Dokonalá štruktúra chleba alebo mliečnych výrobkov je zaistená vďaka esterom polglycerolu s mastnými kyselinami (E475)

Estery polyglycerolu s mastnými kyselinami (E475) sú kvapalné alebo polotuhé látky, ktoré sa používajú pri výrobe potravín ako emulgátory.

Najčastejšie sa používa pri výrobe pečiva, ale má pomerne široké využitie.

Hlavné dôležité body o E475 – estery polyglycerolu s mastnými kyselinami:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.
Je živočíšneho pôvodu a nie je teda vhodné pre vegánov.

Výroba E475

Látka E475 sa vyrába syntetickým postupom. Používa sa pri tom polglycerol mastných kyselín, s ktorým sa pracuje.

Pri výrobe sa používajú aj živočíšne prvky, takže sa by tejto látke mali vyhýbať vegáni a vegetariáni.

Na čo sa používa estery polyglycerolu s mastnými kyselinami?

V potravinárskom priemysle sa polyglycerol s mastnými kyselinami používa pri výrobe mnohých produktov. Patria medzi ne:

  • sladkosti, dezerty, koláče,
  • chlieb a jemné pečivo,
  • diétne výrobky,
  • margarín,
  • mlieko a smotana,
  • vaječné výrobky.

Je E475 zdravý?

Látka E475 je považovaná za úplne nezávadnú a môžu ju konzumovať aj deti. Testy nepreukázali žiadne vedľajšie účinky ani alergické reakcie.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii sa táto látka môže používať pri výrobe potravín a nápojov. Existuje ale použité maximum a môže sa používať iba do vybraných produktov (mléo v prášku, žuvačky, sladkosti, dezerty, likéry, tvanlivé pečivo atď.).

V minulosti bola látka v Spojených štátoch zakázaná, ale nie je sa môže používať rovnako ako u nás.