Zmrzlina vždy krásne drží svoj tvar vďaka enzýmovo hydrolyzovanej karboxymetylcelulóze (E469)

Enzýmovo hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza (E469) je známa aj ako sodná soľ karboxymetylcelulózy, enzimaticky hydrolyzovaná alebo celulózová guma.

Jedná sa o biely, mierne žltkastý alebo šedastý prášok bez zápachu.

V potravinárskom priemysle sa používa ako stabilizátor, kedy udržuje rovnaký rozptyl látok v potravinách. A ako zahusťovadlo, teda látka na zvýšenie viskozity potravín.

Hlavné dôležité body o E469 – enzýmovo hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza:
Nie je to prírodná látka.
Použitie v SR je povolené.
Je vhodné pre deti.
Nie je to častý alergén.

Výroba E469

Éčko E469 sa vyrába synteticky z karboxymetylcelulózy s pridaním sodnej soli a ovplyvnenie pôsobením enzýmov.

Na čo sa používa enzýmovo hydrolyzovaná karboxymetylcelulóza?

Biely prášok sa využíva hlavne pri výrobe zmrzliny. Funguje skvele aj pri výrobe chleba a koláčov, sušienok, sladkostí, žuvačiek, margarínu alebo arašidového masla.

Na výrobu zmrzliny je ideálna, pretože na to nepotrebujete príliš nízke teploty. A zmrzlina rovnako získa ideálnu štruktúru.

Je E469 zdravý?

Látka nie je škodlivá. Podľa výskumov a testov nemá žiadne známe vedľajšie účinky. Nemusíte sa preto obávať konzumácii E469. Podľa dostupných informácií môžu bezpečne konzumovať aj deti.

Použitie EÚ vs. USA vs. svet

V celej Európskej únii (vrátane Českej republiky) je používanie E469 povolené. Minulosti bola však v Čechách zakázaná, čo sa zmenilo so vstupom do EÚ.

V Spojených štátoch aj Austrálii je používanie tejto látky zakázané.