Polyglycerolpolyricinoleát (E 476), strašný názov, s ktorým sa stretávame na dennej báze! Kde?

Niekedy je tiež označovaný skratkou PGPR a je to číra (niekedy ľahko žltkastá) vysoko viskózna zložka, bežne používaná ako emulgátor (napr. v oleji, v čokoláde a čokoládových cukrovinkách) na zníženie viskozity pri ich výrobe.

Hlavné dôležité body o E 476 – polyglycerolpolyricinoleát

Nie je prírodného pôvodu, ako je uvedené vyššie, vzniká reakciou glycerolu a mastných kyselín

Je vhodný pre deti

Nie je to bežný alergén

Je vhodný pre vegánov aj osoby s bezlepkovou diétou

Výroba E476

Vyrába sa zahrievaním glycerolu na vysokú teplotu a zahrievaním kondenzovaných mastných kyselín ricínového oleja. Tieto dve zložky sa nakoniec zmiešajú a vzniká PGPR.

Kde sa používa polyglycerolpolyricinoleát (E 476)?

Táto látka bola zaradená do skupiny emulgátory, stabilizátory, zahusťovadlá a želírujúce látky, čo znamená, že v potravinárskom priemysle jeho využitie spočíva najmä do cukrárskych náplní na zníženie tuku a zlepšenie tekutosti, ale aj v nízkotučných nátierkach na stabilizáciu emulzie a zlepšenie roztierateľnosti.

V čokoláde pracuje ako stabilizátor, kde pomáha zlepšiť jej tekutosť, zrýchliť a optimalizovať proces tvarovania čokolády.

Konkrétne výrobky

  • Carla – horká čokoláda 70%
  • Flipz – praclíky v mliečnej čokoláde
  • Billa – mandľový nanuk

Je E476 zdravé?

Neboli zistené žiadne nežiaduce vedľajšie účinky.

Použitie v EÚ vs. USA vs. svet

PGPR bol schválený ako bezpečný emulgátor americkým Úradom pre kontrolu potravín a liečiv (FDA), Európskym úradom pre bezpečnosť potravín (EFSA) a tiež Spoločným výborom expertov WHO pre potravinárske aditíva. Je schválenou prísadou v Austrálii a na Novom Zélande.