sú uvádzané ako neškodné alebo neškodné v medziach DJA (prípustná denná dávka).

EFSA (Európsky úrad pre bezpečnosť potravín) naznačuje nedostatok údajov o chronickej toxicite, karcinogenite a reprotoxicite.

Niektoré štúdie upozorňujú (rovnako ako u mnohých iných stabilizátorov), že konzumácia tohto aditívy by mohla spôsobiť zvýšenie priepustnosti črevnej bariéry, a tak podporovať chronické zápalové ochorenia čreva, zvýšené adipozitá (metabolický syndróm) a vývoj cukrovky.

Táto prísada by tiež mohla narušiť rovnováhu črevnej flóry, čo spôsobuje rôzne zdravotné problémy autoimunitnej povahy. Nakoniec by chronický črevný zápal spôsobený týmito emulgátormi mohol podporiť výskyt rakoviny hrubého čreva.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

V Európskej únii, Spojených štátoch a ďalších krajinách je použitie E477 povolené. Nie je však povolené v bio potravinách.